![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.03.2003
![]() |
![]()
Czesc
Moze mi ktos wpoeidziec jak obslugiwac SubRip czy cos takiego ![]() a 2 sprawa to, to ze zgralem fim z DVD do Divx wedlug polecen JanuszaP, ale ten film zgral mi sie w 2 plikach :/ jeden plik ma 649 mb a drugi 51 :/ Jak temu zapobiec i jak te pliki polaczyc ?:/ Z gory dzieki za pomoc ![]() PS Jako ze jestem zupelnie goly w tych sprawach prosze o uzycie jezyka nowicjuszy ![]() Ostatnio zmieniany przez Syrio : 09.03.2003 o godz. 12:56 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
1. Sprawa wielkości pliku avi: Przeglądając opcje znajdziesz pole, w który mwisana jest wielkość nośnika. Zmień ją na wiekszą (u mnie zamiast 649 jest 1999MB) i będzie po kłopocie. W najnowszym encoderze vidomi jest to pod zakładką Output Size Options.
2. Jeśli chodzi o subripa, to trzeba otworzyć plik filmu z płyty DVD, wskazać format zapisu pliku wynikowego (np. txt) i prześledzić programem napisy filmu, ucząc go rozpoznawania liter i ciągów znaków (OCR). Działa on jak skaner obrabiający dokument tekstowy. Więcej szczegółów podam wkrótce. Terez jestem w pracy i nie mam mozliwości przygotowania odpowiedniego opisu całej procedury. Może dam radę na jutro. Miłego dnia. PS. Jest już wersja 1.16 SubRipa. Nie wiem co zmodyfikowano. Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 10.03.2003 o godz. 09:55 |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
oo fajnie
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
=F=
![]() |
Oto mój przepis na SubRipa (http://zuggy.wz.cz/redir.php?co=1):
1. najpierw zripować film z DVD na HDD - oczywiste (można tym: http://www.dvd2dvdr.com/Files/SR241.zip) 2. po ruruchomieniu SubRipa przestawiam go na język polki (konfiguracja), potem wybrać Plik -> Otwórz VOBy - wybieram katalog, gdzie znajduje się zrippowany film 3. wybieram język polski (chyba że chcę inaczej - okno wyświetla dostępne wersje językowe podpisów) 4. sprawdzam, czy zaznaczona jest opcja "Auto select matching VOBs" oraz "Obraz na napis (OCR)" 5. no i start (ale tylko na chwilę - przy pierwszym uruchomieniu) - przerywam 6. w dolnym okienku ustawiam wartośc 25.000 (tam również są ikonki do modyfikacji podpisów: przesunięcia czasowe, format wyjściowy - ja wybieram/konwertuję do .txt, czyszczenie pliku wynikowego i chyba jeszcze dwa inne) 7. ponownie startuję i już do końca - podpisy staram się dokładnie odwzorować, zaznaczając odpowiednio tekst prosty, kursywę, pogrubienia; ważne jest dokładne definiowanie znaków i ich ciągów, gdyż to wpływa na jakość budowanej matrycy znaków. Kolejne filmy będą się przerabiały coraz szybciej ze zwględu na coraz bogatszy zestaw znanych znaków. Oczywiście można konstruować/wczytywać kolejne matryce znakowe. Po całej operacji warto sprawdzić plik wynikowy pod kątem ewentualnych będów - jak każdy OCR, tak i SubRip ma prawo je popełniać. Zgodność czasowa podpisów jest tak wierna jak oryginalne podpisy na DVD, ale i te czasem potrzeba lekko skorygować. Ale to już raczej będzie nie za trudne. Mam nadzieję, że ktoś, kto tego potrzebuje zrozumie moje wypociny i komuś się to przyda. Jest oczywiście więcej możliwości tego programu - więcej parametrów do modyfikowania, lecz ja ich nie zmieniałem - jadę defaultowo i jakoś narazie jest dobrze. Może kiedyś popróbuję. Życzę miłego dnia Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 11.03.2003 o godz. 08:34 |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
a teraz tutorial do obsugi tamtego programu do ripowania na HDD
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
=F=
![]() |
Syrio, a nie przginasz z lekka? No nic, dokładny opis jest tu: http://www.doom9.org/sr.htm - łopatologia, lepiej bym nie zrobił. Swoją drogą nie rozumiem - jak to Ci się wiesza? U mnie chodzi ładnie - film 100 minut rippuje w jakieś 20÷25 minut.
Miłego dnia. |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Sorry, ale jak juz mowilem jestem nowy w tej dziedzinie, bardzo nowy
![]() Dzieki Wielkie |
![]() |
![]() |
#8 |
=F=
![]() |
Jak wrócę do domu, to sprawdzę, gdzie widać pasek postępu. Wtedy dam Ci znać.
A jak długo czekałeś? Na dole powinno być napisane: dysk/katalog/nazwa pliku wynikowego. Sprawdziłeś, czy nic takiego się nie pojawiło. Poza tym możesz sprawdzić czy po ten niby rippowaniu na którejś partycji nie zniknęło jakieś 4-7 GB wolnego. Jeśli tak, to znaczy, że rippowanie się udało. Miłego dnia. |
![]() |
![]() |
#9 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Co do wieszania się, to w SubRip raczej problemów nie ma, ale jeśli masz Subrippera, to może czasem się wieszać (to coś w stylu zabezpieczenia). Ja zawsze używam SubRip.
|
![]() |
![]() |
#10 |
=F=
![]() |
Luke, to wieszanie dotyczy programu smartripper, a nie subripa.
Miłego dnia |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Moze w tym programie byc tak samo jak z Subripperem. A w jakich okolicznosciach ci sie wiesza? Jak przy robieniu napisow i zawsze w tym samym miejscu, to na 100% to jest to niby zabezpieczenie. Wtedy zostaje SubRip.
|
![]() |
![]() |
#12 |
=F=
![]() |
Luke, chyba jednak nie zrozumiałeś: chodzi o wieszanie się programu zrzucającego VOBy na dysk a nie programu do obróbki napisów.
Syrio, niestety wczoraj wróciłem do domu coś przed 23 i już nie miałem siły sprawdzić tego smartrippera. Może dziś lub jutro. Miłego dnia |
![]() |
![]() |
#13 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Faktycznie nie zrozumiałem, bo miałem mało czasu i czytałem post bardzo pobieżnie. Sorry
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
=F=
![]() |
No dobra. Kolejne posty będą zawierały zestaw screenów ze smartrippera.
Sid, jak się da, to posklejej te obrazki w jedną odpowiedź, zachowując ich kolejność, dobrze? 1. Załadować płytę i uruchomić SmartRippera. Powinien pojawić się obrazek podobny do tego |
![]() |
![]() |
#15 |
=F=
![]() |
2. Potem pojawi się obrazek następujący, gdzie w zasadzie nic nie zmieniam, wybieram start. Można podejrzeć również ustawienia (settings).
|
![]() |
![]() |
|
|