Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.03.2003, 12:28   #1
Syrio
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.03.2003
Syrio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question Jak obslugiwac subripera ?

Czesc
Moze mi ktos wpoeidziec jak obslugiwac SubRip czy cos takiego
a 2 sprawa to, to ze zgralem fim z DVD do Divx wedlug polecen JanuszaP, ale ten film zgral mi sie w 2 plikach :/ jeden plik ma 649 mb a drugi 51 :/ Jak temu zapobiec i jak te pliki polaczyc ?:/

Z gory dzieki za pomoc
PS
Jako ze jestem zupelnie goly w tych sprawach prosze o uzycie jezyka nowicjuszy :cool:

Ostatnio zmieniany przez Syrio : 09.03.2003 o godz. 12:56
Syrio jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.03.2003, 08:12   #2
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
1. Sprawa wielkości pliku avi: Przeglądając opcje znajdziesz pole, w który mwisana jest wielkość nośnika. Zmień ją na wiekszą (u mnie zamiast 649 jest 1999MB) i będzie po kłopocie. W najnowszym encoderze vidomi jest to pod zakładką Output Size Options.

2. Jeśli chodzi o subripa, to trzeba otworzyć plik filmu z płyty DVD, wskazać format zapisu pliku wynikowego (np. txt) i prześledzić programem napisy filmu, ucząc go rozpoznawania liter i ciągów znaków (OCR). Działa on jak skaner obrabiający dokument tekstowy. Więcej szczegółów podam wkrótce. Terez jestem w pracy i nie mam mozliwości przygotowania odpowiedniego opisu całej procedury. Może dam radę na jutro.

Miłego dnia.
PS. Jest już wersja 1.16 SubRipa. Nie wiem co zmodyfikowano.

Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 10.03.2003 o godz. 09:55
Fantomas jest offline  
Stary 10.03.2003, 15:45   #3
Syrio
Nowy na forum

oo fajnie czekam na odpowiedz dluzsza i dzieki !
Syrio jest offline  
Stary 11.03.2003, 08:31   #4
Fantomas
=F=

Oto mój przepis na SubRipa (http://zuggy.wz.cz/redir.php?co=1):
1. najpierw zripować film z DVD na HDD - oczywiste (można tym: http://www.dvd2dvdr.com/Files/SR241.zip)
2. po ruruchomieniu SubRipa przestawiam go na język polki (konfiguracja), potem wybrać Plik -> Otwórz VOBy - wybieram katalog, gdzie znajduje się zrippowany film
3. wybieram język polski (chyba że chcę inaczej - okno wyświetla dostępne wersje językowe podpisów)
4. sprawdzam, czy zaznaczona jest opcja "Auto select matching VOBs" oraz "Obraz na napis (OCR)"
5. no i start (ale tylko na chwilę - przy pierwszym uruchomieniu) - przerywam
6. w dolnym okienku ustawiam wartośc 25.000 (tam również są ikonki do modyfikacji podpisów: przesunięcia czasowe, format wyjściowy - ja wybieram/konwertuję do .txt, czyszczenie pliku wynikowego i chyba jeszcze dwa inne)
7. ponownie startuję i już do końca - podpisy staram się dokładnie odwzorować, zaznaczając odpowiednio tekst prosty, kursywę, pogrubienia; ważne jest dokładne definiowanie znaków i ich ciągów, gdyż to wpływa na jakość budowanej matrycy znaków.
Kolejne filmy będą się przerabiały coraz szybciej ze zwględu na coraz bogatszy zestaw znanych znaków. Oczywiście można konstruować/wczytywać kolejne matryce znakowe.
Po całej operacji warto sprawdzić plik wynikowy pod kątem ewentualnych będów - jak każdy OCR, tak i SubRip ma prawo je popełniać. Zgodność czasowa podpisów jest tak wierna jak oryginalne podpisy na DVD, ale i te czasem potrzeba lekko skorygować. Ale to już raczej będzie nie za trudne.

Mam nadzieję, że ktoś, kto tego potrzebuje zrozumie moje wypociny i komuś się to przyda. Jest oczywiście więcej możliwości tego programu - więcej parametrów do modyfikowania, lecz ja ich nie zmieniałem - jadę defaultowo i jakoś narazie jest dobrze. Może kiedyś popróbuję.

Życzę miłego dnia

Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 11.03.2003 o godz. 08:34
Fantomas jest offline  
Stary 11.03.2003, 15:24   #5
Syrio
Nowy na forum

a teraz tutorial do obsugi tamtego programu do ripowania na HDD (wiesza mi sie )
Syrio jest offline  
Stary 12.03.2003, 08:54   #6
Fantomas
=F=

Syrio, a nie przginasz z lekka? No nic, dokładny opis jest tu: http://www.doom9.org/sr.htm - łopatologia, lepiej bym nie zrobił. Swoją drogą nie rozumiem - jak to Ci się wiesza? U mnie chodzi ładnie - film 100 minut rippuje w jakieś 20÷25 minut.
Miłego dnia.
Fantomas jest offline  
Stary 12.03.2003, 15:07   #7
Syrio
Nowy na forum

Sorry, ale jak juz mowilem jestem nowy w tej dziedzinie, bardzo nowy Zaczynam rippowac (nie zmieniam ustawien) a tu nic sie nie dzieje...tak ma byc ?

Dzieki Wielkie
Syrio jest offline  
Stary 13.03.2003, 11:19   #8
Fantomas
=F=

Jak wrócę do domu, to sprawdzę, gdzie widać pasek postępu. Wtedy dam Ci znać.
A jak długo czekałeś? Na dole powinno być napisane: dysk/katalog/nazwa pliku wynikowego. Sprawdziłeś, czy nic takiego się nie pojawiło. Poza tym możesz sprawdzić czy po ten niby rippowaniu na którejś partycji nie zniknęło jakieś 4-7 GB wolnego. Jeśli tak, to znaczy, że rippowanie się udało.
Miłego dnia.
Fantomas jest offline  
Stary 13.03.2003, 14:49   #9
Luke
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 05.04.2002
Luke zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co do wieszania się, to w SubRip raczej problemów nie ma, ale jeśli masz Subrippera, to może czasem się wieszać (to coś w stylu zabezpieczenia). Ja zawsze używam SubRip.

Moja skrzynka
Luke jest offline  
Stary 13.03.2003, 14:59   #10
Fantomas
=F=

Luke, to wieszanie dotyczy programu smartripper, a nie subripa.
Miłego dnia
Fantomas jest offline  
Stary 13.03.2003, 15:12   #11
Luke
Wyjadacz ;)

Moze w tym programie byc tak samo jak z Subripperem. A w jakich okolicznosciach ci sie wiesza? Jak przy robieniu napisow i zawsze w tym samym miejscu, to na 100% to jest to niby zabezpieczenie. Wtedy zostaje SubRip.

Moja skrzynka
Luke jest offline  
Stary 14.03.2003, 09:05   #12
Fantomas
=F=

Luke, chyba jednak nie zrozumiałeś: chodzi o wieszanie się programu zrzucającego VOBy na dysk a nie programu do obróbki napisów.
Syrio, niestety wczoraj wróciłem do domu coś przed 23 i już nie miałem siły sprawdzić tego smartrippera. Może dziś lub jutro.
Miłego dnia
Fantomas jest offline  
Stary 14.03.2003, 21:47   #13
Luke
Wyjadacz ;)

Faktycznie nie zrozumiałem, bo miałem mało czasu i czytałem post bardzo pobieżnie. Sorry

Moja skrzynka
Luke jest offline  
Stary 15.03.2003, 23:00   #14
Fantomas
=F=

No dobra. Kolejne posty będą zawierały zestaw screenów ze smartrippera.
Sid, jak się da, to posklejej te obrazki w jedną odpowiedź, zachowując ich kolejność, dobrze?

1. Załadować płytę i uruchomić SmartRippera. Powinien pojawić się obrazek podobny do tego
Dołączone obrazki
File Type: png sm0.png (53.9 KB, 334 oglądane)
Fantomas jest offline  
Stary 15.03.2003, 23:03   #15
Fantomas
=F=

2. Potem pojawi się obrazek następujący, gdzie w zasadzie nic nie zmieniam, wybieram start. Można podejrzeć również ustawienia (settings).
Dołączone obrazki
File Type: png sm1.png (81.6 KB, 332 oglądane)
Fantomas jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: