![]() |
Koniec! "Wam się zdaje, że była awaria, a nam się zdaje, że ją naprawiliśmy".
|
Wszystko się poprawiło.
Koniec zebrania! |
Serwer z forum jest powiazany z serwerem glownym (cdrinfo.pl) - a ze dzisiaj byl remont (wymiana okablowania) glowny serwer byl odciety od sieci na pare godzin i pewnie stad ew. problemy...
|
Forum znowu muli.
Chyba od rana :sciana: Coś się dzieje? |
Ilość załączników: 2
Cytat:
Cytat:
A żeby zbadać problem wrzuciłem śledzenie domeny (IP: 83.25.222.200) do zbadania. Teraz na stronie czynnej: |
Chris, datki sa mile widziane. Zrobimy impreze ;) A co do godzin, to zapisz prosze czas ew. przestojow - o ile jeszcze wystapia.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Ojtam wielkie cyce.
|
Cytat:
|
Dlatego zostałeś Guru. To sam Bartez wymyślił, całą noc grzebał w dysku SSD, kabelki przełączał, śrubki przekręcał i wszystkim ancymonkom ustawił :)
|
Tak zauwazylem, ze jak mnie nie bylo ladnie Wam chodzilo. Wystarczy ze sie pojawiam i znowu muli :sciana:
|
chris, reklamy nie maja nic wspolnego z zacinaniem.... co ciekawe, nie jestesmy w stanie znalezc przyczyny, ze wzgledu na fakt, że na serwerze nie notujemy żadnych anomalii...
ale w miare mozliwosci dajcie cynka, o godz w ktorych te anomalia sie pojawiaja, to postaramy sie to dokladniej zbadac, jezeli bedzie to sie objawiac cyklicznie... |
Odpowiadam w imieniu drogiej administracji, choć prawa do tego nie mam.
1. Reklam nie wyłączą, bo i tak je blokujecie darmozjady! 2. Dotacja na dobrze popity obiad mile widziana, nie raz nawet. |
Proszę mnie wyprowadzić z błędu, ale widzę, że forum się ostatnio zacina szczególnie nocą (dla przykładu teraz się zacięło), tym bardziej, że osób nie siedzi dużo.
Więc w związku z tym faktem na ręce administracji składam petycję: Po 1) Droga administracjo najwyższy czas wyłączyć reklamy, one tylko szkodą. I po 2) Widzę, że bez dotacji się nie obejdzie, dlatego chcę wpłacić skromną sumę, więc droga administracjo proszę podać numer konta. Z poważaniem chris996 |
Ilość załączników: 2
|
Tak, stały prąd prostują.
|
Nie, tramwajarze strajkują.
|
Znaczy, ze okres masz? O.o
|
U mnie od rana, okresowo.
|
Czas znów odświeżyć temat.
Znowu muli, chwilami - tak już od paru dni. Coś się dzieje, coś kombinujecie, czy zaczyna się coś sypać? :sciana: |
Niestety chwilowo tak. Pracujemy nad przywróceniem jej do życia.
|
Glowna padla?
|
jakbyś tyle nie pił, to by nie muliło k***a
|
Muuuuuuuuuuli.
|
Czyli działa połowicznie ?
Co wy tam na drugim lusterko mieliście czy wolumin na dwa dyski - bo forum jakoś się ładuje. |
Forum powinno już działać normalnie. Uszkodziła się jedna z tabel i stąd problemy z wyszukiwaniem. Przez najbliższą godzinę albo dwie może jeszcze trochę przymulać, bo trwa odbudowywanie uszkodzonej tabeli.
|
HDD sie syplo
|
Wiadomość systemowa: Brak nowych postów.
Co to za kryzys ? |
jeden z hdd szykuje sie do odejscia z tego swiata...
|
Wszystko mało co działa.
|
Szukajka nie działa - próba wyszukania czegokolwiek kończy się na database error. :|
|
Przyznać się, który grzebie i kombinuje? :sciana:
Mnie się to nie like k***a |
To kosmici. :taktak:
|
|
Polecam dołożyć NS u Piotra Kucharczyka na freedns.42.pl
działa jak złoto, lepiej niż komercyjne btw SPF nie macie, a coraz częściej stosowane to jest |
Byly problemy z DNS'em... :|
|
Bo ktoś zarychował forum
i trzeba było odbartezować |
Mi wczoraj cdrinfo cały dzień nie działało, jakieś zonki z dns...
|
Przestalo mulic. I logo wrocilo!
|
Cytat:
:mruga: |
Skynet nas uratuje!
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
Cytat:
Adresy IP na wyczerpaniu. Jedziemy na resztkach adresów IP. |
Cytat:
|
Mówiłem, że będzie coraz gorzej przez wprowadzanie znaków spoza przyjętej normy.
***63743; Czeka nas zagłada. |
Na Safari tez mi mulilo 3 godziny temu. Za to na Tapatalku jak zloto!
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
No chyba, ze na PC i IE albo Firefoxie :):haha: |
muli jak cholera ...
|
Cytat:
|
U Ciebie... Już Ci skasowałem ;)
|
Ilość załączników: 1
|
To wszystko przez tego katafalka. :|
|
nie piję z prądem
|
Bo trzeba z prądem..
Z prądem... Nie odwrotnie. |
Jest lepiej, prawie dobrze.
Wydaje się jednak, że to jeszcze nie to....ale już nie jest źle. :) |
No proszę. Tylko wstałeś i jest OK na wszystkich przeglądarkach.
|
Teraz też u Was muli? Mamy ostatnie klika dni problemy z serwerem serwisu i być może stąd problemy, bo nie może sobie czegoś z niego doczytać przy ładowaniu.
|
muli, dość irytująco k***a
|
Ale wprowadzasz niestandardowy zestaw znaków i awarii będzie coraz więcej.
Nie o take Interneta walczyłem.... ;) |
U mnie na ciapatoku zasuwa piorunem, jak zwykle zreszta...
To nie sprzet, slyszalem ze moderatorzy. Moze trzeba ich powymieniac ||
|
Znowu coś w sprzęcie pada?
Bo muli cholernie od paru dni.... :sciana: |
Cytat:
|
Zgadza się. Z tym, że mamy kilka serwerów, właśnie ze względu na, po pierwsze wydajność, po drugie takie nieprzewidziane okoliczności, które co jakiś czas się zdarzają. Dzięki temu nawet w razie awarii jednego serwera mamy możliwość zapewnienia ciągłego dostępu do serwisu i forum.
|
Z głową macie to zrobione, że części serwisu rozbite są na podsystemy dyskowe.
Podejrzewam, że wydajność do tego zmusiła :) A przy okazji serwis cały nie pada. Robię właśnie system członkowski dla pewnej organizacji, prawdopodobnie będzie na dedyku i też chyba tak zrobię. |
Cytat:
|
Cytat:
i zdarza się to co jakiś czas. nie tak długo jak teraz ale bywa. |
Nie tylko to - pomiędzy 13 a 14 forum wcale nie było.
|
No to jest mniej więcej ten czas.
Tak przy okazji, padł nam jeden z dysków i w chwili obecnej nie działają powiadomienia mailowe o nowych postach. |
U mnie najgorzej bywa 15-16 minut po pełnej godzinie.
Nie wiem, czy po każdej, ale jak muli i spojrzę na zegarek, to przeważnie jest zawsze te 15-16 minut po... |
A o której godzinie muliło? Może to był akurat backup :)
|
Ale nie było okej.
|
Wyłącz, wyłącz, może to coś pomoże, bo od strony forum jest OK.
|
Mół !!
Uprasza się kogoś odpowiedzialnego za odmulanie forum! aby wziął się za robotę i wymienił filtry itd. bo muli jak cholera (( bo wyjdę z siebie i wyłączę PC :taktak:
|
Sorki chłopaki. 18:18. Publikowałem posta.
|
Potwierdzam.
Może powiedzcie, kiedy są te bekapy, to sobie na papieroska wyskoczymy i browarka dziabniemy. |
Forum się teraz ślamazarzyło :taktak:
|
tak było, potwierdzam :taktak:
moje mulenie było rano około 7-8-ej. |
Właśnie przed chwilką miałem gorzej niż mulenie - przeglądarka wyświetliła powszechnie znany komunikat o nie znalezieniu strony. :]
|
No to jest niestety godzina, w której się robi backup.
|
Tak. Potwierdzam. Była zwiecha.
Oj, jaka to była zwiecha... O 20:14... OGROMNA! |
Np. wczoraj (24.08) o godz 20:14 (+/-i kilka sekund) zwiecha przynajmniej z 2 minuty była :]
|
O której godzinie? Co kilka godzin robiony jest backup bazy i wtedy może być kilkuminutowa przerwa.
|
muli dziś strasznie
od kliknięcia "publikuj" mija nawet 3 minuty :wow: |
Jest lepiej.
Już wymieniliście ten dysk? |
My odczuliśmy.
Poprawę w szybkości wczytywania. |
Czy wczoraj i dzisiaj odczuliście jakąś poprawę w szybkości wczytywania się stron forum i serwisu?
|
Cytat:
|
W serwerze forum są inne. A te jeszcze hulają w drugiej maszynie :) Kurcze, to już 5 lat, jak ten czas leci :)
|
Cytat:
|
ja od jakiegos czasu malo co pisze bo co chwila mam komunikat jak napisales, mimo, ze np poprzedni post dalem 10 godzin wczesniej
|
Cytat:
Cytat:
...edit... no może nie baza ;) ale, jest: Cytat:
|
Czyżby ajaksowe dodawanie postów, zmiana zepsuły się?
|
Andy, jasne, ze mozna: wyglada (smart), ze jeden z dyskow ma za duzo bledow: seek, hardware, raw oraz jeden reallocated... - czyli pora go zmienic...
|
@Misiek4 można wiedzieć co konkretnie odmówiło posłuszeństwa?
|
Przyczyna znaleziona (hardware). Bedzie wyeliminowana soon...:)
|
Muli, czasami muli - szukamy przyczyny...
|
Cytat:
|
Bartez się pojawia i wtedy muli - cała tajemnica. ;p
|
Okresami, nie muli - po prostu zwyczajnie nie działa.
Ale ponieważ to koniec tygodnia, to norma i przyzwyczaiłem się. |
:idea: ktos robi zabezpieczenia
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:37. |