Powrót   Forum CDRinfo.pl > Sprawy administracyjne > Propozycje, sugestie, błędy forum

Propozycje, sugestie, błędy forum Zauważyłeś błąd na forum lub serwisie a może masz jakąś sugestię? Podziel się tym z nami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.07.2002, 10:12   #1
Yahol
Gość

Sprawdzanie pisowni!

Drodzy Moderatorzy:-D & Administratorzy

Proponuje rozważyć pomysł, zaimplementowania na Forum, modułu sprawdzania poprawności gramatycznej i ortograficznej. I piszę to absolutnie poważnie! Każdemu może się ręka obsunąć i napisze z błędem. Ale ostatnio, zauważyłem zdecydowany wzrost nichlujstwa językowego i to takiego że zęby bolą. Sam jestem dyslektykiem, ale mimo to staram się pisać poprawnie i przed wysłaniem sprawdzam tekst. Pewnie mędzę i zgredzę, ale naprawdę zaczyna mi to po prostu przeszkadzać w zrozumieniu tekstu.
  Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.07.2002, 11:01   #2
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

No niezły pomysł - dobrze by było wprowadzić jakąs autokorekcję szczególnie polskich ogonków bo czasami muszę się zastanawiać co to do jasnej ciasnej za słowo bo z ch-h rz-ż to raczej łatwo się domyślić .

Ale najpierw niech Misiek znajdzie jakiegoś plugina do tych załączników !!:-D
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.07.2002, 11:05   #3
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sądzę, że sprawdzanie pisowni może być trudne do wykonania. Literówki nie powinny zbytnio obniżać czytelności tekstu - niechlujstwo językowe jest spowodowane czym innym:
-pisanie WIELKIMI LITERAMI
-nieużywanie polskich znaków diakrytycznych (ąęóśćżźńł)
-niestosowanie znaków interpunkcyjnych (cały post staje się jednym zdaniem składającym się z 60 wyrazów)
Stary 19.07.2002, 23:44   #4
Misiek4
____

Data rejestracji: 26.05.2000
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
raczej niewykonalne - brakuje polskiego slownika dla VB....

Pozdrawiam
Misiek4
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.07.2002, 01:00   #5
Yahol
Gość

Qrde! Szkoda, a już myślałem, że wymysliłem coś epokowego!

DO Q...Y NĘDZY (to inwokacja!)

LUDZIE!!!! PISZCIE STARANNE!!!!!
Stary 21.07.2002, 17:58   #6
murt
Rejestrowany

Data rejestracji: 07.07.2002
murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Gdyby takie cos wprowadzono to forum by o wiele wolniej dzialalo!
Mi osobiscie nie przeszkadzaja literowki oraz brak liter ą,ę,ć itd. Przynajmniej cwiczymy nasza zdolnosc do domyslen Ale zgadzam sie, ze nie powinno sie pisac DUZYMI LITERAMI!!
"Polska jezyk, trudna i piekna jezyk"
murt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.07.2002, 20:08   #7
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Sądzę, że sprawdzanie pisowni może być trudne do wykonania. Literówki nie powinny zbytnio obniżać czytelności tekstu - niechlujstwo językowe jest spowodowane czym innym:
-pisanie WIELKIMI LITERAMI
-nieużywanie polskich znaków diakrytycznych (ąęóśćżźńł)
-niestosowanie znaków interpunkcyjnych (cały post staje się jednym zdaniem składającym się z 60 wyrazów)
a ja juz troche siedze w sieci i nic tak nie wkurza jak wlasnie uzywanie polskich znakow

wyobraz sobie ze jestes w stanach i siedzisz na jakims forum czy czacie i widzisz same krzaki zamiast literek
znaki interpunkcyjne sa tez niepotrzebne jezeli odpowiednio dzieli sie pisany tekst

chociaz od czasu do czasu mozna jakis przecinek wrzucic

co do pisania dusymi literami to zgoda ze to powoduje ze tekst staje sie nieczytelny

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.07.2002, 00:24   #8
Yahol
Gość

Cytat:
majonez napisa***322;(a)

a ja juz troche siedze w sieci i nic tak nie wkurza jak wlasnie uzywanie polskich znakow

wyobraz sobie ze jestes w stanach i siedzisz na jakims forum czy czacie i widzisz same krzaki zamiast literek
znaki interpunkcyjne sa tez niepotrzebne jezeli odpowiednio dzieli sie pisany tekst

chociaz od czasu do czasu mozna jakis przecinek wrzucic

co do pisania dusymi literami to zgoda ze to powoduje ze tekst staje sie nieczytelny
I w tym się z tobą absolutnie nie zgadzam! Czytelnośc (i estetyka) tekstu jest koniecznościa. Niechlujstwo językowe przechodzi w nawyk, a zmiana kodowania strony, jeżeli jesteś na "obcym" to są dwa ruchy myszką. Staranności wyrażania i poprawnego pisania uczą już w szkole, zastanawiam się po co? O język trzeba dbać w każdym miejscu! inaczej naprawdę wystarczą nam do opisania problemu dwa wyrazy! Napisz termin techniczny z literówką i błędami - kto cię zrozumie?
Stary 23.07.2002, 23:29   #9
Adik
Arab'ski

Data rejestracji: 15.03.2002
Adik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mnie to osobiście nie przeszkadza, ale fakt literówki czy brak polskich znaków w specjalistycznych nazwach nogą trochę zamieszać

jak to mawia mój kumpel "czytając teksty z literówkami i nieposiadające polskich znaczków wyrabiamy tylko sobie KOREKCJĘ BŁEDÓW"

nie są to dokładnie jego słowa, ale ogólny sens jest zachowany 8)

mail
Adik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.10.2004, 20:13   #10
BMRQ
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.10.2004
BMRQ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
>>Yahol: Proponuje rozważyć pomysł, zaimplementowania na Forum, modułu sprawdzania poprawności gramatycznej i ortograficznej.
Ludzie się męczą ileś lat nad odpowiednimi procedurami i budowaniem słowników a Ty chcesz tak, o, wbudować to w forum? : )
O wiele lepiej jest edukować ludzi by nauczyli się pisać - co z tego, że forum zostanie ładnie przeczesane i poprawione jeśli taki cieć złapie cię na m@il'u i ci spaskudzi życie. Jak sam napisałeś sprawdzasz tekst - też tak robię - tego właśnie należy nauczyć tych ludzi.
Mi to nie tyle co przeszkadza[jak czegoś nie potrafię rozszyfrować to się pytam] ale denerwuje.

>>Misiek4: raczej niewykonalne - brakuje polskiego slownika dla VB....
Przepraszam, ale co za różnica, że VB? Domyślam się, że chodzi Ci nie tyle, co o słownik a o lib'a a i zakładam, że skoro VB to i server postawiony jest na Windows'ie [: D]. WinAPI: bierzesz dowolny program i wywołujesz go bezpośrednio za pomocą wywołań systemowych albo na około przez klasy/okna.

>>murt: Gdyby takie cos wprowadzono to forum by o wiele wolniej dzialalo!
Nieprawda - poprawianie wykonywane byłoby tylko przy zapisywaniu wiadomości a z racji, iż to forum wysyłane teksty nie są zbyt obszerne. No i nie DUŻYMI literami a WIELKIMI ^^.

>>Majonez: wyobraz sobie ze jestes w stanach i siedzisz na jakims forum czy czacie i widzisz same krzaki zamiast literek
Pobyt w Stanach obliguje cię do nielamerstwa i możności ustawienia swojego soft'u - USA to nie taki kraj zacofany jak Polska a po za tym to mieszanka kulturowa i tym bardziej nie powinno stanowić tam to problemu.
// A np. zakaż używania głagolicy/cyrylicy Rosjanom bo cię denerwują krzaki na warez'ach, czy Koreańczykom ich choinek na stronach zbliżonych tematycznie do tej. : ]

>>Yahol: Staranności wyrażania i poprawnego pisania uczą już w szkole
Błąd, nie uczą - zamiast tego wkładają ludziom takie bzdury jak życiorys Mickiewicza i innych pseudowieszczy.

>>Adik: wyrabiamy tylko sobie KOREKCJĘ BŁEDÓW
A nie lepiej wyrabiać ją sobie na własnych tekstach niż obcych?

Mam zamiar ruszyć kiedyś z projektem 'nawracania' tępoty na jedyne właściwe koleiny, jeśli chodzi o eloziomów, hejki i tym podobne wynaturzenia - nawet na maturę[egzamin niedojrzałości] wybrałem pochodny temat : ) . Podobnie jak powstała akcja Antyłańcuch zachęcam Was do zbliżonych działań to jest edukowania oraz *karania* : P [np. flood, spam etc.] niefrasobliwych i umysłowo upadłych użytkowników Internetu.

BMRQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.10.2004, 22:44   #11
_Neoo_
Hit me if you can!

Data rejestracji: 27.05.2002
_Neoo_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Człowieku po jaką cholerę wykopujesz temat sprzed 2 lat?!?!?!!?!? Tak pozatym objeżdżasz ludzi za wyrażanie swojego zdania w normalnej dyskusji, co źle o Tobie świadczy. Swój pobyt na Forum zacząłeś w najgorszy z możliwych sposobów.....

Polska strona o BSG | Napisy do serialów SF | Credo
_Neoo_ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.10.2004, 23:35   #12
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez BMRQ
[...]

>>Misiek4: raczej niewykonalne - brakuje polskiego slownika dla VB....
Przepraszam, ale co za różnica, że VB? Domyślam się, że chodzi Ci nie tyle, co o słownik a o lib'a a i zakładam, że skoro VB to i server postawiony jest na Windows'ie [: D]. WinAPI: bierzesz dowolny program i wywołujesz go bezpośrednio za pomocą wywołań systemowych albo na około przez klasy/okna.[...]
Hehe, VB to vBulletin to po pierwsze, po drugie jak nie wiesz o co chodzi to sie nie odzywaj, sam jestes jak windows .
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.10.2004, 00:35   #13
BMRQ
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.10.2004
BMRQ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Fakt, VB vs vB = ] .

_Neoo_:
Po co te nerwy - weź pigułkę ^^.
>>Człowieku po jaką cholerę wykopujesz temat sprzed 2 lat?!?!?!!?!?
Stare, ale jare? ; ] Szukałem czegoś na 'leku na moje wszystkie
problemy' i mi wyskoczył ten topic. Źle o mnie świadczy? O, co za szkoda, zaraz się popłaczę... Nie objeżdżam ludzi - nadinterpretacja z Twojej strony. Przepraszam wszystkich, którzy mogliby się poczuć urażeni[za wyjątkiem eloziomów]. Ja też tylko wygłosiłem *swoje* poglądy, uwagi.
>>zacząłeś w najgorszy z możliwych sposobów
Otóż nie, gorzej by było: 'elo, elo!!!!!!!!!! siemka!!!! <jakas_durna_pseudoemota_z_gg> kufa zajefista stronka', czego nienawidzę i nawołuję innych do wyplewienia tego syfu. Po za rozwiązłością nic złego nie zrobiłem. To wszystko. Ewentualne ataki na moja osobę proponuję przenieść na prywatny grunt. : )
BMRQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.10.2004, 01:06   #14
_Neoo_
Hit me if you can!

Data rejestracji: 27.05.2002
_Neoo_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Po co te nerwy - weź pigułkę ^^.
Nie dziękuje .

Cytat:
Stare, ale jare? ; ] Szukałem czegoś na 'leku na moje wszystkie
problemy' i mi wyskoczył ten topic.
Stare na pewno, a wg mnie zdecydowanie nie jare. Jeśli szukałeś jakiegoś leku to że tak zapytam jakiego pytania użyłeś? Bo chyba odpowiedź w postaci tego topicu nie była takim lekiem?

Cytat:
Nie objeżdżam ludzi - nadinterpretacja z Twojej strony.
Fakt przesadziłęm z tą kwestią. Moja wina.

Cytat:
Otóż nie, gorzej by było: 'elo, elo!!!.......................
Tu moze też przesadziłem. Ale nie zmienię zdania że mogłeś zacząć lepiej. Jak chociażby zacząć się udzielać na Off Topicu, albo innym Dziale tego Forum. Bo to co zrobiłeś było raczej bezsensowne.

Cytat:
Ja też tylko wygłosiłem *swoje* poglądy, uwagi.
jw. można to było zrobić gdzie indziej w temacie o wiele świerzszym.

[quote] Ewentualne ataki na moja osobę proponuję przenieść na prywatny grunt. : )[/quote}
Jako żę nie jst to atak to piszę to tutaj.

Pozdro.

Polska strona o BSG | Napisy do serialów SF | Credo
_Neoo_ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: