Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   [ARTYKUŁ] TrueCrypt - darmowe szyfrowanie danych na dysku twardym (https://forum.cdrinfo.pl/f101/artykul-truecrypt-darmowe-szyfrowanie-danych-dysku-twardym-75229/)

Wogabun 30.12.2014 18:26

Na razie znalazłem na chomiku i zobaczę czy działa bo teraz jestem na Linuxie , Nadal mnie ciekawi czy da sie zautomatyzować odpalanie np z pendrive , Mozna zrobić bootowalny pen np. z linuxem a potem jakieś odszyfrowanie dysku z np. windowsem i danymi . Na razie dumam jak co poukładać.

Patrix 30.12.2014 18:39

W TC nie da się "zaszyfrować tak dysk że dopiero po włożeniu pendrive będzie zaszyfrowany dysk dostępny".
To nie jest BitLocker.

Wogabun 30.12.2014 18:53

Czyli w TC nie należy tylko zapomnieć hasła ....

Patrix 30.12.2014 19:04

Inaczej, masz możliwość na hasło i na plikowy klucz, kluczem może być nawet plik mp3 lub exe...
może to być też zestaw plików, ale jak któryś zgubisz to abba ( ***865;° ***860;***662; ***865;°)

Berion 30.12.2014 20:01

To słabo szukałeś... klik

W tym temacie masz podane choćby przeze mnie sumy kontrolne binarek dla Windows i Linuksa.

Co do klucza na pendrive, chyba można. Nie pamiętam, nie używam.

Cytat:

Na razie znalazłem na chomiku
Na pałę to Ty tak nie ściągaj bo wejdziesz na minę kiedyś. Pamiętaj o sumach kontrolnych.

Cytat:

Napisany przez Patrix
może to być też zestaw plików, ale jak któryś zgubisz to abba ( ***865;° ***860;***662; ***865;°)

Lub zmodyfikujesz, co należy również rozumieć poprzez uszkodzenie nośnika.

Patrix 30.12.2014 20:19

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1307747)
Co do klucza na pendrive, chyba można. Nie pamiętam, nie używam.

Gdyby było można to bym tak miał bo wolałbym klucz w usb przy bootowaniu, ale nie ma takiej opcji. Chyba, że mowa o pliku z kluczem na pendrive, ale to jest zupełnie coś innego.

Wogabun 30.12.2014 21:58

czyli mozna nawet dysk uszkodzic ? poczytam jeszcze i popytam konkretnie , chyba ze ktos mi posle jakis pewniak

Patrix 30.12.2014 22:49

dysku nie uszkodzisz, tylko dane na nim, po formacie dysk będzie zdrowy :D
więc zrób kopię danych!

Berion 30.12.2014 23:07

Z pendrive'a klucz to byłby kiepski - bo jak? Po PID/VID? Więc tak, chodziło mi o pliki na pendraku.

- - -

@Wogabun
Wyobraź sobie taką sytuację: jako klucz ustawiasz milacyrkus.mp3 (;p). Pendrive złapał bad block ze starości, pechowo "utwór" ten leżał na tym felernym bloku. Klucz przestaje być identyczny = tracisz dostęp do danych. Jeśli masz go gdzieś zbackupowanego to problem znika (tak jak i wtedy sens trzymania klucza w postaci pliku...), ale jeśli nie, to nie odtworzysz już go.

Patrix 30.12.2014 23:08

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1307785)
Z pendrive'a klucz to byłby kiepski - bo jak? Po PID/VID? Więc tak, chodziło mi o pliki na pendraku.

Jak to jaki? Normalny, używałeś kiedyś BitLocker? Chyba nie, bo wiedziałbyś :)
To jest wtedy zamiast TPM.

Berion 30.12.2014 23:11

Ciemny jestem, opisz. :)

andy 30.12.2014 23:34

Chodzi o klucz sprzętowy? Czyli można na nim dane zapisać ale odczytać*się*nie da? Coś jak klucze na zapis certyfikatów do szyfrowania podpisywania?

Patrix 31.12.2014 01:01

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez andy (Post 1307793)
Chodzi o klucz sprzętowy?

Nie do końca klucz sprzętowy, ale uznawany za takowy. Substytut TPM.
Nie jest to żadna magia, ale bootloader TC nie ma niestety funkcji poszukiwania klucza na mediach USB.

@Biedron polecam:
http://windows.microsoft.com/pl-pl/w...ption-overview

I tu fragment:

Cytat:

Funkcja BitLocker używa modułu TPM, aby pomóc chronić system operacyjny Windows i dane użytkownika. Funkcji BitLocker można też używać bez modułu TPM. Aby używać funkcji BitLocker na komputerze bez modułu TPM, należy zmienić zachowanie domyślne kreatora konfiguracji funkcji BitLocker używając zasad grupy lub skonfigurować funkcję BitLocker za pomocą skryptu. Gdy funkcja BitLocker jest używana bez modułu TPM, wymagane klucze szyfrowania są przechowywane na dysku flash USB, który jest niezbędny do odblokowania danych przechowywanych na woluminie.

Najciekawsze, klucz można backupować na koncie Live Id Microsoft czyli chmura (opcja świetna dla M@X'a), nerdzi zapisują backup samodzielnie :)

Załącznik 68580

Berion 31.12.2014 12:03

Z tego co piszą klucz na USB w formie pliku, a nie USB kluczem.

Ale jako, że to MS bardzo źle mi się kojarzy to nigdy bym tego nie używał. ;)

Patrix 31.12.2014 13:42

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1307833)
Z tego co piszą klucz na USB w formie pliku, a nie USB kluczem.

Tak, ale w odróżnieniu od TC bootloader potrafi szukać klucza i klucz nie musi być hasłem znakowym...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:57.