![]() |
Na razie znalazłem na chomiku i zobaczę czy działa bo teraz jestem na Linuxie , Nadal mnie ciekawi czy da sie zautomatyzować odpalanie np z pendrive , Mozna zrobić bootowalny pen np. z linuxem a potem jakieś odszyfrowanie dysku z np. windowsem i danymi . Na razie dumam jak co poukładać.
|
W TC nie da się "zaszyfrować tak dysk że dopiero po włożeniu pendrive będzie zaszyfrowany dysk dostępny".
To nie jest BitLocker. |
Czyli w TC nie należy tylko zapomnieć hasła ....
|
Inaczej, masz możliwość na hasło i na plikowy klucz, kluczem może być nawet plik mp3 lub exe...
może to być też zestaw plików, ale jak któryś zgubisz to abba ( ***865;° ***860;***662; ***865;°) |
To słabo szukałeś... klik
W tym temacie masz podane choćby przeze mnie sumy kontrolne binarek dla Windows i Linuksa. Co do klucza na pendrive, chyba można. Nie pamiętam, nie używam. Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
czyli mozna nawet dysk uszkodzic ? poczytam jeszcze i popytam konkretnie , chyba ze ktos mi posle jakis pewniak
|
dysku nie uszkodzisz, tylko dane na nim, po formacie dysk będzie zdrowy :D
więc zrób kopię danych! |
Z pendrive'a klucz to byłby kiepski - bo jak? Po PID/VID? Więc tak, chodziło mi o pliki na pendraku.
- - - @Wogabun Wyobraź sobie taką sytuację: jako klucz ustawiasz milacyrkus.mp3 (;p). Pendrive złapał bad block ze starości, pechowo "utwór" ten leżał na tym felernym bloku. Klucz przestaje być identyczny = tracisz dostęp do danych. Jeśli masz go gdzieś zbackupowanego to problem znika (tak jak i wtedy sens trzymania klucza w postaci pliku...), ale jeśli nie, to nie odtworzysz już go. |
Cytat:
To jest wtedy zamiast TPM. |
Ciemny jestem, opisz. :)
|
Chodzi o klucz sprzętowy? Czyli można na nim dane zapisać ale odczytać*się*nie da? Coś jak klucze na zapis certyfikatów do szyfrowania podpisywania?
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Nie jest to żadna magia, ale bootloader TC nie ma niestety funkcji poszukiwania klucza na mediach USB. @Biedron polecam: http://windows.microsoft.com/pl-pl/w...ption-overview I tu fragment: Cytat:
Najciekawsze, klucz można backupować na koncie Live Id Microsoft czyli chmura (opcja świetna dla M@X'a), nerdzi zapisują backup samodzielnie :) Załącznik 68580 |
Z tego co piszą klucz na USB w formie pliku, a nie USB kluczem.
Ale jako, że to MS bardzo źle mi się kojarzy to nigdy bym tego nie używał. ;) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:57. |