![]() |
Najprawdopodobniej NSA ich odnalazła i złożyła ofertę nie do odrzucenia ;-)
Ciekawe czy kiedyś dowiemy się co było prawdziwą przyczyną. Sam program jest jednym z najlepszych. |
Myśle że NSA doskonale zdaje sobie sprawę, że opensource nie tak łatwo ubić
http://sourceforge.net/p/veracrypt/c...ster/tree/src/ Na Linuksie mamy dmcrypta, realcrypta... nie wiem co mieliby osiągnąć. Mi to nawet bardziej wyglada na jakiś opensource'owy przekręt typu "zamykamy projekt i na boku robimy firmę z komercyjnym rozwiązaniem" tak jak kiedyś było z divxem. |
Z tego co się orientuje dmcrypt nie jest dostępny na Windowsa, a TrueCrypt tak, większość komputerów pracuje pod kontrolą Windowsa. Najprawdopodobniej im o użytkowników tego systemu chodziło.
|
andy, możesz mieć rację, w tym popapranym świecie dobrobyt jest wartością, mogli zostać milionerami np... ale z drugiej strony źródła są publiczne, przecież na tej podstawie będzie rozwijany lepiej lub gorzej przez inne grupy, więc nie wiem co mieliby osiągnąć...
|
Cytat:
Ale cała sprawa śmierdzi, usunięto program, źródła, hostowana wersja potrafi tylko odszyfrowywać i jeszcze te bezczelne teksty że jest niebezpieczny. Był bezpieczny i z dnia na dzień stał się niebezpieczny :rotfl: No i jeszcze FreeOTFE też zniknęło jakiś rok temu... potem Lavabit.... teraz TC. |
Cytat:
Zobacz, nagle autorzy go porzucają, fakt kod jest dostępny ale ile jest osób w świecie Open Source z taką wiedzą dotyczącą kryptografii, którzy pociągną go dalej? Tak na linuksie jest LUKS. Tylko tutaj nie chodzi o użytkowników linuksa. Tutaj chodzi o tych co używają Windows :) Jeżeli nagle stracą narzędzie to na co się przeniosą? :) Na...BitLockera, który jak cały Windows ma wtyczki od NSA (: Myślę, że właśnie o to chodzi NSA - o ile to oni faktycznie stoją za tym. Cytat:
|
Jak ktoś chce to wyślę wersję 7.1.
Pobierana z początkiem kwietnia więc raczej pewna :) |
Cytat:
|
Ja sobie kilka instalek zgrałem z płyt gazety CHIP... w sumie to dobrze jakąś gazetkę od 10 lat prenumerować, tyle softu archiwalnego w razie czego leży, nawet do win 2000...
@andy, na pewno nowi spece się znajdą, wg mnie ten gulasz składa się ze składników 50% matma + 20% programowanie + 30% doświadczenie bo widziałem tam w kodzie wstawki ASM nawet... Dobry matematyk może zostać programistą, dobry programista matematykiem przy większym wysiłku też może zostać, humanista nie zostanie ani tym, ani tym, to tylko user. Jak ja się cieszę, że mnie lektury szkolne nużyły... || PS Najwyżej zainstalujesz Linuksa, pod nim VM z Windows a hosta przeleciesz LUKSem (tak, wiem, że to hardcore i SATA 6GB/s wskazane). |
Cytat:
|
Cytat:
@Patrix dla mnie zaniechanie rozwoju tc w żaden sposób nie wpływa już - używam dm-crypt'a + wolumeny LUKS. No ale szkoda... Cytat:
|
Cytat:
|
@Sobrus Jak to mawiają fani naturalnej antykoncepcji - cóż począć.
|
To co się zwykle robi w takich wypadkach:
http://truecrypt.ch/ I źródła na github https://github.com/FreeApophis/TrueCrypt |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:39. |