Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 12.01.2009, 13:58   #1
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,167
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
[ARTYKUŁ]Ustawienia biosu dla dysków twardych

Cytat:
Napisany przez CDRinfo.pl
Każdy obecnie produkowany komputer posiada wbudowane oprogramowanie - BIOS (Basic Input/Output System). Jest ono odpowiedzialne za przeprowadzanie operacji, które mają miejsce zaraz po włączeniu komputera. Bios posiada natywną obsługę dysków twardych (ATA/Serial ATA), dzięki czemu możliwe jest między innymi załadowanie systemu operacyjnego. Dostępnych jest wiele parametrów, które pozwalają nam sterować działaniem dysków twardych np: można ustawić kolejność bootowania, zmienić parametry dla poszczególnych dysków, włączyć lub wyłączyć działanie niektórych opcji itp (...)
Zapraszamy do przeczytania artykułu: Ustawienia biosu dla dysków twardych

Ostatnio zmieniany przez Bartez : 12.01.2009 o godz. 16:54
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.01.2009, 20:51   #2
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,237
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Bardzo, bardzo fajny art, ale:

1. IMO lepiej, gdyby link Ustawienia biosu dla dysków twardych otwierał się w tym samym oknie, a nie w nowym.

2. Trochę za dużo tego "posiada" we wstępie:
Cytat:
[...] komputer posiada wbudowane oprogramowanie [...]
- nie lepiej "ma wbudowane oprogramowanie" ?

Idę czytać dalej, bo lektura bardzo ciekawa.

__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2009, 21:02   #3
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,410
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
cio, bios Ci niemily, chcesz pogrzebac?
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2009, 21:04   #4
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,237
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zawsze lubiłem grzebać w biosie.

__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2009, 21:23   #5
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,167
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou Podgląd Wiadomości
Bardzo, bardzo fajny art, ale:

1. IMO lepiej, gdyby link Ustawienia biosu dla dysków twardych otwierał się w tym samym oknie, a nie w nowym.

2. Trochę za dużo tego "posiada" we wstępie: - nie lepiej "ma wbudowane oprogramowanie" ?

Idę czytać dalej, bo lektura bardzo ciekawa.

1. Zwracasz mi na to uwagę jako 2 osoba, więc coś w tym musi być. Zmienione na otwieranie w tym samym oknie.
2. Zmienione na "ma" zamiast "posiada".

Cieszę się, że się podoba. Na pewno nie udało nam się zebrać wszystkich możliwych opcji, więc jakby ktoś miał w swoim biosie coś, czego nie uwzględniliśmy, to niech śmiało pisze
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.03.2010, 10:36   #6
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.03.2010
Posty: 2
alewka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z dyskiem SATA

Witam serdecznie
Jestem blondynką , więc proszę o pomoc. Kilka dni temu kupiłam nowy dysk, tym razem SATA (Seagate/Barracuda 500GB). Zainstalowałam go, ale dopiero po przestawieniu zworki system go zobaczył, więc przeszłam całą procedurę związaną z formatowaniem, itd. W Windowsie wydaje się wszystko ok. Niestety, każdorazowo przed 'załadowaniem' systemu pojawia się komunikat: 'The number of disks is not adequate to create a RAID'. Oczywiście zaczęłam szukać informacji na ten temat, ale w zdecydowanej większości odwoływano się do ustawień w biosie, podawano rozwiązania. Weszłam w bios, ale w zakładce 'advanced' mam nieco inne opcje, niż podawano na forach. Mam płytę główną Asus K8V-X (socket754), system XP prof. zainstalowany na dysku ata, dodatkowo mam jeszcze jeden dysk ata, a ten nowy (sata) jest trzecim dyskiem w moim komputerze. W systemie wydaje się być wszystko ok, mogę korzystać z tego dysku, ale niepokoi mnie ten komunikat pojawiający się przy starcie komputera. Pobrałam update do biosu ze strony Asusa, ale boję się go zainstalować. Zrobiłam nawet kopię obecnego biosu, by mieć dla bezpieczeństwa, ale i tak boję się zrobić update. Proszę bardzo o pomoc. I, zaznaczam, że potrzebuję instrukcji 'krok po kroku'
Z góry dziękuję
alewka
alewka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.03.2010, 13:24   #7
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,078
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Przydałoby się, gdybyś jeszcze nam podała, jak to u Ciebie jest w BIOS-ie, szczególnie, że zaznaczasz, że nie są to do końca typowe ustawienia

Sam komunikat mówi, że masz niewłaściwą liczbę dysków do stworzenia macierzy RAID. Nie wiem na ile orientujesz się, co to jest ten RAID więc na wszelki wypadek piszę, że jest to rodzaj "współpracy" dysków twardych, który ma za zadanie zwiększyć prędkość ich pracy lub bezpieczeństwo danych, albo jedno i drugie naraz (w zależności od rodzaju tworzonej macierzy, bo mamy kilka do wyboru).

Zgaduję - skoro to Twój pierwszy podłączony dysk SATA, to pewnie kontroler SATA był ustawiony w tryb RAID i wyszło to na jaw teraz, kiedy chcesz do niego podłączyć dysk. Do tej pory problemy nie było, bo dyski ATA pracują pod kontrolą innego układu.

Wszystko, co musisz zrobić, to przestawić tryb pracy kontrolera SATA gdzieś w czeluściach BIOS-u. Zwykle jest od tego opcja (różnie zwana), gdzie będą te trzy wartości do wyboru - IDE, AHCI, RAID. Natomiast instrukcja do Twojej płyty głównej (rozdział 3.4.2) mówi, że powinnaś w BIOS-ie pójść do zakładki Advanced => Onboard Devices Configuration => OnChip SATA Boot ROM i ustawić tę wartość jako Disabled.

Myślę, że powyższe powinno pomóc. Jeśli jednak problem będzie występował nadal to pisz, pomożemy
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.03.2010, 22:23   #8
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.03.2010
Posty: 2
alewka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Talking

Witam ponownie
Sprawdziła się stara, i jak widać efektywna zasada 'kto pyta, nie błądzi'. Dziękuję bardzo Jarsonowi ♥♥♥ Zrobiłam tak, jak precyzyjnie napisałeś - udało się. Poczytałam też sobie o macierzy RAID, więc już minimum wiem, a przynajmniej tak mi się wydaje Mam jeszcze pytanie - dlaczego w biosie tego dysku nie ma . I, jeszcze dwie prośby: proszę o sprawdzenie, czy w menadżerze wszystko jes OK ; przeraził mnie też stan mojego biosu po zrobieniu testu przez BiosAgent Plus: http://biosagentplus.com/results.php...58c4f1d&full=0

Może przydałaby się mu aktualizacja?
Proszę o pomoc, będę wdzięczna
alewka
alewka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.03.2010, 00:18   #9
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,167
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
To co podaje ta strona to nie kwestia biosu a sterowników do konkretnych urządzeń. Ogólnie zasada jest taka: jak coś działa, to nie ruszać W przypadku np kart graficznych zainstalowanie nowego drivera niekoniecznie może pomóc, a czasem nawet okaże się, że trzeba będzie wracać do starej wersji.
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2010, 20:53   #10
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.10.2009
Posty: 9
LaPrzemo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Miałem podobny problem co koleżanka, ale nie zainstalowałem tylko sterowników raid

Ostatnio zmieniany przez LaPrzemo : 04.09.2010 o godz. 21:34 Powód: Po problemie
LaPrzemo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2015, 16:33   #11
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 29.01.2015
Posty: 2
FreeKu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W BIOS-ie możemy spotkac następujące opcje: (1)CHS, (2)LBA, (3)Large, (4)Auto. Czego one dotyczą. Opisz każdą z opcji. Wskaż, kiedy powinna być użyta.
FreeKu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2015, 17:42   #12
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Odrabiasz pracę domową?

W dzisiejszych czasach takowych opcji nie znajdziesz. Co to jest CHS i LBA masz nawet na Wikipedii, Auto możesz się domyśleć, a Large zapewne dla HDD które są większe niż BIOS obsługuje (albo odwrotnie, albo to chodzi o limit LBA28), ale od tego to chyba są zworki na samym dysku.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 29.01.2015 o godz. 17:47
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2015, 21:22   #13
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 29.01.2015
Posty: 2
FreeKu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Uczę się No przydałoby się własnie bardziej czytelnie niż na wikipedi. Ze takich nie znajdę to wiem
FreeKu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2015, 08:37   #14
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Angielskiej Wikipedii. Opisy w polskiej są zwykle uboższe.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
prosba o wydobycie biosu 2.4A dla nagrywarki TEAC W540 -Sid-The-Rat=> Napędy optyczne CD 56 22.06.2003 18:55
535 śmiesznych tekstów mallow Humor 6 01.06.2003 15:49
Ricoh - ciekawa strona dla naszych nagrywarek. Proximity Napędy optyczne CD 9 13.12.2002 13:45
flash biosu dla YAMAHY 3200E zephyr Napędy optyczne CD 2 24.09.2002 06:50
De-Upgarde biosu 1.08 do 1.06 dla LG8080B Morpheus Napędy optyczne CD 1 05.03.2001 15:40


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO