![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Banned
Data rejestracji: 28.10.2011
![]() |
Błędy hdd w S.M.A.R.T i wymiana dysku systemowego
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wymiany dysku systemowego hdd na SSD typu M.2. Chciałbym w miarę prosty sposób sklonować system na nowy dysk (jeszcze nie zamontowany). Są poradniki min. na youtube jak to zrobić. Natomiast na starym dysku hdd ostatnio zaczęły się pojawiać błędy w smart. Błędy BC, C5 i C6 określane są jako krytyczne a błędy BB też chyba nie wróżą nic dobrego, tym bardziej że ich ilość się prawie podwoiła w ciągu ostatnich godzin, więc zacząłem kopiować dane. Pytanie jednak czy migracja systemu na nowy dysk w takim wypadku jak mój powinna się odbyć normalnie jakby wszystko było ok, czy procedura jest inna? Załączam obrazek/zrzut z programu Crystaldiskinfo.
Jak oceniacie ten wynik smart? Ten dysk jak już przeniosę system jest do odratowania na tyle by tam można było trzymać tylko kopię mało ważnych danych? Jeśli chodzi o pracę systemu, programów, to nie zauważyłem jakichś problemów. Po prostu rutynowo odpaliłem program Crystaldiskinfo i się zdziwiłem. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Procedura jest identycznie taka sama, po prostu jeśli dysk będzie w zbyt złym stanie to się nie powiedzie. Dlatego jeżeli z HDD coś się dzieje, to najlepiej nie czekać, tylko przenosić system jak najszybciej.
![]() |
#3 |
Banned
![]() |
No dobrze a co z tym dyskiem? Można go jakoś ratować i potem używać do czegokolwiek?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Dysk pójdzie swoją drogą, albo będzie działał jeszcze pięć lat albo się posypie w tydzień. Każda próba ratowania dysku (co w zasadzie ogranicza się do wymiany/naprawy elektroniki) nie daje żadnej pewności oraz jest kompletnie nieuzasadniona ekonomicznie.
![]() |
#5 |
Banned
![]() |
Nie o taką naprawę mi chodziło. Są programy do tego celu. Przynajmniej są do błędów z c5 i z c6 co do reszty, to nie wiem. A mam na myśli MHDD lub Victoria i zrobienie REMAP i może jeszcze czegoś więcej, o czym nie wiem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Nie ma co rzeźbić w ...
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
![]() |
A czy ważne jest w jaki sposób to zrobię? Bo są różne metody i różne programy, pod windows czy uruchamiane z pena linuksowe itd itp. Można klonować posektorowo z pomijaniem tych błędów albo bez pomijania. Jedni twierdzą, że sposób jak to zrobię jest kluczowy inni, że nie ma znaczenia. Są różne szkoły i różne zdania na ten temat a ja nie chcę zbytnio zwlekać.
Ostatnio zmieniany przez dromader40 : 02.08.2022 o godz. 01:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak jak Ci tu przedmówcy radzą, kup dysk, przenieś dane na sprany dysk.
Tego z błędami możesz używać dalej (trzymaj na nim tylko to co możesz stracić), lub eksperymentować na nim, ale dopiero po wykonaniu w/w. Też kiedyś przechodziłem ten problem z Seagate. Po prostu kupiłem nowy. Nie wiem czy tak jest do teraz, ale Seagate to już nie ten sam Seagate co kiedyś i warto rozglądać się za inną firmą dysku.
![]() |
#9 | |
Guru
Data rejestracji: 23.07.2018
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Taki dysk w zależności jakiego są to rodzaju usterki należy wyzerować, zremapować. Jeśli błędy dotyczą końcowych sektorów, to można je obciąć i zrobić dysk mniejszy w użytku. Jednakże najpewniejsze ze wszystkich dorad co z tym "twardzielem" możesz zrobić, to po ostatecznym spartycjonowaniu, wykorzystywać go jako duży pendrive potrzebny Ad-hoc, gdzie wgrywasz, przenosisz na drugi komputer i jeśli nie wywala błędów a przeniesione dane w pełni się otwierają i nie ma problemów z odczytem, to kasujesz z tego dysku. Nic bardziej ambitnego. Z dyskami jest trochę jak z parasolem, którego nie można zacerować. Można go odwracać inną stroną by się bezpośrednio na głowę nie lało, ale żadnej dziury nie zacerujesz wiec to tylko kwestia czasu kiedy wiatr go w pełni rozedrze. A teraz ostatnia rada, jeśli błędów masz niewiele to taki dysk może być magazynem danych, pod warunkiem że wiesz gdzie te błędy występują (potrafisz je wykluczyć z użycia) i dysk nie pracuje non-stop a służy jako magazyn offline. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Banned
![]() |
Cytat:
Inni uważają, że najpierw klon, potem naprawa (remap). Mam jeszcze inny problem: Musiałem kupić kolejny dysk, bo jak wsadziłem SSD M.2 NVMe to się okazało, że płyta go nie widzi. Okazało się, że z powodu starej wersji UEFI, więc czeka mnie pierwsza w życiu aktualizacja UEFI. Ale najpierw chcę zrobić klona tymczasowo na ten nowy dysk, bo jakby poszło coś nie tak z aktualizacją UEFI, to by było nie wesoło. KaiQ: A teraz ostatnia rada, jeśli błędów masz niewiele to taki dysk może być magazynem danych, pod warunkiem że wiesz gdzie te błędy występują (potrafisz je wykluczyć z użycia) i dysk nie pracuje non-stop a służy jako magazyn offline. No to będę teraz przynajmniej wiedział o co pytać, bo pojęcia nie mam jak wyklucza się błędy sektorowe dysku. A dokładniej: niestabilne sektory. Ostatnio zmieniany przez dromader40 : 05.08.2022 o godz. 01:54 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
Jakiej naprawy, naprawy czego? badów nie naprawisz, kup maszynke do klonowania albo zgraj po prostu wszystkie dane. Dysk sie wysypuje powoli.
Ostatnio zmieniany przez EmilWojciech : 04.11.2023 o godz. 23:16 Powód: źle mi zaznaczyło |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
błędy, dysku, hdd, s.m.a.r.t, systemowego, wymiana |
|
|