Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 07.03.2010, 14:55   #1
cegielka92
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.03.2010
Posty: 3
cegielka92 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dysk przenośny podłaczony bezpośrednio do komputera stacjonarnego. Proszę o pomoc :)

Mój problem polega na tym,że ostatnio dostałam dysk przenośny HITACHI 500GB i na początku normalnie działał,nie potrzebował żadnego oprogramowania itp. Teraz niestety sprawa wygląda tak,że w momencie gdy podłączam go do komputera (stacjonarnego,a także laptopa) dysk się załącza coś się tam kręci,ale niestety komputer go nie wykrywa. Windows XP (kom. stacjonarny) nic z tym nie robi,a Windows 7 (laptop) wykrywa dysk,ale w żaden sposób nie mogę go otworzyć. Dysk oddałam do naprawy,koleś skasował mnie 100 zł,dysk znów chwile działał,no ale niestety znów kaput.
Wpadłam na pomysł by podłaczyć dysk bezpośrednio na stałe do komputera stacjonarnego,już nawet nie zależy mi na tym by był on przenośny tylko żeby po prostu na coś się zdał. Wszystko pięknie ładnie rozkręciłam tzn. rozkręciłam ten dysk i komputer,ale niestety zapomniałam o tym,że dyski przenośne mają 2.5 cala,a te w stacjonarnych komputerach są 3.5,więc po prostu nie pasi ;/

No ok,ale teraz zapytanie do was skoro już znacie moją historie życia
Czy jeśli kupie zwykła przejściówkę tzn coś takiego :
http://allegro.pl/item935080537_prom...a_3_5_hdd.html



To czy dysk zacznie normalnie trybić?
Są jeszcze takie przejściówki bez kabelka,więc jeśli to w ogóle zadziała to,która przejściówka jest lepsza ?

Wiem dużo napisałam,ale chciałam żebyście mieli wszystko ładnie przedstawione żeby łatwiej sie wam rozkminiało nad tą sprawą
Jak widać jestem zielona jeśli chodzi o te sprawy,więc naprawdę proszę o pomoc

Ostatnio zmieniany przez cegielka92 : 07.03.2010 o godz. 15:14
cegielka92 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.03.2010, 16:46   #2
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,230
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Napisałaś dużo, ale nie wszystko

Po pierwsze - co to za dysk dokładnie? Jaki interfejs ma jego obudowa (przez co podłączałaś go do kompa - USB?) i jaki jest jego właściwy interfejs - to jest dysk IDE? Sądzę, że tak, skoro pokazałaś właśnie taką przejściówkę, ale zawsze warto się upewnić, więc pytam

No i sprawa najważniejsza - czy niesprawny jest dysk czy jego obudowa. Statystycznie rzecz ujmując jeśli któreś z tych dwóch urządzeń nie działa, to prędzej będzie to dysk. Można to sprawdzić, umieszczając w obudowie inny, sprawny dysk, albo podłączając ten do komputera. Skoro masz laptopa, to może właśnie w nim to sprawdź? Nie ma sensu płacić nawet tych niecałych 10 zł przejściówkę i jej wysyłkę, jeśli ma to nic nie dać, bo uszkodzony jest dysk...
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2010, 18:55   #3
cegielka92
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.03.2010
Posty: 3
cegielka92 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dysk podłączam przez port USB. A dokładnie co to za dysk to Ci nie powiem,bo mam nazwe HITACHI i HDD inside. Uwierz nie ma nic innego,a nie że ja np ślepa Na obudowie jest tylko coś jeszcze o USB 2.0,eSATA i COMBO. No i to by było no tyle z zewnątrz. A po rozkręceniu wyłania mi sie dysk firmy Western Digital.

Co do sprawdzenia czy to dysk nie działa to właściwie nie mam możliwości sprawdzenia tego,ponieważ nie mam skąd wytrzasnąć drugiego dysku przenośnego niestety.

Ostatnio zmieniany przez cegielka92 : 07.03.2010 o godz. 18:58
cegielka92 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2010, 19:13   #4
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,230
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jeśli to Combo USB/eSATA, to oznacza, że masz do wyboru dwie możliwości podłączenia go do komputera - za pomocą interfejsu USB (wówczas jest wolniejszy - max. ok 35 MB/s) lub eSATA (wówczas jego wydajność wzrasta znacznie, podejrzewam, że w przypadku tego modelu mniej więcej dwukrotnie). Ale to na marginesie

Teraz jest ważne, jaki interfejs ma ten WD, który jest w środku? Taki jak na górze, czy na dole na poniższym zdjęciu?

-sata-pata.jpg

Nie obraź się, że pytam, ale wolę się upewnić, że na pewno nie przeoczyłaś, że to na przykład dysk SATA. Bo ta przejściówka, nad której zakupem myślałaś jest przeznaczona do dysków IDE.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2010, 20:49   #5
cegielka92
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.03.2010
Posty: 3
cegielka92 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam te same wejścia co na dysku u góry Ja wiem,że mogę go przez USB podłączyć i przez wejście eSATA,ale to jest gra nie warta świeczki,ponieważ przejściówka na eSATA jest w granicy 30 zł(do tego dochodzi koszt kabelka),a stacja dokująca to już ponad 100 zł o ile się nie mylę,więc z dwojga złego wole stracić 10 zł za tą przejściówkę z 2.5 na 3.5. Jeśli dysk jest uszkodzony to stracę tylko 10 zł,a nie 30 bądź 100.

Spoko już kilka opcji obmyśliłam i ta z przejściówka wydaje mi się najbardziej rozsądna
No,a co Ty o tym sądzisz,bo w końcu Ty tu jesteś ekspertem
cegielka92 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2010, 22:05   #6
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,230
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Dysk u góry ma interfejs SATA Oznacza to, że ta przejściówka, o której myślałaś nie nada się do niego. Urządzenia SATA podłączamy za pomocą dwóch kabelków. Jeden to kabel zasilający (często przy zasilaczu komputera już taki jest, czasem trzeba kupić przejściówkę molex -> power sata), drugi podłączamy do płyty głównej komputera, odpowiada za przesyłanie danych:

-kabel-sata-data-zasilajac.jpg

Te zdjęcie przedstawia oba kabelki.

Jest szansa, że producent Twojej płyty głównej w komputerze stacjonarnym dołączył do niej kabelek do przesyłu danych (jeśli posiadasz pudełko po płycie głównej to sprawdź tam), a zasilacz posiada złącze zasilające. Ale z drugiej strony jeśli Twój komputer był kupiony przed paroma laty może się okazać, że w ogóle nie obsługuje dysków SATA - najlepiej by było, żebyś podała model płyty głównej, wtedy wszystko będzie jasne

Pozwól, że zaczepię jeszcze sprawę "naprawy" dysku, która kosztowała Cię 100 zł. Otóż na takie usługi jest gwarancja i jeżeli po naprawie dysk nadal nie pracuje poprawnie, to przysługuje Ci reklamacja takiej usługi, albo zwrot pieniędzy za nią.

Dlaczego o tym piszę? Bo z dyskami twardymi jest tak, że nawet producenci ich nie naprawiają - jeśli oddaje się zepsuty egzemplarz na gwarancję, to producent oddaje nowy - taniej mu bowiem jest go wymienić, niż naprawiać. Co mógł zrobić w domowych warunkach (bez narzędzi, części zamiennych, specjalnej sterylnej komory, niezbędnej do otworzenia dysku) ten "ekspert", który policzył sobie za usługę połowę tego, ile kosztuje nowy dysk o tej samej pojemności? Zrobił low level format? To wszystko, co mógł zrobić, a na pewno nie naprawiło to urządzenia...

Jeżeli problem nie jest w obudowie, to znaczy, że gość nie zrobił zupełnie nic, jeśli w obudowie właśnie - że zrobił to źle.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
prosze o pomoc! rzuraff Off topic 12 22.12.2004 14:06
Jak odzyskać skasowane pliki na CD-RW Jozgaw Napędy optyczne CD 7 21.06.2004 07:31
Prosze o pomoc , mam wielki proble i nie wiem ja sobie z nim poradzic BusyBoy Napędy optyczne DVD 8 25.02.2004 23:47
lg gce-8523b ppoowwoollnnee nagrywanie- proszę o pomoc bruthus Napędy optyczne CD 16 31.08.2003 15:21
Problem z DMA (Prosze!!!!!!! o pomoc wszystkich) plitkin Napędy optyczne CD 1 06.10.2000 18:36


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.