![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
Prosba o interpretacje wynikow SMART dysku Samsung HD502HI
Witam!
Przegladajac SMART dyskow spotkala mnie niemila niespodzianka. Na drugim dysku mam bledy Calibration Retry Count, Seek Error Rate, Soft Read Error Rate, Reported Uncorrectable Errors i Ultra DMA CRC Eroor Count. Z dyskiem nie mam zadnych problemow, ale martwia mnie te wyniki bo nie wiem czy np. za miesiac dysk nie padnie. Co o tym sadzicie, jest sie czym przejmowac? Na dysk jest jeszcze gwarancja. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Rejestrowany
![]() ![]() |
Nikt nic nie podpowie?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Błędy UDMA mogą być spowodowane złym kabelkiem lub złym kontrolerem albo jego sterownikiem.
Choć nie wiem czy po stronie dysku też, po stronie komputera na pewno (wtedy windows wraca na stałe do trybu PIO, dopóki sie nie zresetuje licznika błędów). Generalnie tak jak patrze nie ma jakichś problemów z mechaniką dysku, ale coś jest nie tak. Tu masz ściąge : http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R....T._attributes Żaden z tych błędów teoretycznie nie wskazuje, że dysk zaraz padnie (te sa zaznaczone na czerwono). Na początek wymieniłbym kabelek łączący dysk z komputerem na nowy, lub przynajmniej podłączył stary porządnie jeszcze raz. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 03.11.2010 o godz. 11:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Trzeba tez miec na uwadze ze w Samsungach zdarza sie ze SMART cuda pokazuje.
Moze byc tak ze wtyczki miekko trzymaja, szczegolnie wyrobione i czasem nie styka.
![]() |
#5 |
Rejestrowany
![]() ![]() |
Ok dzieki za pomoc
![]() W wolnej chwili zamienie kable od drugiego dysku i porownam po pewnym czasie SMART. Bede wiedzial czy to wina kabla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Podepnę Się pod temat bo coś zaczyna mnie niepokoić w zachowaniu moich dysków tzn. głównie tej barracudy nr. 2 na screenach.
Niepokojące objawy - znikanie dysku z mojego komputera i odgłosy restartów, występują nieregularnie ostatnimi czasy przytrafia się to w losowych odstępach tak ok. jednego razu na tydzień. Dysk podłączony przez przejściówkę SATA => PCI, kable zasilające zamieniane, ostatnio pomogło na ponad tydzień i problem restartów powrócił wczoraj wieczorem. Screen 1 24.10.2010 // Screen 2 08.11.2010 ![]() ![]() A tym chyba nie muszę się martwić? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Ma ktoś jakieś pomysły? Dziś problem powrócił :/
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kurcze nie strasz mam taką samą Barracude i podobnego Maxtora (tyle ze 160GB)...
Wydaje mi sie ze martwić sie specjalnie nie musisz, ale dobrze by było zrobić kopie tego dysku. Skoro sie restartuje postaraj sie też dla niego o inne zasilanie. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Przydatne artykuły, rozwiązania Tips & tricks > Win 2000/XP/2003 | Eliasz | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 14 | 28.09.2008 23:44 |
samsung sh-s183a i skanowanie jakości dysku | ff1 | Napędy optyczne DVD | 2 | 25.02.2007 11:14 |
Jak odzyskać skasowane pliki na CD-RW | Jozgaw | Napędy optyczne CD | 7 | 21.06.2004 08:31 |
Wybór dysku (Maxtor vs Samsung) | Proton | Off topic | 18 | 23.12.2003 19:13 |
Znacie jakies przdatne komendy z wiersza poleceń ?? | Laser | Off topic | 30 | 20.03.2003 23:20 |