Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.01.2010, 20:40   #1
dolomis
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.01.2010
dolomis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dysk zewnetrzny esata i winXP

Witam,
Mam problem z dyskiem zewnętrznym esata.(obudowa welland)
Mam włączone w biosie obsługe AHCI więc dysk jest widoczny.
Problem występuje podczas instalacji winXp własnie na tym dysku.
Pierwszy etap instalacji jest bez problemu, po pierwszym restarcie wyskakuje komunikat dotyczacy problemów z konfiguracją dysku (tak jak by go wogole nie widział) i RESET. Może jest ktoś wstanie mi pomóc??
dolomis jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.01.2010, 21:27   #2
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Instalujesz sterowniki do SATA z dyskietki?
Stary 20.01.2010, 21:34   #3
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez dolomis Podgląd Wiadomości

Mam włączone w biosie obsługe AHCI więc dysk jest widoczny.
Otóż, jak znam windows XP, on sie nie instaluje w trybie AHCI!
On sie instaluje w trybie IDE.
Cokolwiek by nie mówili "znawcy" tak właśnie jest.
AHCI jest obsługiwane od Visty "w gore".

Wyłącz AHCI, podaj sterownik do SATA, i powinno pójść. Powinno.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2010, 21:56   #4
Wawelski
Always newbie

Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Instaluje się bez problemu. To znaczy jest jeden problem. Jedyna oficjalna metoda zapodania mu sterów, to dyskietka (w Vista i Win7 można z płyty, dysku ATA lub pendrive).
Jest jeszcze jedna, nieoficjalna metoda - zintegrować sterowniki z instalką za pomocą nLite
Stary 20.01.2010, 22:47   #5
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Win XP nie obsługuje natywnie trybu AHCI
Cytat:
Microsoft Windows XP wymaga dodatkowego sterownika (podanego na przykład z osobnej dyskietki podczas instalacji systemu przy włączonym AHCI). Niepoprawny sterownik lub jego brak może zakończyć się błędem "0x7B BSOD STOP error". Przełączenie do trybu AHCI wymaga uprzedniego wgrania nowych sterowników (jeszcze przed dokonaniem zmian w BIOS-ie). Jeżeli pojawi się błąd 0x7B, zazwyczaj przywrócenie poprzedniego ustawienia w BIOS-ie rozwiązuje problem. Niektóre późniejsze wersje Windows XP zawierają pewną ograniczoną obsługę AHCI/SATA.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2010, 19:25   #6
dolomis
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.01.2010
dolomis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
1. Nie moge wyłączyć w BIOSIE AHCI bo wtedy napewno nie wykryje mi dysku zewnetrzego esata
2. Sterowniki SATA dołoczyłem do instalki WinXp w programie Nlite

Więc dalej nie wiem czemu po 1 resecie w trakcie instalacji ma problemy z jej kontynuowaniem!!??

POMOCY
dolomis jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2010, 21:29   #7
Wawelski
Always newbie

Obstawiam źle przerobioną instalkę albo złe sterowniki.
Sprawdź z oryginalną płytą i sterownikami na dyskietce.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: