![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
HDD problem PILNE!
Posiadam dysk MAXTOR D740-6L 7200RPM ATA133. Nio problem polega na tym iż dysk posiada BARDZO niski transfer danych tzn w praktyce przy przegrywaniu plików na dysk (pracuje z dużymi plikami DIVX)
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
..:LTR-52246S:..
Data rejestracji: 31.08.2002
![]() |
sprawdz czy:
1. jest wlaczona funkcje ultra dma w biosie 2. dobrze podlaczyles kabel 80 (zlacze niebieskie do plyty, szare do dysku master, a czarne do dysku slave). Masz dwa urzadzenia na tasmie? 3. sam mam dysk seagate i musialem sciagnac specjalny program ze strony producenta zeby wlaczyc ultra dma, moze jest podobnie z maxtorem. 4. jesli masz chip VIA to sciagnij nowy sterownik IDE ze strony producenta plyty, nawet jesli win poprawnie rozpoznal kontroler dysku. istnieje tez specjalny program do okreslania urzadzen, ktore moga uzywac udma. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
THX za odpowiedź ale tak:
1. ta płyta posiada chipset SIS 735 on niepotrzebuje dodatkowych bibliotek do IDE 2.Dysk jest SAM na taśmie i wszystko dobrze podłączone. 3. Jak nazywał sie ten programik ? 4. Jest program do uaktywniania dysków maxtor coś chyba było ale niema tego na stronie maxtora jak by ktoś miał proszę o podrzucenie na jacek@piwniczna.com 5. PROSZĘ DALSZE RADY !!!!!!!!! Z góry THX |
![]() |
![]() |
#4 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
maxtor
tu masz program do sprawdzania dysku firmy maxtor http://www.maxtor.com/en/support/dow...m?powermax.exe
a tu nastepny http://www.maxtor.com/en/support/dow...tm?mbplus2.exe powodzenia
![]() |
#5 |
Gość
|
Wielkie dzięki za linki lecz te programy już mam jeden służy do ustawiania partycjii a drugi do diagnostyki. Chodziło mi raczej o programik który przestawia dysk z trybu cichego na tryb wydajnościowy. Ale jeśli ktokolwiek ma jakieś idee co może powodować te problemy proszę wypowiedź.To jest bardzo ważne
|
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
Zainstalowałem WIN'a 2000. Okazało sie że programy testujące równierz wariują. Więc co to może być
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Ja mam taki dysk, wlasnie mam z nim problemy ale innej natury.
Od strony twojego problemu działał dobrze.
![]() |
#8 |
Gość
|
No tak miałem RAZ dziś transfer 21000Kb/s !!!!!!!!!!! czyli coś chwyciło ale po chwili wróciło do 4000
![]() JA już niemoge ... ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.07.2002
![]() |
Re: HDD problem PILNE!
Cytat:
Też coś kiedyś tak miałem - okazało się że uszkodzony jest SMART dysku ![]() Bubson |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gość
|
Dysk naprawiłem okazało sie że po instalacjii KAZYY dysk sie sypie niewiem czemu ale wymieniam dyskacz na BARRACUDE ATA IV 60GB.Po reinstalce windy BEZ instalacjii kazyy wszystko OK. Szokda że nikt niemógł mi pomuc. No ale może w tym ktoś mi doradzi ile jest wart Maxtor 40GB D740-6L UDMA 133 7200RPM
![]() |
![]() |
![]() |
|
|