![]() |
:sciana:chyba dam zarobić ''mechanikom'' co będą składali mi PC ;) sam mogę coś namotać :ysz: A jaki dysk byście polecili? Teraz mam Seagate Baracuda ES 500GB ST3500630NS prawie 4lata, i czy na system lepiej jest przeznaczyć nowy dysk czy ten stary ''sprawdzony'' :D
|
To proste:) Instalator W7 bedziesz mmial na plycie. Podlaczysz tylko nowy dysk do komputera, podczas instalacji podzielisz do np na 2 partycje - system i reszta. Instalujesz system na system. Podlaczasz stary dysk i kopiujesz na partycje z danymi na nowym hdd. Ze starym hdd robisz co chcesz albo dokladasz do kompa i mozesz go swobodnie sformatowac bo dane z niego juz masz - utworzysz 1 partycje(nawet juz bedac w windowsie) i gotowe. Dysk na master to glowny, slave to ten na kopie. Oba nie moga byc na master na 1 tasmie, problem znoka oczywiscie przy dyskach SATA.
|
Może trochę to źle opisałem ;) na razie mam jeden dysk-będę zmieniał płytę , procesor,grafikę, pamięci,zasilacz-czyli prawie wszystko-myślę też o zakupie drugiego dysku,chociaż ten co mam nigdy nie zapełniłem :D Mam sporo gier-robię sobie kopie bezpieczeństwa na płytkach,ale z czasem takie płytki też się zniszczą , więc przydał by mi się drugi dysk na kopie itp.Chcę też przesiąść się na win7 , i wgrał bym go na nowy/stary dysk - ale nie znam się na tym i nie wiem jak taki dysk miał by być połączony(master,slawe?) tak żeby na przykład robiąc formata systemu nie tracił bym nic na drugim dysku :fiu:
|
No to wgraj na ten nowy Windows7 (przy instalacji sobie po partycjonujesz jak chcesz), a potem sobie przekopiuj dane z partycji z grami na ten nowy? Po co tutaj przenosić całe partycje?
|
Pod koniec roku będę tuningował PC ;) wymienię prawie wszystko, i myślę także o zakupie nowego dysku :taktak: teraz mam Seagate Baracuda ES 500GB podzielony na dwie partycje-kupił bym jakiś o podobnej pojemności ;) jaki to nie wiem -nie znam się i nie interesowałem się jakie teraz są ''w modzie'' :D No i na ten nowy wgrał bym system Win7 (teraz mam XP) i wtedy na starym dysku sformatował bym partycję gdzie jest system-ale drugiej nie chcę formatować-mam tam gry,z tymi w wersji pudełkowej to nie ma problemu-mogę odinstalować i zainstalować.Ale są tam też gry z Steam i ten kurewski Steam zawsze dociąga jakieś pliki/aktualizacje itp. a przy moim beznadziejnym necie strasznie mnie to wqurwia :ysz:
A więc jak to trzeba by było zrobić?- wsadzam drugi dysk , potem strzelam formata na partycji gdzie jest XP i instaluję Win7 na nowy dysk? Czy robi się to inaczej?:help: |
latet - Jestem w szoku tak małego rozeznania tematu ! Każdy program kopiujący posektorowo jest dobry a jest ich tyle że w szoku jestem iż sam tego nie wiedziałeś.
MHDD mało kto pewnie wie. DMDE HDclone Linux ddrecue Copyr Ghost i wiele wiele innych w tym darmowych. |
Jestem w szoku, że w tym wątku nikt nie napisał o BootIT NG. Jest doskonały i do tego darmowy. No może trochę inaczej - formalnie darmowy nie jest, ale można go ściągnąć ze strony producenta, wypalić na CD i używać za darmo dowolnie długo, przy czym niektóre jego funkcje będą zablokowane, ale są to funkcje nie mające nic wspólnego z klonowaniem partycji!
|
Według mnie najlepsza Clonezilla do przeniesienia systemu ze starego na nowy dysk. Najpierw wypalamy płytkę bootowalną albo nagrywamy na pendriva, nastepnie startujemy z tejże płytki i wybieramy opcję klonuj dysk(do obrazu lub bezposrednio na nowy dysk). Dysk jest klonowany 1:1 włącznie ze wszystkimi ukrytymi partycjami. Polecił mi go ktoś z forum i faktycznie jest świetny. Klonowałem ostatnio dysk w lapku dell i poszło bezproblemowo.
|
Najnowszej z ich strony, a dysk teraz nie powiem, z PS3 w każdym razie (USF2, ale cały szyfrowany dlatego posektorowa).
Zaopatrzyłem się w pełną, ale też nie mogę przywrócić. Wybieram plik, ale baton recovery nie jest podświetlony, nigdzie też w tym oknie nie mogę wybrać pliku, dysku czy czegokolwiek. Jakieś to apple'owskie... ;D Albo ja jestem ułomny. Tak to u mnie wygląda: http://dl.dropbox.com/u/16880766/acronis_1.jpg http://dl.dropbox.com/u/16880766/acronis_2.jpg http://dl.dropbox.com/u/16880766/acronis_3.jpg http://dl.dropbox.com/u/16880766/acronis_4.jpg - - - @migol21 Ten *.tib to chyba nie jest zupełnie goły (hex edytor mi się wiesza, więc nie mogę sprawdzić nawet) bo DMDE nie chce go przyjąć. Mówi,że za duży. |
I po czo sie meczyc. Od razu bylo wiadomo, bo chyba nawet napsiane ze trialem acronisa(i nie tylko) nie przywroci sie kopii. Trzeba bylo sie w pelna wersje zaopatrzyc, chocby na czas triala ewentualnie w narzedzie od seagate czy rowniez wd ktore w gruncie rzeczy jest tez acronisem;)
Ktorej wersji uzyles i na jaki dysk? |
Posektorowa bo zaznaczałem w opcjach. Ponadto bez kompresji.
Dzięki za cynk. Zbadam. |
.tib Jeśli w tym pliku to kopia posektorowa a nie format pliku z danymi dla Paragona to możesz użyć DMDE i otworzyć ten plik sprawdzając czy faktycznie to kopia posektorowa.
|
Załatwiłem się teraz. Acronisem True Image (trialem), zrobiłem obraz dysku, sformatowałem drania, ale już przywrócić nie mogę dopóki nie kupię pełnej wersji (przycisk recovery nieaktywny). Noż do ***** *****!
Zna ktoś jakiś darmowy program, który obsługuje *.tib? :P |
No to ciekawe. :) Ja proponowane programy sprawdzilem w boju i nie mialem wiekszych problemow.
P.S. Berion, pewnie znowu namotaleś jak z pocztą ;) |
Cytat:
Mnie Paragon zawiódł. Posektorowej kopii dysku 80GB zrobił mi obraz 34KB. k***a Wersja darmowa dla x64 z downloadu CDRi. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:34. |