![]() |
A podpowiedzcie mi jeszcze jak zmieni flagę rozruchu? Stary dysk ma flagę Aktywny, chcę to wyłączyć, jak to zrobić najprościej?
|
Być może odklikać Active w BootIce dla wybranego SSD. Ja do operacji dyskowych używam GParted.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jak sklonować dwie partycje systemowe. Jedną "normalną" a drugą 100M utworzoną podczas instalacji. Sklonowanie tylko "normalnej" uniemożliwia start systemu :(
|
Cytat:
|
Tylko cały dysk mam 1T. Chcę tylko system a dane na partycji D zostawić :(
|
Sklonuj dwie pierwsze i przywróć dwie pierwsze. W czym problem? :P
A najlepiej to sklonuj tylko drugą, przenieś zawartość pierwszej na nowy dysk w miejscu sklonowanej drugiej i z płyty odbuduj boota. Po co dwie partycje na Windowsa? |
Mogę klonować tylko jedną partycję. Nie da się sklonować dwóch z trzech :( Ta pierwsza jest niewidoczna do przeniesienia. Do klonowana owszem.
|
Czym klonujesz? Mi acronis pozwala wybrac obie i nie wybieram tez 100mb i nie mam problemu - W7.
|
@superrrmario: przenieś boot managera na partycje z win7
Kod:
Copy bootmgr (file) to the win7 drive. Then copy the boot folder to the win7 drive, ignoring the warning that it can't copy bcd and bcd.log. Just tell it to skip them. sprawdzone, działa, po tym partycje 100MB można skasować http://www.sevenforums.com/general-d...ent-drive.html |
SSD i migracja systemu
Witam mam laptopa asusa, i chce niedługo zakupić dysk ssd, mam na niego wolny slot. Stąd pytanie, jak migrować system żebym nie musiał robić formata? Ponoć się da, szukałem na youtube ale sama lipa, i nieznane programy, pomożecie jakoś?
|
|
http://softonet.pl/publikacje/poradn...piecznie,226/2 ja robiłem tym , bo przenosi wszystko łącznie z ukrytą partycją odzysku. Ale jak nie masz po tym wyrównanej to można zrobić tym AOMEI Partition Assistant Pro Edition 6.6
|
Ilość załączników: 7
Easeus Todo Backup Free Edition. Właśnie przetestowany, z pełnym (na to wygląda) sukcesem.
Wybrałem wersję 7.5, bo umożliwia przesuwanie suwaczka :mruga: aby skonfigurować rozmiary partycji na dysku docelowym. Najnowsza tego nie zapewnia. Byłem pełen wątpliwości jak się zachowa system klonowany podczas swojej normalnej aktywności, ale skoro tu jestem, to znaczy że się chyba udało. :D Platforma testowa: Załącznik 128164 Windows 7 Ultimate x64 Intel ICH8M-E/ICH9M-E SATA Raid Controller Tytułem porównania kilka wykresów/tabelek: Załącznik 128165 Załącznik 128166 Załącznik 128167 Załącznik 128168 Załącznik 128169 Załącznik 128170 Różnica jest kolosalna. 18 sekund od logo "starting windows" do pokazania pulpitu. :spoko: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:55. |