![]() |
A czy każdy SSD będzie nadawał się do linuksa? Jak to jest ze wsparciem SSD, czyste jajko daje radę?
Konkretnie chodzi mi o jednego z pierwszych Asus Eee PC z dyskiem SSD bodajże 8 giga, obecnie mam na nim Windows XP, chciałbym Slacka lub Archa. |
Bedzię na 99%.
1% że jednak nie zawsze jest możliwy. |
Ja właśnie zdecydowałem się na kupno OCZ Vertex 4.
Pytanie: czy na płycie głównej DFI LanParty JR790GX M2RS z chipem AMD790GX podepnę ten dysk i będzie działał? W instrukcji jest napisane że ma sterownik SATA1 i SATA2 lub 3Gb/s, a dyski mają kompatybilność wsteczną o jedną generację więc ja to rozumiem jako "będzie działał" jako SATA2. |
Każdy dysk SATA będzie pasować, jeżeli się zmieści.
|
dysk SSD do laptopa
Witam mam takie pytanie posiadam laptopa acer aspire 5250 chciałem się zapytać czy można podłączyć do niego dysk SSD np taki http://allegro.pl/ssd-ocz-agility3-1...601961474.html
Wiem , że te nowe dyski ssd mają sata III i tu właśnie moje pytanie czy jak wyjmę ten stary dysk mam 500GB w tym lapku to czy ten SSD będzie pasował . |
Nie jest zła po prostu ten chipset intela nie obsługuje jeszcze sata 3, więc dołożono drugi układ. W nowszych modelach byłby on zbędny.
Ale najważniejsze że SATA 3 jest, choć szczerze to różnice miedzy II a III w prędkości nie są jakieś drastyczne. Typowa różnica jest rzędu 5-10%. :taktak:. |
Czyli moje 6G to Marvell. Dzięki chłopaki.
Tak na prawdę ja powinienem w manuala zajrzeć, ale na samo forum zaglądam z doskoku bo jestem poza domem, a jak wrócę chcę się za to od razu zabrać. Mam rozumieć, że reszta portów 3G to Intel? A 6G to Marvell. Mam wpięty w Sata 0. Stara płyta? No ma 2 lata i sam ją tyle mam. Lepiej nie wspomnę ile mnie kosztowała te 2 lata temu bo to wtedy była rakieta. Co jak co zła nie jest, nawet na te czasy ;) |
Ok, masz stara plyte, wiec dysk zapinaj pod Marvela. Ale swoja droga z ciekawosci mozesz sobie podpiac najpier do Intela - porobic testy, a potem do Marvela i porobic testy. Bedziesz mial pelna jasnosc jak sie zachowuje dysk na posczegolnych kontrolerach.
|
Kontroler SATA 6 Gb/s układ Marvell 88SE9123
Intel P55 Express Chipset built-in 6 xSATA 3.0 Gb/s ports Intel Matrix Storage Technology Support RAID 0,1,5,10 JMicron JMB368 PATA controller 1 x Ultra DMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices Marvell SATA 6Gb/s controller: - 2 x SATA 6.0 Gb/s ports (gray) Wiecej tu http://www.asus.com/Motherboards/Int...specifications |
Być może masz Marvella ale nie wykorzystanego.
Np moja płyta (stara juz) ma 2 kontrolery : Intel i JMicron, tylko ze z tego drugiego tylko IDE jest wykorzystane, choć ma też teoretycznie SATA. SSD należy podpinać pod kontroler główny (zazwyczaj Intel) oraz w dodatku pod port SATA 0. Edit: A ta płyta ma: Cytat:
a) są jeszcze inne porty SATA od Intela ale to jest SATA II b) musisz podłączyć pod SATA III czyli pod Marvella c) usawić AHCI w Advanced/Marvell - choć to bez różnicy bo i tak wszędzie powinno być ustawione AHCI. |
zaraz, zaraz nie mam innej opcji podpięcia dysku jak 2 wejścia SATA 6G. Jedno mam zajęte przez dysk WDC, a drugie wolne właśnie przeznaczyłem na SSD Samsunga. Oczywiście mam standardowe Saty ale po co tam mam wpinać skoro warto skorzystać z 6G. Więc tak jak Misiek pisze, albo to Intela albo Marvela. Skąd mam wiedzieć jakie to jest?
Nie wiedziałem zupełnie, że to takie pomotane ;) Myślałem, że to bardziej logiczne i oczywiste ;) Nie wiem czy to wiele powie, moja płyta główna to Asus P7P55D-E Premium. |
MAIN-->Storage Conf.-->SATA Conf.-Conf Sata as..........IDE/RAID/AHCI - > to jest kontroler Intela (o ile plyta ma kontroler Intela) i pod ten kontroler podpinaj SSD. Bedzie mial lepsza wydajnosc niz na Marvelu. Mozna to zobaczyc w tescie Samsunga 830: klik
|
ja nie wiem co tam mam. Płytę główną mam dość zaawansowaną z serii Premium.
To nie wiem co wybrać :/ |
Może masz dwa kontrolery? Intel i Marvell?
O ile pamietam nie było bezpiecznego wysuwania, może to kwestia tego czy AHCI było włączone podczas instalacji. Teoretycznie tego nie powinno sie przełączać po zainstalowaniu Windy, na pewno nie pod XP (nie uruchomi się). |
mam pytanie o AHCI
W biosie mojej płyty głównej Asusa mam 2 miejsca gdzie mogę przestawiać to AHCI. Która opcja jest właściwa i zaleca się ją włączyć w przypadku SSD pod systemem? *MAIN-->Storage Conf.-->SATA Conf.-Conf Sata as..........IDE/RAID/AHCI *ADVANCED-->On Board Devices Conf.-->Marvell Storage Controller..... AHCI Mode/IDE Mode Czy też u Was po przestawieniu na AHCI w Windowsie przy zegarku macie opcję wysunięcia "bezpiecznie" sprzętu a tymi sprzętami są dyski na sata które siedzą w kompie? :/ |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:09. |