![]() |
aha :D
|
Cytat:
|
Nie wiem cz w ogóle jest jakiś większy sens testować SSD.
Mam to Agility 4, najprostszy model 64GB, pamieci asynchroniczne. Linux kernel 3.2, system plików EXT4, SATA II, procek Q8300@3.3. I nie mogę tego dysku zamulić. IOwait (czas kiedy procesor czeka na urządzenie) jest śmiesznie niski, nie widziałem żeby przekroczył 3%. Jak ma zapisać na dysku powiedzmy 200MB (na dysku systemowym to nie tak mało) - to w ogóle nie wiem że coś sie działo. Najpierw trafia do cache, potem do cache dysku (512MB)... i gdzieś tam w sekundę się zapisuje ... ja tego nie widzę, nie czuje, nie słyszę. Porównywanie SSD to taka trochę sztuka dla sztuki, prędkości są znane z netu, niezawodności nikt nie przetestuje. 840 na pewno jest zajejaniemogefajny :taktak: Ale pomijając naprawdę stare padła, to chyba każdy taki jest. Przez 5 miesiący nie miałem z moim absolutnie żadnego problemu, raportuje 100% wytrzymałości, więc jakość OCZ chyba sie poprawia. Natomiast zwróccie uwagę że te dyski potrafią zabrać kilkakrotnie więcej prądu niż Crucial czy Samsung. Przeczytajcie specyfikcje. Vertex 4 : Idle: 1.3 W Active: 2.5 W. To niewiele mniej niż dysk mechaniczny. Jeżeli w ogóle mniej. Crucial M4 256GB : Idle 0,085W, Active 0,16W Jeżeli nikt tu nie wciska kitu to do laptopów odradzam. |
Cytat:
BTW: Jak odróżnić wersję Pro od zwykłej? Wydaje mi się, że chodzi tu o dwie ostatnie litery w symbolu modelu" Samsung Series 840 MZ-7TD250KW Samsung Series 840 MZ-7TD250BW ale mogę się tylko domyślać, że "KW" to wersja Pro. Dzięki, latet |
@latet, zamów wersję 840 :) o ile się nie mylę, to jeszcze nikt na forum nie testował tego modelu :)
|
Cytat:
Samsunga 830 już miałem przez kilka miesięcy, to czas potestować coś innego. |
Cytat:
|
Cytat:
https://www.google.pl/search?q=ssd+o...hannel=suggest |
OCZ nie należą delikatnie mówiąć do najbardziej niezawodnych.
Ale ostatnio przeszli na układu Marvell/Indillix i sytuacja się poprawia. Mam od 4 miesięcy Agility 4 i na razie (odpukać ;)) zero problemów. |
Nie wiem co jest grane, ale wrócił do mnie już drugi Vertex 3 (obydwa 128GB). Te same wady, w biosie wykrywany, system nie widzi nic. Po podłączeniu przez przejściówkę USB również echo. Wcześniej miałem totalnie zimną wersję Agility. Przestałem zakładać te dyski. Dobrze że u siebie coś mnie podkusiło na Cruciala, ma juz dwa lata i dalej jest mu dobrze. Co jest grane z tymi OCZ to nie wiem......ktoś zauważył to samo ?
|
IMHO- Samsung 512GB SSD830 SATAIII, MLC, 2.5'' (read/write 520/400MB/s)
Tylko ta cena :) 1900 z VAT :( |
Czytalem, ze nowszy, szybszy i w ogole bardziej cool, ale jakos nie jest tak sprawdzony w boju jak seria 830 - nie wiadomo czy nie bedzie padal, a dysk jest po to by pracowal a nie lezal w serwisie...
|
Cytat:
|
830 i M4 to szybkie i sprawdzone urządzenia. Choć już nieco leciwe.
Na rynek powinni wchodzić już ich następcy. Vertex4 jest od nich szybszy, na pewno w zapisie. Ale bądźmy szczerzy : nie są to różnice które na codzień będą miały wielkie znaczenie. Do mini wziąłbym 830 lub M4 (w takiej kolejności właśnie), ale tylko dlatego że dyski OCZ biorą więcej energii. Agility4 mam od sierpnia - problemów z nim absolutnie żadnych, a przyjął już kilkaset GB danych. Sprawność wciąż zgłasza na 100%. Moim zdaniem wszystkie trzy można polecić do domowych zastosowań. Do profesjonalnych żaden z nich się nie nadaje. |
Witam wszystkich!
Przymierzam sie do kupna SSD do mojego Mini. Zebralem juz troche informacji i w gruncie rzeczy wacham sie miedzy trzema, gdybyscie mogli cos zasugerowac... 1. Samsung 830 (swietne wyniki, lubi sie z Makiem, niska awaryjnosc) 2. Crucial M4 (fantastyczne wyniki, lubi sie z Makiem, bardzo niska awaryjnosc, najczesciej polecany dysk na MyApple) 3. OCZ Vertex 4 (dla betatesterow, jest bardzo krotko na rynku, nie wiadomo jak lubi sie z Makiem, ma bardzo dobre wyniki, jego atutem jest cena). Ktos ma jakies doswiadczenia i moze cos polecic? W gre wchodzi wersja 256 GB. Przy okazji zadam pytanie powiazane - jak wyglada gawarancja producenta i czy kupujac produkt poza Polska w razie awarii moge go gdzies wyslac/oddac i dostac nowy (np. Maka moge oddac u dowolnego autoryzowanego resellera na swiecie, bez wzgledu gdzie go kupilem i bez dowodu zakupu)? Sek w tym ze zbliza sie "black friday" w USA i jak co roku Amazon rzuci pewnie mnostwo kuszacych ofert :-)! |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:44. |