@Bartez
Cytat:
To zależy, co chcesz na tym dysku trzymać.
|
No jeżeli zostawię stary to pewnie będzie na nim system + programy.
Cytat:
(***8230;) co kilka lat zmieniam dysk systemowy. Nie dość, że najczęściej jest bardziej wydajny (***8230;)
|
No właśnie, co do wydajności: stary dysk jest oparty o interfejs ATA/100. Nowy o SATA II, ale moja płyta główna go chyba nie obsługuje, więc pewnie będzie operować na prędkości poprzedniej wersji - 1,5 Gbit/s. Tym niemniej, nominalnie 15x szybciej. Nie wiem jak to się przełoży na rzeczywistą wydajność. Szybciej się będą uruchamiać aplikacje? System będzie żwawiej wstawał?
Cytat:
Na W7 i niezbędne programy, które na nowo instaluję w razie reinstalacji systemu mam partycję ok 120 GB.
|
Uuu***8230; to ładnie. U mnie w tej chwili folder WINDOWS zajmuje 5,33 GB (XP), Program Files niecałe 6 GB. Słowem wystarczyłoby 15 GB, no chyba że o czymś zapomniałem?
@yahol
Cytat:
IMHO - przenieść dane, nie kombinując z partycjami i systemami.
|
Proszę o argumenty
@Reetou
Cytat:
Napisany przez Reetou
W7 + część programów na partycji systemowej 50GB, biblioteki i większość instalacji programów na innym dysku.
|
Ma to sens, jak najbardziej, ale problem w tym, że nie za bardzo wiadomo, który program podczas instalacji "grzebie" w plikach systemowych, a który po prostu wypakowuje się do folderu na dysku.
Cytat:
zrobić obraz całej partycji systemowej i w razie konieczności reinstalacji przywracać.
|
Windows posiada coś takiego jak Przywracanie systemu. Zapisuje co jakiś czas stan systemu tworząc tzw. punkty dostępowe. W razie awarii można przywrócić system do dowolnego punktu dostępowego. Nie wiem, czy chciałoby mi się męczyć z czymś takim (obraz mógłbym zrobić na starym dysku). A tak w ogóle, skoro to obraz, to znaczy, że jest cały czas taki sam jak dysk z którego obraz powstaje? Czyli on ma chronić system na wypadek gdyby dysk padł, a nie np. ataku wirusa?