![]() |
Pomoc z instalacją dysku dla laika
Witam forumowiczów,
Właśnie zamontowałem dysk (Samsung HD103SJ) w obudowie - podpiąłem kabel SATA, zasilanie. BIOS wykrywa dysk. Menadżer urządzeń Windows także. Jednak nie jest on widoczny w panelu Mój komputer. Domyślam się, że należy go najpierw sformatować/podzielić na partycje? Ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Tego typu prace zawsze wykonywał za mnie informatyk. Aha, system (XP SP3) jest zainstalowany na starym dysku firmy Western Digital (1600JB-00GVC0). Płyta główna to Gigabyte GA-K8NSC-939 z chipsetem nVIDIA nForce 3 250Gb. Właśnie tak kombinowałem, że do czasu wizyty informatyka będę używał obu dysków, bo nie umiem sam stawiać systemu. Więc partycji nie potrzebuję (tzn. potrzebuję jedną obejmującą cały dysk). Przydałby mi się też jakiś bezpieczny i szybki sposób przeniesienia danych (ponad 100 GB multimediów), jakiś program etc., bo kopiuj-wklej chyba nie wchodzi w grę w przypadku takiej wielkości. Liczę, że ktoś Was mi to wyjaśni krok po kroku. Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi, Piotrek |
Panel Sterowania -> Narzędzia Administracyjne -> i gdzieś tam powinien być Manager Dysków.
Podświetlasz tego Samsunga, ppm i wybierz nowy. Ustalasz system plików, wielkość klastrów (dowolna) i formatujesz (zaznacz żeby zrobił to szybko, dysk jest nowy więc nie ma sensu robić pełnego). Cytat:
|
Mój komputer- PPM - zarządzaj - zarządzaj dyskami - wskazujemy dysk- nowa partycja- formatuj (szybkie).
Dysk pojawia się w MK. Metoda kopiuj - wklej jest tak samo dobra jak stosowanie menadżera plików. Wielkość i ilość plików nie ma znaczenia. |
Dziękuję. Zrobione :)
Zachować system na starym dysku, czy lepiej na nowy dać? I jeżeli na nowy, to przygotować już partycję systemową (jaka wielkość?), tak żeby partycja z multimediami które przeniosę mogła zostać nienaruszona? |
To zależy, co chcesz na tym dysku trzymać. Ja mam taką zasadę, że co kilka lat zmieniam dysk systemowy. Nie dość, że najczęściej jest bardziej wydajny, to jest też mniejsze prawdopodobieństwo, że padnie. Oczywiście nie można tego niestety wykluczyć.
Wielkość partycji zależy od systemu. Na W7 i niezbędne programy, które na nowo instaluję w razie reinstalacji systemu mam partycję ok 120 GB. Oczywiście to jest z dużym zapasem, ale na pewno nie zaszkodzi. Ciekaw jestem, jaką strategię mają inni użytkownicy? :) |
IMHO - przenieść dane, nie kombinując z partycjami i systemami.
System zostawić na starym, na nowy przenieść dane. Ad up: - dysków do 500GB nie dziele na partycje :) Dysk systemowy mam 160GB + 320+250 bez partycjonowania. Bacup w kieszeni Samsung 1TB, bez partycji. Przyzwyczajenie z Maca - na Macu dwie partycje, to o jedną za dużo. :) |
Yahol, czyli w Twoim przypadku nie możesz sobie sformatować partycji systemowej i wgrać świeżego windowsa? Tak zrozumiałem "160GB + 320+250 bez partycjonowania".
Pamiętam, jak kiedyś na dysku 30, czy 40 GB miałem chyba z 7 partycji. Kończyło się to tym, że na każdej zostawało kilkaset MB wolnego miejsca i wrzucenie pliku powyżej 1 GB stanowiło nie lada wyzwanie ;) |
Cytat:
|
Jak najbardziej większość działa. A tak z ciekawości, ile zajmuje Twój katalog Windows? Bo u mnie właśnie sprawdziłem i jest 35 GB :ściana:
Edit: Jednak tylko 15 GB. 20 GB w tempie, po jakiejś obróbce :) |
9,5GB... Ideologia była taka, żeby partycja systemowa była jak najmniejsza, instalacja wszystkich programów na innym dysku. Można by wtedy (po instalacji programów) zrobić obraz całej partycji systemowej i w razie konieczności reinstalacji przywracać. Niestety cierpię na chroniczny brak miejsca na dyskach i nigdzie mi ten obraz nie chciał wejść. Ale kiedyś wprowadzę pomysł ww życie - wymienię oba dyski w kompie na raz ;)
|
Cytat:
3 dyski fizyczne, 160 system + 320 dane + 250 dane (zapas). Jak wspomniałem, nie partycjonuje dysków poniżej 500GB, to nie ma sensu (na Windowsie) albo jest nieporozumieniem (na Macu). Time Machine ma 500GB i z oczywistych względów nie jest podzielony :) Back up Windowsa 1TB - takoż. |
@Bartez
Cytat:
Cytat:
Cytat:
@yahol Cytat:
@Reetou Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Owszem, trzeba będzie zaktualizować pewnie kilka sterowników, może i doinstalować parę programów, ale to ułamek czasu potrzebnego do pełnej reinstalacji. |
@Reetou
Cytat:
h**p://img411.imageshack.us/i/54364205.jpg/ Nie wolno mi jeszcze publikować linków stąd to obejście z ** Jak widać jest tam obraz partycji w formacie GHO. I tak na marginesie mam dwa pytania: 1. Czy jest sens przywracać system za pomocą tego pliku do stanu po instalacji z 2005 r. Wiadomo, że wiele rzeczy mogło się zdezaktualizować. 2. Czy dam radę zrobić to sam przyjmując, że nigdy czegoś takiego nie robiłem, czy lepiej sobie darować i zapłacić za to informatykowi, który zrobi to szybciej i lepiej? Cytat:
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:10. |