![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.11.2010
![]() |
Samsun SP1614N - nie widzi w biosie.
Witam!
Mam Samsunga SP1614N od pewnego czasu dysk nie jest wykrywany w biosie ale nie dawało mi to spokoju, że dysk tak po prostu padł więc zacząłem kombinować podpinać go w różnych kombinacjach i kilka razy udało mi się go uruchomić. SMART pokazuje status dobry. A na koniec znalazłem jedyną słuszną kombinację. Słuszna kombinacja: 1.Dysk(master) podpięty jedną taśmą z DVD(slave) 2.Dysk i DVD bierze napięcie z "jednego" kabelka, który wychodzi z zasilacza. 3.Do DVD musi być włożona jakaś płytka. 4.Uruchamiam kompa, bios nie wykrywa dysku ale w DVD zaczyna się kręcić płytka. 5.Robię reset płytka w DVD cały czas się kręci i wtedy dysk jest widziany w biosie. Próbowałem uruchomić dysk w 5 innych komputerach i bios nie widzi dysku. Nie próbowałem tej opcji z płytką w napędzie bo na to wpadłem dopiero wczoraj. Macie jakieś teorie spiskowe o co chodzi ? ![]() Ostatnio zmieniany przez luk4sz : 18.11.2010 o godz. 09:07 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.01.2010
![]() |
Sprawdź wstępnie wizualnie stan elektroniki dysku. Dosyć wysublimowane ma wymagania trzeba przyznać
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Wizualny stan elektroniki jest OK. Gorsze jest to, że ostatnio jedna słuszna kombinacja przy której się uruchamiał także czasem zawodzi.
Ogólnie jest tak, że czasem jak ma dobry humor to się uruchomi a jak nie to się nie uruchomi. Już nie mam siły walczyć z tym dyskiem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Skoro musza byc na jednym kablu zasilajacym sprawdz miernikiem napiecia i sprawdz sprzet na innym zasilaczu.
![]() |
#5 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A nie przyszło Ci do głowy za którymś razem, jak się uruchomił, zrobić testów w HD Tune oraz odczytać wyniki S.M.A.R.T?
Jeśli jeszcze masz na tym HDD dane, których nie przechowujesz gdzie indziej, a nie chciałbyś ich stracić, to zrób ich kopię jak najszybciej. Stare przysłowie ludowe mówi, że dyski twarde czasem same się psują, ale rzadko się same naprawiają.
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
Kopiowanie DVD - ciekawy problem | Coppermine | Napędy optyczne DVD | 8 | 09.03.2009 19:32 |
11 Wrzesnia WTC | andy | Off topic | 51 | 22.11.2006 21:34 |
Smieszna mp3. "Infi" gra w Quake 3. | /||\aster | Off topic | 3 | 02.01.2004 19:26 |