![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.02.2009
![]() |
fatum i przekleństwo
![]() ![]() ![]() Dysk 160 gb sobie wyczyściłem i zrobiłem jako jedną partycję. Włączyłem AHCI w biosie. Zachowałem domyślne ustawienie 35 sekund na uruchomienie z CD. Wkładam płytę vista 64 home premium do napędu Samsung DVD na SATA, i zero reakcji. Null. Nic się nie dzieje. Po 35 sekundach pojawia się komunikat, żebym włożył prawidłowy dysk. P.S. cały soft na kompie mam oryginalny. P.S2> oczywiście na IDE odpala natychmiast bez problemów. Ostatnio zmieniany przez Kubaman : 09.02.2009 o godz. 21:27 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Nowy na forum
![]() |
konia z rzędem temu, kto by zgadł: znalazłem gdzieś na jakimś forum anglojęzycznym, żeby wypiąć wszystkie kable usb. Zostawiłem tylko klawiaturę i myszkę. I poszło!
Vista się instaluje w trybie ahci. Jedna trzecia sukcesu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.07.2005
![]() |
ja akurat mam dyski w emulacji ide, bo seagate 7200.10 w ide lazi szybciej niz w ahci.
ponadto w ide moge wlaczyc buforowanie zapisu bez zabawy z rejestrem. przy sata nie wlaczymy normalnie bo sata wprowadzila hotswap cos jak z podlaczaniem pod usb ale na kabel sata przy wlaczonym kompie(a zapewne znajdzie sie ***** co glowny dysk odlaczy przy chodzacym kompie) coz z usb jest taki problem, jak podlacze komorke pod usb ale nie wybiore opcji czy tel czy widoczne jako dysk i zrobie reboot, to bios tez wisi. z pendrive czy czujka pada x360 nie ma problemu. Kubaman to ze zasilka ma 500W i wszystko chodzi nie znaczy, ze daje ona stabilne napiecie. plyta glowna ma kondensatory polimerowe oraz stabilizatory napiec, ktore jakby cachuja napiecie bo dzisiejsze procki niestety sa podatne nawet na 1% wachania napiecia. a akurat hdd juz tego nie ma i od wachan napiec moga byc bledy. podane przez nas wskazowki sa po to co moze sie dziac a nie musi. a czy ty to sprawdzisz to juz twoja sprawa. probowales moze zmienic klawire na ps2 a nie usb? z nimi zawsze byly problemy. kopiowanie na pen strasznie spowalnia kompa. kolejne sproboj moze powylanczac zbedne usb w menadzer urzadzen, ja akurat mam 10 z czego na plycie sa tylko 4 i wylaczylem 6 z czego 2 porty maja support zalaczony tylko do usb 1.1 i 4 porty na usb 2.0 i kazde urzadzenie ma swoje przerwanie a nie dzieli ich z hdd,vga itp. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Nowy na forum
![]() |
zrobienie jednej partycji na dysku i włączenie trybu ahci na razie wydaje się pomagać. Skopiowałem sporą ilość danych i błędów nie znalazłem. POnadto zainstalował mi się crysis z DVD na sata, czego wcześniej zrobić nie mogłem. Oczywiście stawiałem system od nowa na ahci.
Popróbuję jeszcze z drugim dyskiem i może problem się skończy. BTW, racjonalizmu w tym rozwiązaniu nie ma za grosz, komputery zachowują się nie jak maszyny, ale jak rozwydrzone panienki - trzeba sposobem i zaklęciami ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Systemy maja problem z dyskami, na ktorych jest wiecej niz 4 partycje (o ile dobrze pamietam).
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.07.2005
![]() |
podobno systemy maja problemy z partycjami primary i dlatego wszystko zaklada extended. ja od 17 lat zakladam zawsze primary i mam 3 uzyte,vista 64,xp pro 32 i stuff.
6.5,3 i 477gb. kiedys 4ta poswiecilem na extened by uzywac linux i swap. i nigdy nie mialem problemow. od zawsze tez uzywa pqmagic. takze nigdy nie mialem z kompami problemow i naprawde jakby mi sie takie cos przydazylo to bym sprawdzil wszystko to co podalem. choc moze Kubaman ma pecha i wsie jego plyty byly i sa uszkodzone. albo go nie lubia ![]() z wlasnego doswiadczenia moge to powiedziec. na starym ga-7zxe na via kt133 z athlon xp 1700+ zawsze uzywalem alt+enter by przejsc na fullscreen, przez 5 lat jego zycia zanim nie oddalem go kobiecie nigdy nic sie nie stalo, za to ona przy przelaczaniu przez 5 lat juz z 30 razy miala tak ze kernel32.dll sie wywalal i vplayer crashowal. i jak to dopiero ocenic. niektorych ludzi kompy nie lubia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
błędy zapisu na końcu płyty DVD+R | mkk | Nośniki optyczne | 3 | 16.06.2005 14:37 |
Projekt Freeware | Calme | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 0 | 16.05.2005 20:31 |
Błędy przy kopiowaniu :( | g.paula | Napędy optyczne CD | 5 | 12.03.2005 17:52 |
Kopiowanie zabezpieczonych gier v1.64a | VLuka | FAQ | 0 | 29.12.2002 17:43 |