Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 01.07.2008, 02:19   #1
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Problem (niesprecyzowany) z Seagatem Barracudą 7200.10 250GB

Mam problem ze wzmiankowanym dyskiem. Problem, zresztą, nieco dziwny. Otóż po zakupie ok. 4 mcy temu do komputera mojej Mamy dysk przetrwał 2 tygodnie i został wymieniony na nowy - powód - bad sectory. Po wymianie działał nieźle, do dziś.

Podłączyłem do komputera swoją nagrywarkę. Przy próbie zrzucenia danych z płyty zauważyłem, że transfer jest bardzo wolny. Nie wiem, czy dopiero teraz wystąpił ten problem, być może był już wcześniej. W każdym razie w HD Tune pokazało 3,3MB/s. Testu na bad sectory nie robiłem, bo nie miałem cierpliwości.

Podłączyłem drugi HDD - transfer ok. I teraz ciekawostka - dyski leżały obok siebie na dywanie. Odłączyłem je i zamieniłem miejscami (do kabli I HDD podłączyłem II i na odwrót). I co? 250GB Seagate "odżył", ale nie do końca - 23MB/s, a 160GB Samsung jak miał 60MB/s tak ma.

No i o co chodzi? Teraz, kiedy dysk działa szybciej rozpocząłem skanowanie - po 20 minutach jakieś 15-20% ukończone, żadnych badów jak dotąd nie ma. Ale po pierwsze to nie rozumiem, co mogło pomoc podłączenie do innego portu innym kabelkiem, względnie zamienienie zasilania, bo zamieniłem wszystkie kable? Dodam jeszcze, że i nagrywarka i HDD są na SATA. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, to proszę o pomoc, wolałbym wiedzieć, na czym stoję i co jest ewentualnym źródłem problemu, zanim dysk całkiem odmówi mi posłuszeństwa

Update:
Skończyłem test; żeby było ciekawiej - w pewnym momencie dysk przyspiesza do ok. 70MB/s, nie jestem pewien, ale moim zdaniem w tych okolicach, które juz nie są używane (Mama wykorzystuje kompa głównie do pisania i netu, tak więc na ponad połowie dysku nawet nie zakładałem partycji). Niestety, w dwóch sektorach pojawiają się bad sectory - dla mnie to już podstawa do składania reklamacji, niezależnie od tego, czy dysk pracuje szybko, czy nie.

Ale i tak chciałbym się dowiedzieć, co może być przyczyną, bo nie chcę, żeby z kolejnym twardzielem było to samo...

-seagate_7200.10.png

A to tak poglądowo W teście dysk przyspiesza znacznie później, za to w 45% są bad sectory.

Ostatnio zmieniany przez Jarson : 01.07.2008 o godz. 04:07
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: