![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
![]() |
Jakiego typu dyski HDD zakupić
Witam
Posiadam płytę GA-Z170X Ultra gaming i poszukuję dwóch dysków HDD celem zastąpienia istniejące 15 letnich Seagate . System mam na SSD natomiast dyski D i E z przeznaczeniem na projekt adobe i rendering / domowe wakacyjne filmiki / . SMART z Vitoria i Hard Disk Sentin. jest zadowalający dla istotnych atrybutów niemniej jednak licznik czasu dla nich jest znaczący . Te istniejące mają po 500GB ,wydaje mi się że może te nowe też niech będą o podobnej wielkości. Podajcie proszę typ takich dysków , nie wiem czy mają być dwa takie same czy pochodzić od różnych firm . Nie znam się na tym . dziękuję za pomoc |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Szczeze to przy takiej pojemnosci byle jaki seagate/wd i inny markowy sie na da, a te co masz obecnie bym zostawil jako backup.
|
|
|
#3 |
|
![]() |
Będę szukał Seagate albo WD a czy Toshiba i Crucial też mogą być brane pod uwagę oraz z jakiego sklepu dokonać zakupu . Czytałem o sprzedaży dysków z nadpisanymi zerami . Nie robiłem backupu na żaden z nich . Mam Seagate Expension Portable 1.5 TB i wolnego miejsca 1.15 TB czy po założeniu partycji i zrobienia klonu z C taki sposób jest praktykowany a dla dwóch pozostałych D i E zakupu np 2 TB dla backupu . Czy może dla jednej dużej pojemności utworzyć trzy partycje na klon C i backup D i E . Nie wiem czy to jest wykonalne bo klon i backup .
Dobrze że coś mi powiedziałeś |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Moderator
Ja bym to zrobil w nastepujacy sposob, kupil 2x 1TB i zklonowal obecne dyski na nowe, stare bym zostawil jako backup.
|
|
|
#5 |
|
![]() |
Jeśli dobrze rozumiem z D klon na nowy 1TB ,E podobnie na kolejny 1TB a te dotychczasowe po oczyszczeniu / nadpisaniu zerami / przeznaczyć na backup .
Gdzie zapisać backup z systemowego czy na tym co już mam 1.5 TB po wcześniejszym zrobieniu partycji . |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Moderator
To jest juz twoja decyzja.
|