Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 31.12.2009, 19:01   #46
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
spinup z tego co pamiętam potrafi szaleć na pewnych modelach chipsetów (nie pamietam których, może nfroce ?) i jest to ponoć normalne.

w innym przypadku taśma lub słaby zasilacz
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.01.2010, 10:52   #47
lee99
DrBackup
 
Avatar użytkownika lee99
 
Data rejestracji: 28.05.2005
Posty: 299
lee99 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wink

Witam

Załączam tak z ciekawości info ze SMART w moich dyskach

Mam przy tej okazji parę pytań

1. Jeżeli chodzi o najnowszy dysk WD My Book który posiadam wczoraj wyłączyłem go przez program WD SmartWare (Bezpieczne odmontowanie) i dzisiaj po starcie windowsa widzę że naliczyło w smarcie jeden błąd C8
2. Jak to jest dysk jest odpalany w fabryce?? Ten WD miał w 04 przy pierwszym starcie 10
3. Jak to jest z tym oszczędzaniem energii ?? jeżeli ustawie oszczędzanie i uśpienie dysku po 10 minutach to w razie próby dojścia do dysku przez jakiś program nalicza mi dane za każdym razie może i to normalne ale z czasem wg. smarta będzie można odczytać że dysk startował "milion razy"
4. ST3500320AS - po skanowaniu powierzchni dość dawno temu pojawił się jeden ptaszek w opcji 05 od tej pory cisza
5. ST340015A - stary dysk właściwie na poprzednim komputerze służący do przenoszenia "danych" siedział w kieszeni i właściwie to leżał w sobie bezczynnie. Teraz w "nowym" komputerze siedzi i śmiga Kupiony w 2003 roku jakoś na przełomie maja/czerwca
6. I na koniec najlepszy i najdziwniejszy stary maxtor (Maxtor_6Y080L0) działa od kwietnia 2003.
a. 05 -opcja na początku nie wykazywała oznak uszkodzeń za to program do reperacji naprawił na tamtejszej partycji c 110 badów i na końcu d 1. Dopiero po pewnym czasie zaczęły pojawiać się takie informacje ale można je było przynajmniej częściowo fixować przy pomocy LLF na dzień dzisiejszy opcja pokazuje jak widać
b. od nie dawna dysk zaczął pokazywać iż zaczyna się wykańczać fizycznie. w hd tunie nie jest to zaznaczone ale w evereście pokazuje iż w opcji CB coś nie gra. Poza tym dziwna sprawa głowice już słychać jak śmiga po talerzu trochę i jak spróbuje przy kopiowaniu czegoś dodatkowo otworzyć np. plik pdf to mam "wry wry wry" hehe
c. przy tej okazji (patrz punkt b) dodatkowo zmieniają się opcja [b]C9[b/] oraz czasem pojawia się info w CA
d. na koniec coś zabawnego w opcji 09 dane co jakiś czas jakby resetują i pokazują się w sumie głupoty bo dysk nieprzerwanie pracuje już prawie 7lat (czasem chodził 24h/dobe)

Pozdrawiam

EDIT:

dysk ST3500320AS - w grudniu 2009 skończył dwa latka

i dodatkowe info do maxtora - w tej opcji którą opisałem (punkt b i c) zmieniają się informacje przy dostępie do danych albo w momencie jak coś kopiuje na ten dysk


W ST3500320AS BD to High Fly Writes
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-hdtune_health_maxtor_6y080l0_.jpg  
Dołączone obrazki
File Type: png HDTune_Health_ST340015A.png (45.5 KB, 291 oglądane)
File Type: png HDTune_Health_ST3500320AS.png (49.3 KB, 316 oglądane)
File Type: png HDTune_Health_WD______My_Book_1111____.png (46.1 KB, 399 oglądane)
__________________
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch) R.I.P. SAMSUNG SH-224GB@SB00 (od 2017/01/06 )

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 21.01.2010 o godz. 17:57
lee99 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2010, 15:21   #48
orygano
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.11.2007
Posty: 15
orygano w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
musiałem zrobić update BIOS'u.


chciałem sprawdzić dysk i jak włączam dowolny program do diagnozy to nie pokazuje mi temperatury i SMART dysku.


po wgraniu BIOSU miałem ustawione - RAID Mode na IDE zmieniłem na AHCI ale dalej mi tego programy nie wykrywają w czym jest problem


przed update bios normalnie wykrywało a teraz nie chce, nie wiem co jest
orygano jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2010, 17:04   #49
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mi po włączeniu AHCI też SMART znika. Opcji RAID nie testowałem bo mam jeden HDD ale SMART bez problemu działa już na ustawieniu w biosie opcji SATA.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2010, 23:05   #50
Swayze19
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.03.2010
Posty: 1
Swayze19 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problem z dyskiem w netbooku

Witam, mam taki problem gdyż dysk co jakiś czas "pyka" nie wiem jak to określić , ma zaledwie 3 miesiące i dlatego postanowiłem zrobić test programem, oto wynik, prosiłbym o określenie stanu mojego dysku, z góry dziękuje za pomoc, coś nie chce wczytać zdjęcia oto link http://i43.tinypic.com/103ap1s.jpg [/IMG]

Ostatnio zmieniany przez Swayze19 : 09.03.2010 o godz. 23:10
Swayze19 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2010, 11:42   #51
migol21
Pasionat
 
Avatar użytkownika migol21
 
Data rejestracji: 17.07.2009
Lokalizacja: Małopolska
Posty: 102
migol21 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Swayze19 Podgląd Wiadomości
Witam, mam taki problem gdyż dysk co jakiś czas "pyka" nie wiem jak to określić , ma zaledwie 3 miesiące i dlatego postanowiłem zrobić test programem, oto wynik, prosiłbym o określenie stanu mojego dysku, z góry dziękuje za pomoc, coś nie chce wczytać zdjęcia oto link http://i43.tinypic.com/103ap1s.jpg [/IMG]

Atrybut 196 ( C4 )
Reallocation Event Count

Ilość operacji remapowania (przenoszenia danych z uszkodzonego sektora do specjalnego zarezerwowanego obszaru - obszaru rezerwowego). Wartość RAW tego atrybutu określa łączną ilość prób transferu danych z relokowanego sektora do obszaru rezerwowego. Liczone są zarówno próby udane jak i nieudane.
Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)


Jeśli odczyt jest prawidłowy to dysk do reklamacji jak najszybciej. odczytaj jeszcze z innych programów Victoria MHDD aby się upewnić.
__________________
Pomoc innym to jeden ze sposobów na spłatę długu wobec tych ,którzy tobie pomogli.
Nie w tym rzecz by udowadniać ,że się jest lepszym lecz by dowieść ,że ma się do tego moralne prawo.

Przydatne FAQ
S.M.A.R.T Opis atrybutów
Opis Partycje
Aktualizacja Firmware Seagate Czarna seria 7200.11
Praca z RAID 0
migol21 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 17:07   #52
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 35,186
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Odgrzewam kotleta.

Dostałem delikwenta do ratowania - kilkuletni laptop. Objawy:

- ogólne "mulenie wszystkiego" (cytat z właścicielki),

- wyskakujące okna IE z reklamami (hazard, golizna, itp.),

- nagłe restarty bez widocznej przyczyny.

Zapuszczony combofix, kilka antispyware i antimalware - znaleziono troszkę wirusów, 6 czy 7 trojanów i nieco innych interesujących "kwiatków".

Jednakże komp nadal nie pracuje jak powinien (choć i tak nieco lepiej niż poprzednio).

HDTune (jak mi się zdaje) pokazał przyczynę:

Info o dysku:

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-01.png

S.M.A.R.T.

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-02.png

Test odczytu...

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-03.png

...przerwany komunikatem:

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-04.png

Test czasów dostępu...

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-05.png

...też przerwany, jak niżej:

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-06.png

Test powierzchni dysku:

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-07.png

Sam się zatrzymał w widocznym miejscu, tym razem bez komunikatu.

Prędkości odczytu/zapisu widoczne wyżej nie są najwyraźniej błędem, co zdaje się potwierdzać poniższy test:

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-08.png

Chyba czas na wymianę...

Czy może jednak pominąłem jakiś krok?
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 17:20   #53
migol21
Pasionat
 
Avatar użytkownika migol21
 
Data rejestracji: 17.07.2009
Lokalizacja: Małopolska
Posty: 102
migol21 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Oczywista oczywistość

Aby stwierdzić na 100% do uruchomienia procedura :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

Przy okazji zmień taśmę sygnałowa lub sprawdź złącza dysku i płyty głównej
__________________
Pomoc innym to jeden ze sposobów na spłatę długu wobec tych ,którzy tobie pomogli.
Nie w tym rzecz by udowadniać ,że się jest lepszym lecz by dowieść ,że ma się do tego moralne prawo.

Przydatne FAQ
S.M.A.R.T Opis atrybutów
Opis Partycje
Aktualizacja Firmware Seagate Czarna seria 7200.11
Praca z RAID 0

Ostatnio zmieniany przez migol21 : 05.06.2011 o godz. 17:22
migol21 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 17:46   #54
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 35,186
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Taśm sygnałowych w laptopie nie stwierdzono.

W planach mam jeszcze podmianę dysku (mój stary HDD z jednym badsektorem, bez widocznego wpływu na wydajność) + klon partycji.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 17:51   #55
migol21
Pasionat
 
Avatar użytkownika migol21
 
Data rejestracji: 17.07.2009
Lokalizacja: Małopolska
Posty: 102
migol21 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czasem są łączące złącza lub płytki. Sprawdź piny złącz.
__________________
Pomoc innym to jeden ze sposobów na spłatę długu wobec tych ,którzy tobie pomogli.
Nie w tym rzecz by udowadniać ,że się jest lepszym lecz by dowieść ,że ma się do tego moralne prawo.

Przydatne FAQ
S.M.A.R.T Opis atrybutów
Opis Partycje
Aktualizacja Firmware Seagate Czarna seria 7200.11
Praca z RAID 0
migol21 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 21:06   #56
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 35,186
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Piny są.

Może się mylę, ale problemy z kontaktem na linii dysk - kontroler zaowocować raczej mogłyby całkowitą utratą połączenia, a nie pokazaniem się badów, tudzież ostrzeżeniami smart'a?

Tym bardziej, że laptop leży sobie stabilnie na stole, dobrze już nagrzany (chodzi non stop trzecią dobę).

Na razie zapuściłem checkdisk - czwartą godzinę już się męczy.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 21:18   #57
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@jou, troszkę dziwny ten wynik smart masz, C5 szaleje, ale na 05 wbić się nie chce...
checkidsk dobra decyzja, teraz wychodzi na to, że jest możliwość badów, a dysk nie przydziela nic z puli sektorów zapasowych.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.06.2011, 15:29   #58
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 35,186
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Po ~36 godzinach checkdisk zakończył pracę.

Log (oczywiście że niekompletny jak zwykle w windowsie) załączam.

chkdsk.txt

Test odczytu z errorem jak poprzednio:

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-01.png

Error scan (przerwany, bo chyba nie było sensu dalej ciągnąć):

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-02.png

S.M.A.R.T. znowu bez realokowanych sektorów:

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-03.png

Zapuściłem acronisa - klonuję zawartość tej paści na zapasowy dysk (oczywiście idzie jak po grudzie) - jak skończy, podmienię dyski i się zobaczy co dalej.

Edit:

To mnie zabiło:

Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-2dni.jpg

Na dodatek acronis raportuje błędy odczytu.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.06.2011, 16:22   #59
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@jou, ten dysk jest wg mnie zabity,
SMART to tylko informacja o ogólnym stanie dysku,
a to, że on nie dokonuje relokacji sektorów to bardzo źle.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.06.2011, 14:47   #60
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 35,186
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Dwie wiadomości - dobra i zła.

Dobra:

Mimo komunikatu o 2 dobach, klonowanie trwało krócej - 8 do 16 godzin (nie wiem dokładnie, bo nie było mnie w domu).

Zła:

Dysk ze sklonowanym systemem nie startuje - najwyraźniej błędy odczytu spowodowały zbyt duże ubytki w danych.

---------------------------

Aktualnie trwa drugie klonowanie - tym razem (odwrotnie niż za pierwszym razem) źródło jest na USB, "odbiorca" danych wewnątrz lapka.

Czekamy.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
hdtune, smart

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Jak stworzyc obraz dvd nagranej zywcem na hdd albo nagrac dvd bezposrednio z hdd maestro Napędy optyczne DVD 7 29.10.2004 20:42
HDD S.M.A.R.T. capability Ziele Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 7 26.03.2003 22:44
mały problemik z 80 gb hdd Adik Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 9 28.01.2003 01:12
Mam problem z HDD ! +++LeWaP+++ Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 34 15.10.2002 22:57


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.