Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 11.06.2011, 01:50   #61
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 34,016
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie ma w zasadzie żadnej możliwości sklonowania tego uszkodzonego dysku. Nawet samej partycji recovery.

To z kolei spowodowało, że (już na kingstonie) musiałem od zera instalować windowsa. Co oczywiście troszkę trwało.

Za to miło teraz popatrzeć na ładowanie systemu - około 20 sekund do wyświetlenia pulpitu.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest online   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.06.2011, 21:57   #62
Qas1a
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 22.06.2011
Posty: 9
Qas1a w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
A czy ktos byłby uprzejmy i przeanalizował moje wyniki? Juz raz mi dysk padł na gwarancji, więc wymienili. Teraz skończyła sie już gwaranacja tego drugiego. Komp strasznie muli po jakiejs godzinie lub dwóch przeglądania stronek, buczy. Przy defragmentacji lub skanowaniu antywirem czasem się zawiesza dysk - świeci kontrolka HDD, nie da sie go inaczej wyłączyć jak tylko przez wyjęcie wtyczki z gniazdka...Często mam problemy z explorer.exe - i znowu tylko wtyczka ratuje Pomóżcie proszę i powiedzcie czy dysk jest ok?
P.S. Jestem kobietą, więc proszę nie rzucajcie sie na mnie jeśli coś nie tak określiłam
Dołączone obrazki
File Type: png HDTune_Health_SAMSUNG_HD642JJ.png (46.5 KB, 226 oglądane)
File Type: png HDTune_Health_SAMSUNG_HD642JJ1.png (34.5 KB, 216 oglądane)
Qas1a jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2011, 22:08   #63
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
HDD sprawny, ale wynik C7 może sugerować problem z taśmą (IDE/SATA - nie chce mi się sprawdzać typu)
Wypadałoby też sprawdzić, czy masz włączone DMA skoro muli...
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2011, 22:13   #64
Bartez
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,173
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Witamy na forum

Nie stresuj się, nikt się nie będzie rzucał.

Z Twoim dyskiem nie jest do końca dobrze. Co prawda nie ma realokowanych sektorów (parametr 05 Reallocated Sector Count), ale masz jeden sektor, który za chwilę może być realokowany (parametr Current Pending Sector). Akurat do tego miejsca nie ma się czym za bardzo przejmować. Natomiast dalej jest już gorzej. Masz dużo Ultra DMA CRC Error Count. Są to błędy, które bardzo często pojawiają się przy wadliwej taśmie łączącej płytę główną z dyskiem, ale nie musi to być akurat ten powód. Inne parametry również wskazują na jakieś błędy, być może jest to spowodowane tym jednym błędnym sektorem, który jest często odczytywany.

Polecam lekturę naszego artykułu, w którym jest w dość prosty sposób wyjaśnione, co poszczególne parametry oznaczają i sporo innych przydatnych informacji: SMART w dyskach twardych

Jeżeli masz jakieś pytania, to pisz śmiało
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2011, 22:26   #65
Qas1a
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 22.06.2011
Posty: 9
Qas1a w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak mogę sprawdzić czy mam to DMA włączone?

Może jeszcze taka krótka historia mojego kompa:
1. Po 13 miesiącach od kupna dysk padł - wmiana
2. Po kolejnych 3 miesiącach płyta padła - wymiana
3. Jak tylko wrócił z reklamacji - nie działay przednie porty USB - znowu wymiana płyty i kości
4. Po kolejnych 3 miesiącach - wymiana zasilacza i dodatkowo obudowy bo uszkodzili w transporcie - i tu zaczął się problem. Kompem chyba rzucali bo USB z przodu pokrzywione, ale dziają. Dodatkowo komp głośno chodzi - buczy, pyrkocze, zawiesza się, resetuje. Nie działa głośnik systemowy - ten przy załączaniu. Częste problemy z mikrofonem i słuchawki nie działają...Chybe mi źle sterwoniki powgrywali po formacie, który zrobili aby przetestowac komp na czystym systemie...A swoją płytkę zgubiłam ze sterami. Wgrałam ze stronki MSi- dalej lipa ;/

Myślicie, że może to być ten problem z taśmą, o którym piszecie, po tym rzucaniu kompem przez kurierów?

Poza tym troszke mnie uspokoiliście I dzięki za zainteresowanie A ten artykuł na pewno przeczytam, tylko że jutro

I spójrzcie jeszcze na to: http://dyski.cdrinfo.pl/benchmark/Sa...642JJ/789.html
Nie mogę wkleić całego linku jeszcze
Dołączone obrazki
File Type: png HDTune_Info_SAMSUNG_HD642JJ-.png (32.1 KB, 183 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez Qas1a : 22.06.2011 o godz. 22:40
Qas1a jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2011, 22:50   #66
Bartez
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,173
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dzięki za dodanie benchmarka Szybkość transferu wygląda OK. Również tym trybem zwracanym przez HDTune jako UDMA 5 bym się raczej nie przejmował. Niektóre kontrolery nie potrafią tego zwrócić poprawnie dla dysków SATA.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym w pierwszej kolejności tę taśmę SATA. W artykule, do którego linka dałem w poprzednim poście jest również przykład problemu, jaki mieliśmy z dyskiem Samsunga i występowały podobne objawy (zawieszanie się serwera). Błędne parametry były podobne, jak u Ciebie. Po wymianie dysku problem zniknął.
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2011, 23:03   #67
Qas1a
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 22.06.2011
Posty: 9
Qas1a w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ufff
Tylko że mam jeszcze na gwarancji zasilacz, więc nie mogę sama tej taśmy sprawdzić do września Ale po gwaracji będę już mogła te plomby zerwać i sprawdzić.

Miałam też podobny problem ze starym kompem - zawieszanie i buczenie i różne błędy, z tym że dysk ATA. I jak dokładam mu dodatkowy dysk, to posprawdzałam wszystkie taśmy, podociskałam, jedną wymieniłam, bo CD-ROMa nie widział - i teraz problemy zniknęły, nawet przestał buczeć

Bardzo Ci dziękuje za pomoc i pocieszenie Teraz tylko musze sie przemęczyć do września, a potem na pewno zdam relację z moich działań
Qas1a jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2011, 23:17   #68
Bartez
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,173
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
W takim razie, jeżeli musisz czekać do września, to radziłbym, jeżeli masz jakieś ważne dane na tym dysku, profilaktycznie skopiować je gdzieś i często robić kopie zapasowe. Przy tego typu błędach pewnego dnia może (choć oczywiście nie musi) się okazać, że dysk się wysypie i nawet nie uruchomisz systemu, żeby cokolwiek skopiować.

Jeżeli problem z wieszaniem się systemu będzie cały czas występował, to zgłaszaj to na gwarancję. Skoro sama nic nie możesz zrobić, to niech to naprawiają, skoro za to płacisz.
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2011, 23:34   #69
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Skoro masz plomby na kompie i gwarancję, czemu z niej nie skorzystasz ?
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2011, 10:49   #70
Qas1a
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 22.06.2011
Posty: 9
Qas1a w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Po wymianie niektórych podzespołóww ramach gwarancji mam jeszcze tylko na gwarancji zasilacz i obudowę. Na resztę sie już skończyła, ale jest plomba Optimusa z powodu zasilacza. Kopie mam zrobione od pierwszej awarii na pendrivie.
Przez taśme może się uszkodzić dysk? Jeśli to potwierdzicie, to się już dobiorę do niego, bo zasilacz jest na pewno tańszy, więc wolę stracić gwarancje na zasilacz niż stracić dysk

Do Patrix - DMA mam włączone, bo już się dokształciłam i sprawdziłam.

mam ndzisiejsze odczyty z HDTune i wydaje mi sie że jest gorzej niż wczoraj...
Spójrzcie na 01, 07, C6, C9 Dobierac sie do tej tasmy pilnie? Czy już nie do uratowania?
Dołączone obrazki
File Type: png HDTune_Health_SAMSUNG_HD642JJ23a.png (64.5 KB, 138 oglądane)
File Type: png HDTune_Health_SAMSUNG_HD642JJ-23.png (64.8 KB, 173 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez Qas1a : 23.06.2011 o godz. 12:23
Qas1a jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2011, 15:13   #71
Qas1a
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 22.06.2011
Posty: 9
Qas1a w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Próbowałam jeszcze zrobić trzy testy za pomocą HDDScan (short, extended i conveyance), ale ...
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-test.jpg   Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-test2.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Qas1a : 23.06.2011 o godz. 16:40
Qas1a jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2011, 18:17   #72
Bartez
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,173
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dysk niestety do wymiany moim zdaniem. Na pewno nie jest na gwarancji? I nie chodzi o gwarancje firmy, ktora skladala kompa, tylko gwarancja producenta
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2011, 18:55   #73
Qas1a
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 22.06.2011
Posty: 9
Qas1a w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Komp kupiony 02-12-2008
wymiana HDD 19.02.2010 - wymiana w ramach naprawy więc gwarancja tylko 12 m-cy max wg Optimusa

Z tego co teraz spojrzałam na tą gwarancję, to mam jeszcze gwarancję na płytę główną, RAM, zasilacz i DVD-RW. Tylko na dysk już nie
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-gwara.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Qas1a : 23.06.2011 o godz. 19:03
Qas1a jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2011, 09:57   #74
Bartez
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,173
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Na tej stronie możesz sprawdzić, czy Twój dysk ma jeszcze gwarancję: http://www.samsunghddvalue.com/WebRM...tychecker.aspx
Wystarczy wpisać numer seryjny.
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2011, 21:57   #75
Qas1a
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 22.06.2011
Posty: 9
Qas1a w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bardzo Ci dziękuję
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba jest?
Wymieniłam dzisiaj taśmę za zgodą Optimusa. Na razie jedyne co zauważyłam, to że "chrobotanie" wyraźnie się zmniejszyło - "chrobocze" tylko po włączeniu, potem już jest cisza. Ale nie wiem czy to zasługa taśmy? Przy okazji jeszcze go ładnie wypucowałam pędzelkiem Poradzili mi jeszcze żebym formata zrobiła, a jeśli smart bedzie bez zmian to mam go wysłac, bo może to też niby być wina kontrolera na płycie. Na dysk twierdzą, że już gwarancji nie ma

Próbowała Victorią zrobic remap...i sie nie udało. To dobrze czy źle? Wklejam screena z Victorii
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-gwardysk.jpg   Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune-victoria.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Qas1a : 24.06.2011 o godz. 22:35
Qas1a jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
hdtune, smart

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Jak stworzyc obraz dvd nagranej zywcem na hdd albo nagrac dvd bezposrednio z hdd maestro Napędy optyczne DVD 7 29.10.2004 19:42
HDD S.M.A.R.T. capability Ziele Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 7 26.03.2003 21:44
mały problemik z 80 gb hdd Adik Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 9 28.01.2003 00:12
Mam problem z HDD ! +++LeWaP+++ Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 34 15.10.2002 21:57


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.