![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.12.2010
![]() |
TrueCrypt - dziwny problem z bootowaniem.
Witam.
Mam problem ze swoim laptopem/trucryptem w sumie nie wiem gdzie leży przyczyna błędu, otóż: Na swoim laptopie (Windows 7) posiadam zainstalowanego TrueCrypta w wersji 7.0a, którym zaszyfrowałem cały dysk (300gb). Przedwczoraj stworzyłem dwie nowe partycje jedna ntfs druga fat32 i na jedną z nich wkopiowałem pliki do instalacji windowsa XP (nie zrobiłem z tej partycji partycji bootowalnej tylko skopiowałem na nią pliki instalacji i tyle) Następnie zresetowałem laptopa no i tu pojawia się problem. Po wpisaniu hasła TrueCrypta dostawałem informację "Booting..." dodam, że nie mam włączonej opcji fakeowych błędów. Chciałem naprawić ten problem płytami z windows Xp (tu po włożeniu płyty mam bluescreen podczas wczytywania sterowników 0x000007b) natomiast usb z win7 nie wykrywa żadnego dysku (co jest jasne gdyż jest zaszyfrowany) Odszyfrowałem więc dysk z poziomu dos (trwało to około 13h) lecz po odszyfrowaniu problem jest dokładnie taki sam we wszystkich w/w przypadkach. Z ciekawości włożyłem ponownie płytę TrueCrypta i znowu wszedłem w opcje deszyfracji i o dziwo dysk deszyfruje się od nowa. Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? Ustalić partycję, z której ma się bootować windows? Bądź inne rozwiązanie, które pozwoli mi odpalić lapka? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie jestem tak do końca pewien czy to było mądre tworzenie tych nowych partycji przy zaszyfrowanym dysku
![]() To jest problem tych utworzonych partycji a nie tego co na nie skopiowałeś. Więcej nie wiem, bo ten przypadek i pomysł jest tak odjechany, że nie mam pojęcia... ![]()
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Stwierdziłem, że skoro cały dysk jest zaszyfrowany to nic się nie stanie jak zrobię na nim nowe partycje, jak widać błędnie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Aby się upewnić polecam zajrzeć na forum truecrypta.
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Nie muszę dostawać się do tych partycji, ponieważ jedna z nich ma pojemność 1gb a druga 5gb. Zależy mi żeby w ogóle odpalić komputer, czy jest to jeszcze możliwe na tym dysku?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
O ile dobrze rozumiem problem i jezeli dane nie sa wazne, to przy instalacji Win7 wybierz opcje zarzadzania dyskiem (zaawanowane - lub jakos tak) i skasuj/sformatuj zaszyfrowana partycje.
![]() |
#8 |
Pingwin specjalista.
Dysk twardy jak najbardziej jest sprawny i nic mu nie jest, po prostu zawartość poszła w kosmos...
![]() |
#9 | |
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Pingwin specjalista.
![]() |
#11 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Zawartość dysku jest dla mnie nieważna także przyjmuję wszelkie brutalne metody naprawy tego problemu ![]() Pozdrawiam. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
No partycji moze nie widziec, ale dysk powinien. Jego tez nie widzi?
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Instalacja Win7 nie widzi żadnej partycji w tym menu gdzie się właśnie kasuje partycje bądź formatuje to chyba oznacza, że nie widać dysku?
EDIT Bardzo prosiłbym o szybką pomoc, ponieważ komputer jest mi pilnie potrzebny na jutro - jest to moje narzędzie pracy, może być sformatowany dla mnie to nieważne, ważne żeby działał ![]() Podam swój numer gg żeby usprawnić kontakt może ktoś mógłby mnie poprowadzić po instalacji Win7, ponieważ mogę źle szukać tego meni gdzie formatujemy partycje. GG:424619 Ostatnio zmieniany przez Neri : 21.12.2010 o godz. 15:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
truecrypt windows |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Dziwny problem z nagrywarką | Roba | Napędy optyczne DVD | 10 | 11.06.2007 10:35 |
Dziwny problem z DVDFabDecrypter + CloneDVD2 | Robroy2 | DVD-Video | 2 | 03.11.2006 21:05 |
LG GSA-4163b - dziwny problem | preyestroyka | Napędy optyczne DVD | 6 | 13.09.2006 09:06 |
dziwny problem z nokia 3510i | Docent | Off topic | 13 | 30.08.2006 11:47 |
Dziwny problem z wieżą i CD AUDIO.. | Gadzina18 | Audio | 10 | 19.07.2006 17:39 |