Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 27.08.2007, 10:41   #1
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Wymiana HDD w starym gracie ;]

Tytuł tematu nie wiele mówi, ale ciężko mi było sprecyzować i opisać problem.

Mianowicie: mam za zadanie kupić dysk twardy do kompa, który ma grubo 10 lat. Poprzedni dysk jest na ATA33, 3GB.

W sklepie mi powiedziano, że taki np. Seagate 80GB może w ogóle nie być widziany przez bios. Za stare to czasy dla mnie i nie wiem czy to prawda.

Płyta główna to Ali Aladdin na chipset-cie M1542 A1. Siedzi na nim AMD K6 III 450MHz (jakby to miało jakieś znaczenie).

Everest nie rozpoznaje mobo, zaś bios podaje jako:
bios system: 02/23/99
bios video: 98/06/26


Domyślam się, że 80GB (w grę wchodzi tylko nowy dysk) to ciut przy ostro i tyle widzieć nie będzie, ale zależy mi aby ten dysk w ogóle został wykryty przez bios i aby winda98 widziała chociaż te 30GB.

Nie znam sie na tym kompletnie. Nie wiem czy jakiś bredni nie nawypisywałem .

ściągnąłem do niej manual, ale nic w nim na ten temat nie wyczytałem.
Dołączone pliki
File Type: pdf 5ALI61.pdf (343.0 KB, 288 oglądane)
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 27.08.2007 o godz. 10:43
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.08.2007, 10:54   #2
mensir67pl
๑۩۞
 
Avatar użytkownika mensir67pl
 
Data rejestracji: 21.04.2004
Lokalizacja: ArchiwumX
Posty: 6,356
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
tak jak mowia zepniesz zworki"Capacity Limit" i z 80Gb bedzi wiadzial cos kolo 32 Gb

byc moze jest BIOS Updates dla tej plyty i on co zmienia z pojemnoscia HDD
__________________
DVD+-RW: BenQ 1640
DVD+-RW: Pioneer DVR-215/D
Blu-Ray ReWriter-Pioneer BDR-S06XL



Ostatnio zmieniany przez mensir67pl : 27.08.2007 o godz. 11:05
mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 11:34   #3
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Wybacz, ale gdzie są te zworki?

Bios z tego co wyczytałem jest już najnowszy dla tej płyty.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 11:47   #4
mensir67pl
๑۩۞
 
Avatar użytkownika mensir67pl
 
Data rejestracji: 21.04.2004
Lokalizacja: ArchiwumX
Posty: 6,356
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Wybacz, ale gdzie są te zworki?

Bios z tego co wyczytałem jest już najnowszy dla tej płyty.
na HDD
__________________
DVD+-RW: BenQ 1640
DVD+-RW: Pioneer DVR-215/D
Blu-Ray ReWriter-Pioneer BDR-S06XL


mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 11:50   #5
prometeusz
Guru
 
Avatar użytkownika prometeusz
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Posty: 8,319
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
i sa to dokladnie te same - masz na nalepce napisane jak spinowac dla 80GB i dla 32GB inne uloznie
__________________



prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 11:51   #6
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
ja tam widzę tylko ustawienia dla MA/SL/CS.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 11:52   #7
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,857
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Wybacz, ale gdzie są te zworki?

Bios z tego co wyczytałem jest już najnowszy dla tej płyty.
Chodzi o nieoficjalny BIOS a nie o BIOS ze strony producenta MoBo
Gdzieś, kiedyś na tym forum podawałem link do nieoficjalnych BIOSów
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 12:01   #8
mensir67pl
๑۩۞
 
Avatar użytkownika mensir67pl
 
Data rejestracji: 21.04.2004
Lokalizacja: ArchiwumX
Posty: 6,356
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
ja tam widzę tylko ustawienia dla MA/SL/CS.
np. dla Seagate

Wymiana HDD w starym gracie ;]-hdd.jpg
__________________
DVD+-RW: BenQ 1640
DVD+-RW: Pioneer DVR-215/D
Blu-Ray ReWriter-Pioneer BDR-S06XL


mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 12:07   #9
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
AAAAAAAAAaaa, ale głupi jestem THX.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 12:34   #10
Joe_Doe
...w podróży...
 
Avatar użytkownika Joe_Doe
 
Data rejestracji: 20.06.2003
Lokalizacja: EPKK
Posty: 1,022
Joe_Doe niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
U mnie plyta Apollo MVP3 tez na S7 bezproblemowo widziala dysk 40GB. Wiekszych niestety nie probowalem.

EDIT:
Tu cos jest (drugi post od gory):
http://www.wxpee.hu/index.php?showto...=20&#entry7961
tylko nic nie rozumiem

EDIT2:
A tu po rusku:
http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=11243
__________________
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon
"Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K.

Ostatnio zmieniany przez Joe_Doe : 27.08.2007 o godz. 12:39
Joe_Doe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 12:39   #11
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja też myślę nad zakupem HDD 80GB do płyty Tekram P6B40A4X z prockiem (slot1)266@340 tylko w instrukcji niestety nie ma nic o tym do jakiej pojemności HDD obsługuje, więc jeżeli okazałoby się, że nie obsługuje tych 80GB to mam nadzieje że obsłuży je przez przejściówkę IDE->USB?
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 13:01   #12
mensir67pl
๑۩۞
 
Avatar użytkownika mensir67pl
 
Data rejestracji: 21.04.2004
Lokalizacja: ArchiwumX
Posty: 6,356
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez gallus Podgląd Wiadomości
Ja też myślę nad zakupem HDD 80GB do płyty Tekram P6B40A4X z prockiem (slot1)266@340 tylko w instrukcji niestety nie ma nic o tym do jakiej pojemności HDD obsługuje, więc jeżeli okazałoby się, że nie obsługuje tych 80GB to mam nadzieje że obsłuży je przez przejściówkę IDE->USB?
a jak z botowaniem systemu .... IDE->USB na starych plytach jesli bios nie mam opcji <?> to ...

no bo jak 2 HDD to nie problem
__________________
DVD+-RW: BenQ 1640
DVD+-RW: Pioneer DVR-215/D
Blu-Ray ReWriter-Pioneer BDR-S06XL


mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 13:37   #13
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,857
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zawsze można dokupić kontroler PCI do HDD. Koszt nie jest taki duży.
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2007, 18:26   #14
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,303
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez esem Podgląd Wiadomości
Zawsze można dokupić kontroler PCI do HDD. Koszt nie jest taki duży.
zgadzam się absolutnie, sam jakiś czas temu modernizowałem komputer na K6-III 450 , co nam po nowym dysku jak mamy ATA-33 ...

kontroler to koszt rzędu 30 zł , ja mam taki, działa na nim bez problemów dysk 120 GB

pozdrawiam

edit :
ok, doczytałem, że na płycie mamy ATA-66 więc nie jest tak źle, ale ja i tak bym się zastanowił nad kontrolerem ...
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 27.08.2007 o godz. 18:41
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2007, 18:25   #15
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Wkładać V12 do Fiata 126p raczej nie ma sensu (tak apropo tych 80GB), a kontrolery w sklepach i na giełdzie są za drogie (kombajny z raid itp. ceną od 60zł).

Dzięki za wszystkie porady. W końcu po ciężkich bojach, zdecydowałem się oddać mój leciwy xboxowy dysk.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.