![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Zapytanie o SMART Seagate'a ST1000DM003
Witam forumowiczów, ze swojej spiżarni odkopałem dysk Seagate ST1000DM003. Czy mimo dużej liczby błędów odczytu oraz porzuconych operacji po czasie można an tym dysku trzymać ważne dane? W załączniku przesyłam zdjęcie SMARTa dysku.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ilość błędów nie jest porażająca, zresztą program raportuje stan jako "dobry".
![]() Niemniej jednak byłbym ostrożny z przechowywaniem ważnych danych na owym dysku, przynajmniej monitorując jego stan często i regularnie. ![]() Mając powyższe na uwadze osobiście na ten dysk nic bym nie wrzucił, bo skoro w razie pogorszenia stanu i tak trzeba będzie dokądś z niego te dane przerzucić, to po co w ogóle je na niego pakować? ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja tam skladuje dane na gorszych, ale jakies nie za bardzo wazne, mam swiadomosc ze dysk jest taki se i staram sie z nim delikatniej obchodzic.
Do waznych danych nowy dyski i zduplikowane dane. Generalnie ten dysk nie jest taki zly.
![]() |
#4 |
![]() |
Dzięki za odpowiedzi!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Jeśli SMART wskazuje błędy, to mimo że dysk może być obecnie używany, jego niezawodność jest ograniczona. Lepiej używać go wyłącznie do danych tymczasowych, które nie są kluczowe, i zainwestować w nowy nośnik do przechowywania ważnych plików. Regularne kopie zapasowe to podstawa!
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
seagatea, smart, st1000dm003, zapytanie |
|
|