Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje (https://forum.cdrinfo.pl/f102/)
-   -   Jaki kupić dysk ? (https://forum.cdrinfo.pl/f102/jaki-kupic-dysk-45258/)

andrzejj9 27.12.2004 22:32

Cytat:

Napisany przez Weron
Kurde jak przeczytalem to pierwsze zdanie do przecinka.
To juz zaczalem podejrzewac, ze byc moze mam jakies dewiacje tudziez odchylenia od powszechnie przyjetej normy zachowan.
No ale skoro pozniej napisales "tak trzymac".
To chyba jeszzce nie jest ze mna tak zle. :)

He he :) Nie no, myślę, że jeszcze utrzymujesz się na krańcu normy i Twój stan można uznać za zadowalający ;)

*Vojtas* 27.12.2004 22:30

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

Sam też tak zwykle postępuje i tylko jak idę do sklepu i próbuję dowiedzieć się czegoś od sprzedawcy to wkurzam się tym, że on na ten temat wie o wiele mniej ode mnie ;)

andrzej znam to z autopsji.
Kilka lat temu udałem się do jednego ze sklepów z zamiarem zakupu pamięci Ram.
Ja - ja ;)
NPs - nowa Pani sprzedawczyni
Ks - koleś z serwisu

Ja - Dzień dobry
NPs - Dzień dobry
Ja - dwie ósemki ram***8217;u poproszę
NPs - dwie ósemki, czego?
Ja - (konsternacja)
Ks - jaki ten Ram potrzebujesz (wynurzył się z zaplecza, bo usłyszał pytanie pani sprzedawczyni)

Transakcje sfinalizowałem już z kolesiem z serwisu. Oczywiście przykład, który podałem jest dość ekstremalny w dzisiejszych czasach coś takiego już raczej się nie zdarza. Ale jeżeli mamy ochotę dowiedzieć się czegoś więcej o sprzęcie, który mamy zamiar zakupić to z jakością i ilością przekazywanych nam informacji bywa różnie.

A co do tematu osobiście od przeszło siedmiu lat używam tylko Seagate-ów i jeszcze się nie zawiodłem.

pozdr.

Weron 27.12.2004 22:24

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Takie postępowanie można wytłumaczyć pewnymi psychologicznymi schematami zachowań, ale daruję sobie wykłady i napiszę tylko - tak trzymać :spoko:

Sam też tak zwykle postępuje i tylko jak idę do sklepu i próbuję dowiedzieć się czegoś od sprzedawcy to wkurzam się tym, że on na ten temat wie o wiele mniej ode mnie ;)

Kurde jak przeczytalem to pierwsze zdanie do przecinka.
To juz zaczalem podejrzewac, ze byc moze mam jakies dewiacje tudziez odchylenia od powszechnie przyjetej normy zachowan.
No ale skoro pozniej napisales "tak trzymac".
To chyba jeszzce nie jest ze mna tak zle. :)

andrzejj9 27.12.2004 21:26

Cytat:

Napisany przez Weron
Bo kazdy uwaza, ze dokonal slusznego wyboru.
Ze swojej strony dodam, ze jak kupowalem tego samsunga o ktorym napisalem wyzej to nikogo sie nie pytalem(przynajmniej otym nie pamietam)Tylko przejrzalem kilka for dyskusyjnych i wnisoki jakie wyciagnalem, takie wyciagnalem.
Zawsze jak zamierzam kupic jakis podzespol to sporo tego odwiedzam.
Czasami nawet 20 takich grup, for dyskusyjnych.
A jak zadaje pytanie to przewaznie odpowiedz juz z gory znam i malo kiedy zmieniam po odpowiedzaich innych uzytkownikow.
Po prostu chce sobie jeszzce na ten temat podyskutowac i poznac jeszzce opinie ich na pytanie, ktore zadalem ale jak mowie rzadko zmieniam zdanie, ktore juz mam wyrobione.

Takie postępowanie można wytłumaczyć pewnymi psychologicznymi schematami zachowań, ale daruję sobie wykłady i napiszę tylko - tak trzymać :spoko:

Weron 27.12.2004 21:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Tak czytam te wypowiedzi, gdzie każdy chwali swoje ( i bardzo dobrze :) ) i dochodzę do wniosku, że pytania na temat sprzętu trzeba by formułować, nie jako: co polecacie, ale "co odradzacie" i dlaczego :)

Bo kazdy uwaza, ze dokonal slusznego wyboru.
Ze swojej strony dodam, ze jak kupowalem tego samsunga o ktorym napisalem wyzej to nikogo sie nie pytalem(przynajmniej otym nie pamietam)Tylko przejrzalem kilka for dyskusyjnych i wnisoki jakie wyciagnalem, takie wyciagnalem.
Zawsze jak zamierzam kupic jakis podzespol to sporo tego odwiedzam.
Czasami nawet 20 takich grup, for dyskusyjnych.
A jak zadaje pytanie to przewaznie odpowiedz juz z gory znam i malo kiedy zmieniam po odpowiedzaich innych uzytkownikow.
Po prostu chce sobie jeszzce na ten temat podyskutowac i poznac jeszzce opinie ich na pytanie, ktore zadalem ale jak mowie rzadko zmieniam zdanie, ktore juz mam wyrobione.

andrzejj9 27.12.2004 20:52

Tak czytam te wypowiedzi, gdzie każdy chwali swoje ( i bardzo dobrze :) ) i dochodzę do wniosku, że pytania na temat sprzętu trzeba by formułować, nie jako: co polecacie, ale "co odradzacie" i dlaczego :)

pykson 27.12.2004 00:55

sam sie zastanawiam co teraz kupic
mam barracudy 40 i 120, obie chodza ok, ale ta wieksza jest duuzo glosniejsza, 40 wlasciwie bezglosna
mam tez 40 IBM - charczy i swiszczy glosniej niz reszta podzespolow kompa razem
mam jeszcze dwa stare seagaty- chodza dlugo i bezawaryjnie, wiec seagate u mnie sprawuje sie na medal
szajsunga zawsze sie balem, ale skoro tak chwalicie to moze czas sprobowac (czas jest dlugi - 36 miechow gwarancji)

najtaniej za GB wychodza 160, 120 kosztuje niewiele mniej od 160, ale miedzy 120 a 80 jest juz duza roznica

w tym kompie nie potrzebny mi dysk 160, wiec pewno kupie 80, drogo za 1 GB, i pamietac tez trzeba, ze dysk nigdy nie jest za duzy :)

ciezka decyzja
heh, twardy dysk do zgryzienia...

mensir67pl 27.12.2004 00:00

Ilość załączników: 1
nawet DZiadzisu 20 gb ma temeraturke co by sie nie przegrzal

VIZZARD 26.12.2004 23:36

WD Caviar 80GB

VIZZARD 26.12.2004 23:35

Cytat:

Napisany przez kiewas
A w moim Caviarze 120GB 8MB cache jakoś czujnik temperatury jest :) Ogólnie wszystkie dyski są warte kupna, ja bym kierował się gwarancją (kierowałem się tym także przy kupnie swojego Caviarka - 3 lata).

No to się chyba Caviar zreflektował po tych 80-kach :D

Seagate 40GB

Weron 26.12.2004 23:23

Sam kupilem ostatnio samsunga 120Gb i nie narzekam jak do tej pory.
Mam go juz pare miesiecy.Tak jak wyzej juz zostalo napisane ma niskla temp. i jestcichy

kiewas 26.12.2004 23:08

A w moim Caviarze 120GB 8MB cache jakoś czujnik temperatury jest :) Ogólnie wszystkie dyski są warte kupna, ja bym kierował się gwarancją (kierowałem się tym także przy kupnie swojego Caviarka - 3 lata).

VIZZARD 26.12.2004 22:26

Jeżeli chodzi o Samsungi

To o tych ostatnich wypustach też wiele dobrego słyszałem :na_ucho:

Sam mam WD Caviar 80GB 8MB - te są faktycznie raczej głośnawe

I mają poważną wadę - zresztą chyba wszystkie Caviary

Nie mają wbudowanego czujnika temperatury :\

Ale to juz na dzisiejszy czas trochę za mała pojemność :D

120GB niewiele droższe i trochę bardziej pojemne :mruga:

Więc gdybym miał kupić - pewnie był by to Samsung

No i 35 miesięcy gwarancji :czytaj:

kodziu 26.12.2004 21:20

Cytat:

Napisany przez zuk4u
to ja sie podepne mam zamiar kupic dysk 120/160 i pytanie brzmi - jaka firma? do wyboru mam takie: Maxtor, Samsung, Seagate, Western Digital

Samsung jeżeli zależy Ci na ciszy i niskiej temperaturze dysku oraz dość dobrej wydajności (nawet bardzo) lub hitachi/ibm jeżeli stawiasz na maksymalną wydajność :D

mensir67pl 26.12.2004 21:19

ja bym polecal ta firme o ile nic sie nie zmienilo

posiadam 2 dyski tej firmy i choda bez najmniejszych zarzutow

ST320414A
Barracuda ATA III - od 2000

ST380021A
Barracuda ATA IV - od 2001

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:52.