![]() |
Ilość załączników: 2
|
pisze jak uaktywnisz x4 to w/w sloty będą Disabled
|
powiem ci tak nie gram w nic nowego i Intel HD630 wystarcza na MAX detalach do wszystkiego w co gram w 1200p
Starcraft 2, Diablo 3, league of legends, CS GO, i nawet strategie Age of Wonders 3 daje rady |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Cytat:
jak sprawdzę to dam znać czy to w ogóle działa i jak się zachowuje... a co do karty do wg. PassMark-a wygląda to tak: |
BIOS u mnie już UEFI nie muszę nic zmieniać jak podepnę coś do PCIe 2gi lub 3ci) x16 to z automatu mam x8 na pierwszym slocie
ale to widać jak slot fizycznie jest x16 jaki jest faktycznie widać ilość pin ile jest styków elektrycznych obstawiam że u Ciebie będzie tak samo z automatu ci zmieni na x1 na zasłonięty port PCIe x1 polecam takie coś 15zł działa idealnie niestety uroki platformy budżetowej. trzeba było brać znowu Enterprise obecnie nie korzystam z zew. GPU więc mam wszystkie sloty PCIe do dyspozycji na zew. kontrolery :D i dlatego też nei mam platformy Enterprise bo iGPU zintegrowane z 7700K Intel HD 630 wydajnościowo nie ustępuje GTX 750Ti Załącznik 114273 |
Cytat:
Ciekawe jaki to będzie miało w trybie x4 transfer? |
Cytat:
Wynika z tego że mój CPU ma 16 linii PCIE bezpośrednio połączonych do dwóch pierwszych slotów (?) PICE i to jest całe dla VGA lub dwóch pracujących w parze i wtedy oba sloty mają x8. Trzeci slot pracuje w trybie x1 i dzieli pasmo z w/w elementami płyty... Jeżeli się je wyłączy (BIOS?) to wtedy osiąga maksymalna prędkość x4??? (fizycznie slot to x16:wow:). I z tego co wyczytałem te linie PCIE mogą nie być bezpośrednio podłączone do CPU tylko pośrednikiem jest chipset płyty... i stąd pewnie słabsze wyniki w testach SSD w tym slocie. Co ciekawe karty są teraz dosyć wysokie i blokują dostęp do tego slotu PCIE x16_2. Nie można tam nic wsadzić, albo będzie ciężko, albo będzie ograniczać wydajność chłodzenia bo nowe urządzenie będzie zasłaniać cześć chłodzenia karty. Możliwe, że rozwiązaniem na to jest przesunięcie karty do slotu PCIE x16_2 a włożenie np. dysku M.2 do slotu PCIE x16_1.. uff mózg się gotuje :rotfl: |
Ja to bym odebrał tak czarne PCIe o wielkości x16 jest elektrycznie tylko x4 pod warunkiem że nie korzystasz z
PCIe x1_1, PCIe x1_2, USB3_34 i eSATA wtedy będzie działać jako PCIe jako slot wielkość x16 ale transfer będzie x1 |
trza by to sprawdzić ale na moje oko wygląda to tak
jak miałem Gigabyte X58-UD7 i w pierwszym slocie PCIe x16 2.0 miałem GPU mogłem mieć w każdym innym x16 coś innego i dla GPU nie obcinało transferu. teraz mam Z270 MSI M7 i jeśli w pierwszym PCIe 3.0 x16 mam GPU i zamontuje coś do dwóch pozostałych PCIe 3.0 x16 to obcina mi transfer na GPU do x8 np. karta dźwiękowa na PCie x1 lub kontroler IDE na PCIe x1 według tego schematu Cytat:
|
Mam jeszcze pytanie do WAS
W instrukcji do płyty gł. jest napisane, że slot PCIE x16_3 dzieli transfer/linie z pcie 1x_1, pcie 1x_2, esata, usb 3.0 bla bla bla i standardowo jest w trybie 1x :wow: O co z tym chodzi? PCIE 16x_3 używa domyślnie 1 linię ?, a co jak tam podłącze urządzenie x4 ? Przełączy się w ten tryb x4 czy zostanie na x1 ??? TU jest jakieś info ale za dużo z tego nie wynika Te linie PCIe to chodzi o linie zasilania? i tak PCIE x1 jest zasilane prądem o nap. 3.3 V i amperażu 0,5A (6-10W), PCIe x4 ma 4 linie 3.3Vx0,5A (razem jakieś 2A) (do 25W). Może urządzenie o większym poborze prądu automatycznie przełącza tryb pracy na x4 ? |
|
Ilość załączników: 2
Póki co kazało się, że zmodyfikowany
BIOS z P8Z67-V PRO GEN3 (w załączeniu) nie da się wrzucić do "GEN 2" czyli mojej płyty z PCIe 2.0 Więc zastosowałem w/w instrukcję implementacji NVME dla mojego BIOSU i ..... udało się :D Zmodyfikowany BIOS P8Z67-V PRO NVME w załączeniu, może komuś kiedyś się przyda. Wgrałem, płyta żyje, teraz tylko zostało przetestować czy M.2 PCIe NVME działa (bootuje). Dam znać Dodatkowo wiem, że jest też sposób bez ingerencji w BIOS i da się to zrobić na wielu nieobsługiwanych platformach, 2 sposoby: 1. Clover-EFI Bootloader Method 2. DUET-USB Boot Method |
Cytat:
zapoznam się z tym jutro |
poczytaj.. prosty fajny opis do poduchy https://proline.pl/?n=dyski-ssd-czyl...najlepszy-dysk
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:48. |