Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje

Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje Opinie o dyskach twardych, wyniki testów, porady dotyczące wyboru dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 09.02.2018, 15:19   #16
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam jeszcze pytanie do WAS

W instrukcji do płyty gł. jest napisane, że slot PCIE x16_3 dzieli transfer/linie z pcie 1x_1, pcie 1x_2, esata, usb 3.0 bla bla bla i standardowo jest w trybie 1x

O co z tym chodzi? PCIE 16x_3 używa domyślnie 1 linię ?, a co jak tam podłącze urządzenie x4 ? Przełączy się w ten tryb x4 czy zostanie na x1

TU jest jakieś info ale za dużo z tego nie wynika

Te linie PCIe to chodzi o linie zasilania? i tak PCIE x1 jest zasilane prądem o nap. 3.3 V i amperażu 0,5A (6-10W), PCIe x4 ma 4 linie 3.3Vx0,5A (razem jakieś 2A) (do 25W). Może urządzenie o większym poborze prądu automatycznie przełącza tryb pracy na x4 ?
__________________
lewap3@tlen.pl

Ostatnio zmieniany przez +++LeWaP+++ : 09.02.2018 o godz. 15:24
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.02.2018, 15:34   #17
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,509
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
trza by to sprawdzić ale na moje oko wygląda to tak

jak miałem Gigabyte X58-UD7 i w pierwszym slocie PCIe x16 2.0 miałem GPU mogłem mieć w każdym innym x16 coś innego i dla GPU nie obcinało transferu.

teraz mam Z270 MSI M7 i jeśli w pierwszym PCIe 3.0 x16 mam GPU
i zamontuje coś do dwóch pozostałych PCIe 3.0 x16 to obcina mi transfer na GPU do x8

np. karta dźwiękowa na PCie x1 lub kontroler IDE na PCIe x1

według tego schematu

Cytat:
• 3 x PCIe 3.0 x16 slots (support x16/x0/x0, x8/x8/x0, x8/x4/x4 modes)
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.02.2018, 15:39   #18
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,509
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ja to bym odebrał tak czarne PCIe o wielkości x16 jest elektrycznie tylko x4 pod warunkiem że nie korzystasz z
PCIe x1_1, PCIe x1_2, USB3_34 i eSATA

wtedy będzie działać jako PCIe jako slot wielkość x16 ale transfer będzie x1
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.02.2018, 15:41   #19
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez seku Podgląd Wiadomości
trza by to sprawdzić ale na moje oko wygląda to tak

jak miałem Gigabyte X58-UD7 i w pierwszym slocie PCIe x16 2.0 miałem GPU mogłem mieć w każdym innym x16 coś innego i dla GPU nie obcinało transferu.

teraz mam Z270 MSI M7 i jeśli w pierwszym PCIe 3.0 x16 mam GPU
i zamontuje coś do dwóch pozostałych PCIe 3.0 x16 to obcina mi transfer na GPU do x8

np. karta dźwiękowa na PCie x1 lub kontroler IDE na PCIe x1

według tego schematu
znalazłem coś TAKIEGO

Wynika z tego że mój CPU ma 16 linii PCIE bezpośrednio połączonych do dwóch pierwszych slotów (?) PICE i to jest całe dla VGA lub dwóch pracujących w parze i wtedy oba sloty mają x8. Trzeci slot pracuje w trybie x1 i dzieli pasmo z w/w elementami płyty... Jeżeli się je wyłączy (BIOS?) to wtedy osiąga maksymalna prędkość x4 (fizycznie slot to x16).
I z tego co wyczytałem te linie PCIE mogą nie być bezpośrednio podłączone do CPU tylko pośrednikiem jest chipset płyty... i stąd pewnie słabsze wyniki w testach SSD w tym slocie. Co ciekawe karty są teraz dosyć wysokie i blokują dostęp do tego slotu PCIE x16_2. Nie można tam nic wsadzić, albo będzie ciężko, albo będzie ograniczać wydajność chłodzenia bo nowe urządzenie będzie zasłaniać cześć chłodzenia karty. Możliwe, że rozwiązaniem na to jest przesunięcie karty do slotu PCIE x16_2 a włożenie np. dysku M.2 do slotu PCIE x16_1.. uff mózg się gotuje
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.02.2018, 15:43   #20
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez seku Podgląd Wiadomości
Ja to bym odebrał tak czarne PCIe o wielkości x16 jest elektrycznie tylko x4 pod warunkiem że nie korzystasz z
PCIe x1_1, PCIe x1_2, USB3_34 i eSATA

wtedy będzie działać jako PCIe jako slot wielkość x16 ale transfer będzie x1
nie korzystasz czy musisz wyłączyć w BIOS?

Ciekawe jaki to będzie miało w trybie x4 transfer?
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.02.2018, 16:10   #21
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,509
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
BIOS u mnie już UEFI nie muszę nic zmieniać jak podepnę coś do PCIe 2gi lub 3ci) x16 to z automatu mam x8 na pierwszym slocie

ale to widać jak slot fizycznie jest x16 jaki jest faktycznie widać ilość pin ile jest styków elektrycznych

obstawiam że u Ciebie będzie tak samo z automatu ci zmieni na x1

na zasłonięty port PCIe x1 polecam takie coś 15zł działa idealnie

niestety uroki platformy budżetowej. trzeba było brać znowu Enterprise

obecnie nie korzystam z zew. GPU więc mam wszystkie sloty PCIe do dyspozycji na zew. kontrolery

i dlatego też nei mam platformy Enterprise bo iGPU zintegrowane z 7700K Intel HD 630 wydajnościowo nie ustępuje GTX 750Ti

Nazwa:  Przechwytywanie05.jpg, 
obejrzany:  55 razy, 
rozmiar:  95.5 KB.
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2018, 08:21   #22
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez seku Podgląd Wiadomości
BIOS u mnie już UEFI nie muszę nic zmieniać jak podepnę coś do PCIe 2gi lub 3ci) x16 to z automatu mam x8 na pierwszym slocie

ale to widać jak slot fizycznie jest x16 jaki jest faktycznie widać ilość pin ile jest styków elektrycznych

obstawiam że u Ciebie będzie tak samo z automatu ci zmieni na x1

na zasłonięty port PCIe x1 polecam takie coś 15zł działa idealnie

niestety uroki platformy budżetowej. trzeba było brać znowu Enterprise

obecnie nie korzystam z zew. GPU więc mam wszystkie sloty PCIe do dyspozycji na zew. kontrolery

i dlatego też nie mam platformy Enterprise bo iGPU zintegrowane z 7700K Intel HD 630 wydajnościowo nie ustępuje GTX 750Ti

Załącznik 114273
CIEKAWA PRZEJŚCIÓWKA

jak sprawdzę to dam znać czy to w ogóle działa i jak się zachowuje...

a co do karty do wg. PassMark-a wygląda to tak:
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Raid 0 2xSSD / 3xSSD czy 1x M.2 Nvme SSD na adapterze na Asus P8Z68-V Pro-clipboard01.jpg  
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2018, 08:44   #23
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez seku Podgląd Wiadomości
Ja to bym odebrał tak czarne PCIe o wielkości x16 jest elektrycznie tylko x4 pod warunkiem że nie korzystasz z
PCIe x1_1, PCIe x1_2, USB3_34 i eSATA

wtedy będzie działać jako PCIe jako slot wielkość x16 ale transfer będzie x1
zgadza się i jednak trzeba to włączyć ręcznie (poniżej foto z ostawień BIOSu)
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Raid 0 2xSSD / 3xSSD czy 1x M.2 Nvme SSD na adapterze na Asus P8Z68-V Pro-20180210_093856.jpg  
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2018, 08:44   #24
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,509
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
powiem ci tak nie gram w nic nowego i Intel HD630 wystarcza na MAX detalach do wszystkiego w co gram w 1200p
Starcraft 2, Diablo 3, league of legends, CS GO, i nawet strategie Age of Wonders 3 daje rady
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2018, 08:46   #25
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,509
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
pisze jak uaktywnisz x4 to w/w sloty będą Disabled
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2018, 09:22   #26
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,509
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
u mnie jest tylko tyle

Nazwa:  MSI_SnapShot_00.png, 
obejrzany:  44 razy, 
rozmiar:  272.0 KB.

Nazwa:  MSI_SnapShot_01.png, 
obejrzany:  42 razy, 
rozmiar:  239.5 KB.
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2018, 09:31   #27
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez seku Podgląd Wiadomości
powiem ci tak nie gram w nic nowego i Intel HD630 wystarcza na MAX detalach do wszystkiego w co gram w 1200p
Starcraft 2, Diablo 3, league of legends, CS GO, i nawet strategie Age of Wonders 3 daje rady
piękna klasyka
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2018, 09:32   #28
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez seku Podgląd Wiadomości
u mnie jest tylko tyle

Załącznik 114321

Załącznik 114322
ciekawe
pewnie nowsza płyta
lepsze rozwiązania
i prawie automat w ustawieniach
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2018, 09:32   #29
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,509
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nie wspomnę o H3 HOTA HD :-) od czasu jak baratoch zrobił online lobby :-)
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2018, 18:05   #30
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DO WSZYSTKICH zainteresowanych

założyłem dzisiaj dysk M.2 NVME Plextor PX-256M8PeY do slotu PCIE nr 3 i ustawiłem w biosie na sztywno przepustowość slotu na x4 (było auto).

BIOS go zobaczył i nawet jest w sekcji BOOT override więc może pójdzie jako bootowalny.... zaraz będę to sprawdzał. Póki co szybki test z crystal disk marka i as ssd benchmark-a.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Raid 0 2xSSD / 3xSSD czy 1x M.2 Nvme SSD na adapterze na Asus P8Z68-V Pro-clipboard01.jpg   Raid 0 2xSSD / 3xSSD czy 1x M.2 Nvme SSD na adapterze na Asus P8Z68-V Pro-clipboard02.jpg  
__________________
lewap3@tlen.pl

Ostatnio zmieniany przez +++LeWaP+++ : 19.02.2018 o godz. 18:12
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
m.2, nvme, p8z68-v, raid 0 ssd, ssd, z67

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). andrzejj9 Off topic 18442 24.06.2018 10:00
Dysk SSD - czy już czas na przesiadkę? Kris Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 36 21.03.2011 20:28
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 14.05.2003 23:20
Czy moge bez problemu zainstalowac SP1 eng na WinXp Pro eng. /||\aster Off topic 4 20.10.2002 23:25


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO