![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole Problemy, dyskusje na temat kopiowania płyt na konsole. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją |
Ranking: ![]() |
Tryby wyświetlania |
![]() |
#331 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.05.2002
![]() |
Apropos palenia PSX to ważne a może najważniejsze prucz progsa do palenia jest sposób połączenia nagrywarki z płytą głóówną .A wiec do rzeczy nagrywarka zworka master i na osobnej taśmie bezpośrednio do kanału ide na płycie .A co do konsoli są dwa rodzaje ich przeróbek tzn na płyty piraty palone i tłoczone jak jest przerobiona tylko na tłoczone zapomnij o odtworzeniu na niej palonej.
A na marginesie najlepszy do tych celów jest wyżej wspomniany CLONE CD i zwróć uwagę na opcje nie naprawiaj danych subkanałowych musi być ona zawsze zaznaczona przy paleniu PSX chcesz więcej informacji odezwij sie gg 1057468 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#332 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
macgiver : nagrywarka nie musi byc tak podlaczona jak piszesz, choc jest to optymalne podlaczenie spawarki , nie tylko dla nagrywania z PSX'a
![]() |
#333 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.05.2002
![]() |
No, dzisiaj nagrałem grę na PSX na płytkę CD-RW i konsola PS2 odczytała ją bez problemu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Witam.
Ja większość (jakieś 98%) moich gier na PSX nagrałem w WinOnCD i nie miałem z nimi żadnych problemów (oczywiście konsola musi być przerobiona). Nagrywarkę miałem podłączoną w różnych konfiguracjach (osobno, master, slave...) i nie miało to żadnego znaczenia. Te 2% to były gry jak np. FIFA 2001, gdzie przy zgrawaniu WinOnCD wyskakiwały błędy. Wówczas używałem CloneCD (program informował o błędach i je omijał). Swoją drogą gry na PS2 też udało mi się poprawnie wypalić w WinOnCD (tylko te na CD-R bo nie mam sprzętu do nagrywania DVD). Pozdrawiam. PS. Jakbyś miał jeszcze jakieś problemy z kopiowaniem płyt na PSX to pisz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Jeszcze jedno. W przypadku PSX (nie wiem jak jest z PS2 ale pewnie podobnie) ważna jest jakość płyt. Testowałem wiele różnych nośników i najlepiej sprawdzają się Verbatim'y MetalAZO (wówczas prędkość nagrywania nie gra roli; wypalałem max. x12). Na innych były różne rzeczy: zacięcia w demach, wolniejszy odczyt, w skrajnych przypadkach zawieszanie konsoli.
Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#336 | |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Dla kogoś to też nagrywałem na czym się dało, ale dla siebie na Verbatimach :-) Wypaliłem ich na tyle, że potrafiłem zauważyć różnice. PSX mają bardzo kiepskie lasery.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Gość
|
Mi sie udało przez CloneCD...
|
![]() |
![]() |
#339 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
no tak przeciez to robi sie cloneCD
![]() |
#340 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
![]()
Mam nowego CloneCD i ClonyXXL ktory po wlozeniu plyty PSX wykrywa zabezpieczenie PSX/Lybecrypt (lub cos podobnego) i zrzuca obraz clonem na dysk i gdy ma sie nagrywac to pojawia sie komunikat:
Zapis na dysku nie powiódł się!, ILEGALL REQUEST:INVALID FIELD IN CDB (5:0x24:0x00) Co zrobic aby skopiowac plyte PSX. mam HP 9150i Dzieki za odpowiedz PAWEL |
![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Librypt jest zabezpieczeniem podobnym w zasadzie działania do SecuRom. Różnicą jest wykorzystanie 16-bitowego klucza, który znajduje się w subkanale. W subkanale są umieszczane dodatkowe dane gdzie konsola PSX (nieprzerobiona) weryfikuje płytę CD. Weryfikacja płyty CD trwa bardzo krótko, ponieważ konsola Sony PlayStation sprawdza tylko wybrane sektory, które są zapisane w bootblocku płyty z grą dla tej konsoli. Aby prawidłowo wykonać kopie bezpieczeństwa takiej gry należy posiadać nagrywarkę w pełni obsługującą zapis subkanału 96 bajtowego i posiadać CDROM mogący odczytać ten subkanał. Najlepszymi urządzeniami do tego celu są napędy Plextora i Toshiby (odczyt), oraz nagrywarki obsługujące zapis 96-bajtowego subkanału. Przerobiona konsola PSX nie jest w stanie odczytać żadnego subkanału ponieważ chip wbudowany do konsoli PSX uniemożliwia odczytanie subkanału zwracając same zera programowi weryfikującemu. Dzięki temu program weryfikujący "myśli", że napęd nie jest w stanie odczytać prawidłowo subkanału i kontynuuje uruchamianie gry.
Przykłady zabezpieczonych gier: prawie każda gra na Sony Playstation Wykrycie Zabezpieczenia: Clony XXL Czyli potrzebna jest odpowiednia nagrywarka. ![]()
![]() |
#342 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Dzięki
Ale nie wiesz czy moja nagrywarka Hp 9150i i LG CRD-8521b(do odczytu) poprawnie skopiują
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Z tego co wywnioskowałem, to nie:
http://elby.ch/english/products/clone_cd/writers/h.html Sa dwie wersje tej nagrywarki, pierwsza obsługuje zapis RAW-SAO, odczyt danych w trybie RAW i odczyt audio w trybie RAW+96 (czyli CD-TEXT). Drugi model wspiera zapis w RAW-DAO 16 oraz odczyt danych i audio w trybie RAW. Co do LG - to nie wiem, ale spróbuj zrobić obraz dowolnej płyty zaznaczając w opcjach odczyt danych subkanałowych. Jeżeli CD-ROM ich nie odczyta, to wtedy stosowna informacja pojawi się w pliku LOG (skrót klawiaturowy - L).
![]() |
#344 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No wlasnie, sprawdz tego cdroma w clonie jak radzi ZiP bo z tymi LG52x to jest roznie - np ja mam 8522B i ten nie czyta subkanalow. Natomiast w testach na cdrinfo jest podane ze czyta, ale testowali model 8520B a ty podajesz ze masz 8521B wiec musisz sprawdzic.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
Gość
|
Ja mam model 8521B i czyta mi subkanały.
|
![]() |
![]() |
|
|