![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 23.07.2018
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Adapter IDE2SATA do PS2 Network Adaptora
To mój pierwszy wątek ^^ więc za ewentualne "buendy" przepraszam
![]() Ostatnio zastanawiam się nad zastąpieniem obecnego dysku w moim Playstation 2 na coś nowszego, szybszego. Nie jestem specem w temacie, bo jakoś wcześniej nie miałem na tyle czasu by się mega skoncentrować nad jedną konsolą i zaznajamiać się z wszystkimi tajnikami konfiguracji tak FreeMC Boot'a jak i OPL'a. Jednakże na tyle na ile miałem czasu temat ogarnąłem. Posiadam Playstation 2 model SCPH-50004 z Network Adaptorem, do którego podpięty był dotychczas dysk 3,5' Maxtor o pojemności 300GB. Kopie swoich gier montowałem na dysku i miewałem wiele anomalii co do działania. Niby po wgraniu obrazów większość gier się uruchamiała (choć częściej korzystałem z HDL'a niż OPL) jednakże po okresie nieużywania, kiedy konsola sobie czekała na mój czas wolny to co startowało wcześniej już nie reagowało, a na pewno nie wszystko. Oczywiście sprawdzałem dysk, nawet go zerowałem w komputerze i żadnych zastrzeżeń nie zwracał, zero Bad sector-ów. Jednakże w jednym z materiałów na Youtube dowiedziałem się że dyski Maxtora tak po prostu mają i jest to wina producenta. Tylko nieobrzezanym... o sorry za błąd, tylko nieobeznanym w temacie (no teraz poprawnie ![]() Najbardziej pasują Maxtory, Samsungi, IBM... ale na pewno wyklęte zostało tutaj WD (a szkoda, bo wiemy że te dyski były dość przyzwoite) Kolejna sprawa to, to że dysków IDE już nie produkują, a jeśli to ich cena jest zaporowa... no po prostu przy dzisiejszych alternatywach nie ma sexu! ... noż kurcze! Nie ma sensu (pierwszy wpis i taki stres robi robotę..) Meritum.... Stwierdzam że nie ma sensu inwestować w jakiekolwiek adaptory SATA które nie są firmowe (przy okazji nie mają już portu sieciowego)... w końcu mam 3 oryginalne Network Adaptory. I nawet jeśli dysk mi nie spasuje to jeszcze mogę się pobawić grą przez sieć, choć mnie to nie rajcowało przez "kablaninę". Napotkałem na takowe dwa adaptery IDE2SATA, więc pytanie czy ktoś z Was miał styczność z tymi ustrojstwami i czy warto? ![]() To firmy DeLock ![]() (nie dodaję linków do Alledrogo bo to może w końcu wyparować) W tym samym serwisie znaleźć można też adapter z gniazdem męskim, więc trzeba uważać co się zamawiać... ono szybciej pasuje do Xboxa, bo tam można wpiąć adapter w płytę główną. Myślę sobie tego Maxtora podarować, no chyba że w ostateczności jeszcze go spróbuję ponownie przystosować do OPL. Za błędy przepraszam ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 26.01.2019 o godz. 17:29 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
No właśnie opcję drugą zanegowałem za brak portu Ethernet. A pierwsza... hmmm. Gdzieś już faktycznie o tym pisaleś, jak pamiętam. Tylko skąd to ma lecieć...? Trochę nie lubię dalekich zakupów ... choć do AlliExpres się przekonałem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Odmrożony leniwiec
Data rejestracji: 02.03.2018
![]() ![]() |
Moim zdaniem to lepiej właśnie pójść w stronę kontrolera niż lewego NA. Z prostego względu: oryginalny NA to na pewno najwyższa możliwa jakość w tym względzie, a sama "przelotka" uniwersalna i może się przydać do innych antyków. Zawsze ją też można będzie sprzedać bo takie wynalazki nie tracą na cenie.
Ale jak to się sprawuje w połączeniu z NA to nie wiem. Moje trzy grosze. ^^ |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Twoje trzy grosze zawsze mile widziane!
Ja się jeszcze zastanawiam czy to nie będzie najtańsze rozwiązanie, choć wymaga jak widać kombinowania z zamocowaniem dysku 2,5" by nie latał, a dwa ... zastanawiam się jak tu zasilanie dostarczyć do tego dysku... bo to nie z przelotki MOLEX>>SATA. (Hmm... w zasadzie to chyba mam i taki kabel... tyle że na 2 piny) ( ( Oczywiście piszę o tych przejściówkach co podałem w pierwszym poście, trochę drogo opcja zamiennego gniazda, choć uważam że bardzo racjonalna jeśli chodzi o jakość ) ) Mam natomiast coś takiego (na dole w załączniku), ale to szybciej do Xboxa Classic [ PS. Temat rzuciłem dużo w przód, bo raz, pozwala mi to szerzej zrozumieć temat, a dwa.. obecnie ogarniam na warsztacie PSV.... zainstalowałem już 3.65 i jeszcze teraz muszę zobaczyć co dalej... bo nie bardzo rozumiem działanie i zastosowanie Enso czy H-encore i tym bardziej co to daje i jak korzystać z tego dobrodziejstwa] Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 26.01.2019 o godz. 20:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 14.03.2013
![]() |
Cytat:
Nawet na tym forum w jakimś temacie, już nie pamiętam kto (szczuru, yukai?), były testowane różne adaptery (IDE-SATA, ide2sd, itp.). Koniec końców wszystko sprowadzało się głównie do estetyki, a nie do jakiś super prędkości ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na alichinczyk mozna kupic prawdziwy adapter za 13-15euro
![]()
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed ![]() My unicorn isn't a unicorn, it's a donkey with a plunger stuck to its face ![]() Ostatnio zmieniany przez misiozol : 27.01.2019 o godz. 17:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 02.09.2016
Też mam ten adapter co misiozol wrzucił, ale nie wiem kiedy go zamontuje.
Jest jeszcze ten od maxdiypower: http://psx-scene.com/forums/f98/sata...ta-hdd-115510/. Ogólnie to lepiej zmodować org NA, niż bawić się w zamienniki, które mogą sprawiać problemy z OPL. Dodatkowy żaden zamiennik nie ma działającego portu ETH. Te adaptery są również do kupienia na innych portalach nie tylko ali...
Masz jakieś pytanie na temat konsol. Zadaj je w dziale konsole. Moja druga pasja: ![]() Ostatnio zmieniany przez Jolek : 27.01.2019 o godz. 22:47 Powód: za dużo głupot |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
Cytat:
Co do pozostałych kwestii poruszonych przez @Misiozol'a i również kolegę @Jolek, to jak najbardziej też bardziej obstawiam ten rodzaj przeróbki (btw. pisałem już o braku portu ethernet w zamiennikach na SATA ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Ja na razie nie znam nikogo kto by z tym adapterem w 1szym poście "przerabiał\modował" NA.
Dysku 3.5" raczej za nic tam nie włożysz z tym adapterem, więc może jak chciałeś przynajmniej 2.5" się zmieści?! BTW Nie wszystkie adaptery zmieszczą się w dziurze na dysk (Expansion bay), więc lepiej najpierw również sprawdź wymiary.
Masz jakieś pytanie na temat konsol. Zadaj je w dziale konsole. Moja druga pasja: ![]() Ostatnio zmieniany przez Jolek : 28.01.2019 o godz. 08:42 Powód: Ma być z PATA na SATA, nie odwrotnie |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Odmrożony leniwiec
Data rejestracji: 02.03.2018
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Gabka to nie dobre rozwiazanie bo dysk sie przegrzeje , i walnie w smart air flow
![]()
![]() |
#13 |
eŁDeZet Ma(j)ster
Data rejestracji: 05.04.2005
![]() ![]() ![]() ![]() |
A niema czasem np na allegro takich "sanek", które obudowywują dysk 2,5" aby był wielkości 3,5"?
![]() |
#15 |
Guru
Sanki aby zwiększyć powierzchnie z dysku 2.5" na 3.5" mogą nie wejść z tym adapterem,
ba, nawet ten adapter może nie wejść, więc dobrze by było to wszytko pomierzyć.
![]() |
Tagi |
ide2sata, na, network adaptor, playstatnion 2, ps2 |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
PS2USB network adapter dla 3xxxx/5xxxx PS2 | Jolek | Hardware | 14 | 06.01.2018 08:22 |
PS2 [Network Adapter + HDD] | b3rok | Hardware | 15 | 06.09.2011 22:41 |
Czy zadziała? PS2 = hdd + adapter usb hdd | Myszop | Hardware | 11 | 08.08.2011 11:12 |
PS2 a niesprawny laser i Network Adapter. | ufomen1 | Hardware | 10 | 04.07.2010 21:32 |