Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   Xbox classic xecuter2 (https://forum.cdrinfo.pl/f105/xbox-classic-xecuter2-96024/)

MajsterPopsuj 07.12.2018 00:19

A XBMC to nie homebrew? ;p Przecież ma również manager plików to problem żaden (i wyświetla klucze ata gdzieś tam w ustawieniach). No chyba, że masz jakiś skin dla upośledzonych.

KaiQ 06.12.2018 23:10

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1414507)
Osobiscie wolalbym kupic chipa za 20zl zainstalowac i sie nie babrac w te softmody bo to katastrofa czasowa

Mam modchip (alladin XT2), aczkolwiek nie wlutowany. Najpierw to ja muszę znaleźć materiał jak sczytać kod z dysku w razie przysłowiowego "w" ( i znaleźć instrukcję gdzie to wlutować).
Posiadam też dwa Xboxy, z czego się jeszcze zastanawiam którego będzie lepiej przerobić. Ten softmodowany przeze mnie ma dysk 10GB, drugi z XBMC ma 300 GB (ale żadnego homebrew na pokładzie... łyso).
Jak znajdę czas doczytam co to ma w środku i zdecyduję którą konsolę zostawić a która pójdzie na zamianę lub przynajmniej częściowe sfinansowanie brakujących mi Gamecube'a lub tym bardziej Dreamcasta.
........Trochę cierpię na czasoniedobór, ale dzięki Bogu zapału nie straciłem :P Pozdrawiamtoast2

misiozol 06.12.2018 11:26

Osobiscie wolalbym kupic chipa za 20zl zainstalowac i sie nie babrac w te softmody bo to katastrofa czasowa

MajsterPopsuj 06.12.2018 02:46

Scena XC jest martwa od stu lat, więc nic nie działamy. Ja gaszę światło w szafce w momencie kiedy kończę ostatnią grę na daną platformę i backupuję ostatnie save'y i konfigi. W klocku szybko ten moment nastał. Ale żeby nie było to kilery ten system miał jak Dziwnoświat: Obcy czy Conker: Złofutrzany Dzień. :D

Poradniki są aktualne, ale weź poprawkę na to, że są dla modchipów. Na softmodzie musisz za wszelką cenę utrzymać przy życiu eksploitowane środowisko (czyli tutaj chyba msdasha) i pierwsze co to sczytaj klucze ATA i sprawdź na komputerze czy jesteś w stanie blokować/odblokowywać ten i *inne* dyski. To jest podstawa do bezstresowej zabawy bo jak coś zepsujesz bez scenariusza naprawczego to znowu będziesz ryzykować uszkodzeniem kontrolera IDE (przez hotswap jeśli nie masz MU + gra i jakiś save-exploit).

Lepiej wlutuj modchip bo oryginalny fw to się nawet wywróci jak mu bateryjka umrze, nie mówiąc już o braku buta z płyty bez sprawnego HDD.

misiozol 04.12.2018 10:05

Zajrzyj na glowna strone tam sa bardzo dobre poradniki Beriona .

KaiQ 03.12.2018 22:26

A działacie coś jeszcze przy tych starych Xboxach czy linki jak i wiedza dawno zamarła? Mam dwa sprzęty i chyba sam nie poradzę. Jeden sam przerobiłem softmofowo poprzez hotswap HDD a drugi już z gotowym XBMC i dyskiem 300GB, niestety bez emulatorów i czegokolwiek... pierwsze co będę musiał uzupełnić to ... wiedza ehh :czytaj::google2:

Rocky41 15.05.2017 04:34

Skopiowałem za pomocą UnleashX.

Berion 15.05.2017 00:41

A czym kopiujesz tę grę? UnleashX, DVD2Xbox czy XBMC z tego co kojarzę patchują media flag w locie (oryginała 1:1 nie uruchomisz bez tego).

Rocky41 14.05.2017 19:29

Również to wczoraj sprawdziałem i gra jest w PAL'u tak jak konsola. Więc nie wiem o co chodzi :(

melag 14.05.2017 11:31

Przypadkiem Twoja gra nie jest w NTSC, a konsola w PAL?

Tak na marginesie, zrobiłem renowację swojego "klocka". Pasta pod CPU oraz GPU to już była wyschnięta na kamień, wymiana na mx2.
Oczywiście konserwacja ODD.
Wylutowałem wylany kondensator (standard w xbox classic), odpowiedzialny za podtrzymywanie zegara (1F 2,5V). Oczyściłem pola i ścieżki w pobliżu tego kondka. Sprawdziłem kilka innych kondensatorów i o dziwo, trzymają parametry (konsola ma 15 lat!).
Na koniec, poprawiłem miejsca lutownicze gniazda zasilania.
:)

Rocky41 14.05.2017 06:48

Skopiowałem grę na dysk i jest to samo :( I tu nie chodzi nawet o rwanie, - na tv pojawia się czarny ekran i pisze brak sygnału (komunikat ze stony tv). Wszystkie inne gry takich problemów nie mają.

Berion 14.05.2017 00:03

Jak się dużo dzieje na ekranie to rwie (a tam się często dużo dzieje ;]).

Skopiuj na HDD, może pomoże.
Nie mam pojęcia, nigdy nie miałem uszkodzonej płyty i nie wiem jak w wygląda bootowanie gier w klocku.

Rocky41 13.05.2017 11:57

Witam.
Kupiłem ostatnio kilka gier na X-boxa w tym Dead or Alive 3. Po włożeniu płytki do konsoli, gra się wczytuje lecz obraz całkowicie znika. Słychać odgłosy gry, ale jest czarny obraz. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?

Rocky41 12.01.2017 17:15

Metal Slug X powiadasz ? :) Bo uruchomiłem go dosłownie na chwilę i wydawało się że jest ok.
Sprawdziłem również Overboard i Adventures of Lomax. Ale tu się pojawiły problemy z dźwiękiem. Cały czas coś buczało :(

Berion 12.01.2017 16:43

Tak. BIOS to niepoprawna nazwa. Firmware.

2D też potrafi szarpnąć, szczególnie Metal Slug X. ;]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:09.