![]() |
A co wgrałeś na tego TSOPa? Czytałeś readme do tego biosu? Wielkość banku się zgadza, model konsoli się zgadza?
To, że masz E16 to normalne. http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/XBXfaq/strona17.php I na jakie płyty nagrywasz Auto Installera? Czy w ogóle już cokolwiek nagrywałeś? |
Witam wszystkich, jestem nowy na forum CDRinfo. Chciałbym się przyłączyć do tematu.
Odkopałem swojego poczciwego Xboxa v1.3 który był przerobiony Softmod'em. Po nieudanej aktualizacji Unleash, cały Xbox się wysypał.Po odpaleniu Error 16. Na ten moment zrobiłem przeróbkę TSOP . Lecz nadal nie mogę uruchomić żadnej płyty z auto-instalatorem Deluxe itp. Xbox tak jak by nie widział płyty i wywala Error 16. Czy jest jakaś możliwość na postawienie od nowa systemu Unleashx + Xbmc ? Do dyspozycji mam 2 HDD: - 20GB oryginalny z posypanym systemem, zablokowany. - 160GB nowy, czysty, odblokowany. Przy każdym wyskakuje error 16. |
Niestety potwierdzam Twoje słowa. Po kilku dniach używania takiego kontrolera w iXie więcej z tego nerwów, niż komfortu. O ile faktycznie na początku wszystko zapowiadało się OK (zadziałało "od strzału", bez żadnego zworkowania itp.), tak stwierdzam, że konsola potrafi się często zawiesić podczas pracy, dysk nagle przestaje pracować, bo mu się coś odwidzi, ogólnie do dupy.
Chyba jednak nie ma co kombinować i do iXów warto kupować normalne dyski IDE i podłączać jak Bóg przykazał ;). |
Możesz mieć problem z wykorzystaniem tego dysku w swoim X. Niestety te kontolery SATA - PATA (lub IDE jak kto woli) są bardzo kapryśne i bardzo często niewykrywalne przez inne niż PC kontrolery. A i z samymi PC bywają problemy.
|
Zależy do czego. Też stawiam na UX, jest szybki i bardzo funkcjonalny (weź config z cdrinfo Auto-Installera, bo domyślnie autorzy nie wszczepili nawet połowy funkcji...). Ma jednak dwa poważne bugi w Save Managerze, którego lepiej nie używać do niczego innego jak podglądu.
Najbardziej funkcjonalny jest XBMC, ale ładuje się wieki. Evox jeśli chcesz mieć czym flashować bios. |
Cytat:
|
Chyba miałem farta, bo na tej przejściówce (oj tam ;P) nie mam nic od ustawienia zworek, a przed chwilą sprawdziłem - o dziwo nowy dysk ruszył bez problemu bez żadnego kombinowania. Grunt, to mieć szczęście ;). Swoją drogą ten sam kontroler nie chciał działać z dyskiem SATA w NA w PS2. W każdym razie Open Loader dysku nie widział.
Lubię jasne odpowiedzi nawet na najbardziej trywialne pytania, więc zapytam - jaki dashboard jest najlepszy? ;) |
Ja mam prosty kontroler i na nim zworka dla master i slave, nie ma możliwości ustawienia Cable Select. No i też się przymierzam do zmiany HDD w klocu bo ten 80gb HDD po prostu zdechł. XD
|
Nie da się zrobić przejściówki z SATA na PATA - masz kontroler. ;)
Nie ma na nim żadnej zworki? |
Odświeżam swój własny temat ;).
Chciałbym wymienić swój HDD w iXie, ale tym razem na SATA. Posiadam przejściówkę IDE-SATA. Zwykły dysk IDE należy ustawić na cable select, aby iX go widział, ale co w sytuacji używania wspomnianej przejściówki? Będzie działać od razu czy trzeba coś (i co ;)) kombinować? |
A zworki nie zmieniałeś? Xbox widzi tylko CS (albo SL, już nie pamiętam teraz). Nie sądzę aby popsuł się od wyjęcia z konsoli. :P
Nie wiem, ale wydaje mi się że powinien by widoczny. A podłączasz go przez jakiś zewnętrzny kontroler IDE albo przez kieszeń? Może dlatego nie jest. |
Teraz porypało się w ogóle, bo Xbox nie widzi tego starego dysku, od razu wywala błąd bodajże 09, a EvoX nie pyta czy sformatować czy nie. Ponawiam pytanie, bo mnie to męczy :P - czy zablokowany dysk powinien być widoczny w BIOSie na PC? Bo jeśli tak, to ja go nie widzę, więc musi być zrąbany ;).
|
Ja odblokowywałem na UnleashX, bo to mój dashboard. Ale na XBMC też można.
|
Jeszcze tylko zapytam czy do odblokowania HDD na konsoli wystarczy sam XBMC czy trzeba mieć jakieś dodatkowe programy?
|
Można odczytać ten klucz z konsoli (też UX i XBMC wyświetlają) i na PC odblokować. Ale to zależy dużo od kontrolera IDE. Niektóre kategorycznie twierdzą, że mają to w czterech literach. Dlatego lepiej na konsoli bo tam zawsze działa (i to samo zrób ze swoim obecnie używanym HDD, w razie czego będziesz mieć dostęp do danych przez np. Xplorer360).
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/XBX_backuphdd/ |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:37. |