Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Co tam siedzi PS3 na dysku ;] (https://forum.cdrinfo.pl/f106/co-tam-siedzi-ps3-dysku-87830/)

frog 05.12.2013 04:15

Panowie ja a propo tego CO TAM SIEDZI mi na dysku w ps3 ;).....Czy uzywajac oficjalnego narzedzia sony do backupu z xmb uwzgledni on backupy gier z dev_hdd0/GAMES ? Czy pominie "nieoficjalne" katalogi na dysku.... ? Szykuje sie do wymiany dysku w ps3 i wole sie upewniec..

Berion 06.08.2011 13:37

Kod:

dev_hdd0/home/<numer użytkownika>/chat/room/d_0001_20090902xxxxxxxxxxxxxxxxxx000000000000000000
  • Plików jest równo 20 (ostatnie dwie wartości od "00" do "19").
  • "d_0001" wygląda mi na numer użytkownika (konkretnie ostatnia wartość, czyli "01").
  • Następne liczby przypominają mi datę - ale czego? produkcji konsoli (format rok/miesiąc/dzień)? U mnie by się zgadzało. Sprawdzałem też datę utworzenia konta na PSN (po mailu jaki Sony wysyła na podany przy rejestracji adres) - nie pokrywa się.
  • Potem leci seria dziwnych liczb. W podanym wyżej przykładzie "wyiksowałem" je bo możliwe że są to jakieś prywatne dane. Nie jest to numer seryjny konsoli ani żaden z identyfikatorów wpisywanych do SFO.

Pytanie do osób, które kiedyś łączyły się z PSN i używały chatu: czy u Was też tak wygląda ten folder?

Berion 31.07.2011 18:12

No w sumie, nawet dobry trop. :D Coś jak partycja swap.

Iskander 31.07.2011 18:00

Virtual Memory? Pamiętam, że swego czasu na elotrolado był o tym temat(a może mała wzmianka w jakimś temacie).

Berion 31.07.2011 11:06

Ciekawostka:

Po sformatowaniu dysku i przywróceniu na żywca xRegistry.sys (pochodzącego z tego samego modelu konsoli i dysku na ten sam), PS3 po restarcie... przestaje rozpoznawać HDD!... aż do kolejnego restartu. Ciekawe. Porównałem potem ten "nowy" xRegistry z tym, który wcześniej zbuckupowałem do tej podmiany i różnią się jedynie opcjami (wł/wył. itp.) i checksumami. Po co? Dlaczego? W każdym razie działa. Dziwne.

- - -

Zastanawiam się też co jest w "dev_hdd0/vm/vm0". Waży blisko 480MB. U Was też?

Diabolique 10.07.2011 22:52

potwierdzam. konsola nie widziala psn.

Berion 10.07.2011 19:49

Nie. Jeśli nigdy nie logowałeś się do PSN to mieć nie będziesz. Tam PSS "keszuje" obrazki, które pojawiają się w menu "PlayStation Store" w zakładce "Game" (dodali to gówno w którymś fw, żeby nikt nie przeoczył tego ich sklepiku...).

Diabolique 10.07.2011 18:43

zdziwisz sie jak napisze ze nie mam takiego folderu /newstore/etc :szczerb:

Berion 06.07.2011 00:29

Mógłby mi ktoś podrzucić dane z:
Kod:

dev_hdd0/home/<numer użytkownika>/newstore/cache/
?

Znajduje się tam masa plików o enigmatycznych nazwach, więc... polecam prosty skrypt:
Kod:

RENAME * *.jpg
Brakuje mi kilku, których potrzebuje do kompilacji swoich wynalazków. Są to JPEG, które wyświetlają się w zakładce Game -> PSStore, a które cache'uje XMB i... nigdy ich nie kasuje. Także bez obaw, nie ma tam żadnych prywatnych danych.

Berion 23.04.2011 10:55

Ilość załączników: 1
Jak dodać własne filmiki i np. patche do płyty (a raczej "płyty", bo cały czas mówimy o punkcie montowania na hdd0, a nie fizycznym napędzie):

Zmontować sobie jakiś w kontenerze *.mp4 w jakimkolwiek "kodeku" obsługiwanym przez XMB i wrzucić w odpowiednie miejsce razem z plikiem PARAM.SFX, który jest czystym XML (uwaga: w UTF8). Analogicznie jest z paczkami.

Treść XML:
Kod:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?>
<paramsfo add_hidden="false">
  <param key="ATTRIBUTE" fmt="int32" max_len="4">0</param>
  <param key="CATEGORY" fmt="utf8" max_len="4">VI</param>
  <param key="PARENTAL_LEVEL" fmt="int32" max_len="4">0</param>
  <param key="TITLE" fmt="utf8" max_len="128">tytuł filmiku jakiś</param>
  <param key="TITLE_16" fmt="utf8" max_len="128">j.w z tym, że w innym języku np. polskim</param>
</paramsfo>

- "16" to kod dla języka polskiego.
- "128" to maksymalna ilość znaków.
- Kategoria: "IP" aby można było zainstalować (GD, DP itp. odpadają), "VI" dla "Video".
- Atrybut "0", czyli bez blokady kopiowania.
- Kontrola rodzicielska wiadomo, wartość adekwatna do tej w XMB. Bez żadnych restrykcji to "0".

Jak to wygląda na płycie:

Kod:

dev_bdvd/PS3_EXTRA/ICON0.PNG (320x176)
dev_bdvd/PS3_EXTRA/ICON1.PAM (filmik?)
dev_bdvd/PS3_EXTRA/PARAM.SFO
dev_bdvd/PS3_EXTRA/PIC1.PNG (1920x1080)

dev_bdvd/PS3_EXTRA/D000/DATA000.PKG
dev_bdvd/PS3_EXTRA/D000/DATA000.MP4 (jeśli *.pkg to już nie mp4, musi być w kolejnym folderze Dxxx)
dev_bdvd/PS3_EXTRA/D000/ICON2.PNG (486x405)
dev_bdvd/PS3_EXTRA/D000/ICON2_xx.PNG (xx - region)
dev_bdvd/PS3_EXTRA/D000/ICON3.SWF (chyba tylko do v9 włącznie)
dev_bdvd/PS3_EXTRA/D000/ICON3_xx.SWF (xx - region)
dev_bdvd/PS3_EXTRA/D000/PARAM.SFX (XML w UTF8)

- D000 to numer menu, jeśli chcemy więcej filmików to wrzucamy każdy do osobnego folderu np. D001, D002, D003 itd.
- wielkość znaków ma znaczenie.

Ciekawe czy poszłoby z DVD-/+/R/RW, czy tylko z PS3BD-ROM. Pewnie tylko z ostatniego, nie mam niestety płyt aby sprawdzić.

Niestety, jak początkowo myślałem, nadając nazwę paczkom 000, 001, 002 itd. PS3 niestety nie będzie ich instalować po kolei. Także każdy program, łata, filmik itd. muszą być w osobnych folderach

To tyle moich notatek na szybko. Wkrótce postaram się przygotować na ten temat szczegółowy tutorial, na przykładzie LBP i kwadryliona patchy do niego. ;)

- - -

No to "wesołego jajka". Uwielbiam święta z konsolą. :czar:

Sympatycznie, działa. 8-)

- - -

Gotowy tutorial:
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/ps3-extra/

Diabolique 15.04.2011 21:41

xbox tak ma, ps3 tez tak ma, w multimanie ;]

Myszop 15.04.2011 20:18

chodzi dokładnie że wyświetla się lista gier i tyle, niczym PSP, PS3 albo X360 tak ma?
miałem PSP przez blisko półroku ale sprzedałem i teraz gotuję się na zakup PS3.

Berion 15.04.2011 20:14

Nie pograłbyś bo potrzebna jest zweryfikowana płyta w napędzie. MS nie mógł zrobić inaczej, ponieważ znacznie wzrósłby rynek wtórny gier (druga po piractwie "plaga").

Myszop, to jest forum scenowe - przynajmniej staram się aby takie było. Także jeśli rozmawiamy o jakimś rozwiązaniu to między wierszami w każdym poście można wyczytać: "te cuda tylko na konsolach modowanych/exploitowanych". Na scenie nie ma rzeczy prostych bo scena nie jest dla zwykłych użytkowników. Także "gołe" konsole są bardzo w tej materii ubogie i nie dają dostępu do praktycznie żądnych danych, nie mają managera plików takiego jaki być powinien. Zarówno XMB jak i NXE są proste w obsłudze, muszą takie być bo taka jest potrzeba rynku. Nikt by nie kupił konsoli z CLI. ;) Także Twoje pytanie jest dziwne.

I jeszcze nawiązując do powyższego. XMB nie pozwala na granie w gry które wydane były na PS3BD-ROM z dysku. W opozycji do X360.

Myszop 15.04.2011 19:53

Na początku myślałem że PS3 jak w X360 uruchamia gry z dysku, na filmiku gdzieś na YT ale nie chce mi się go szukać, koleś musiał włożyć płytkę z grą, X360 ją porównała do tych na dysku i ją znalazła, i pojawiło się okno gdzie jest "" Zagraj w ****, jakieś tam opcje i Graj z dysku twardego... nie wiem jak to jest bo nie mam jeszcze ani X360 a ni PS3...
a jak bym tak zgóbił grę? nie pograłbym chyba...
A co do PS3 jest to raczej łatwiejsze bo nie wymaga wkładania płyty z grą by w nią zagrać?? bo musicie mi doradzić, czy lepiej X360 czy PS3 kupić, co łatwiejsze w użyciu oczywiście, chodzi o dane na HDD zarządzanie itp ;d

Berion 08.02.2011 23:45

I nie będzie działać. Program robi dwie rzeczy:
1. Przeszczepia account id do nowego (ale potrzebny jest jeszcze console id i i numer użytkownika...) - stąd potrzebne dwa save'y.
2. Zmienia atrybut z 0x01 na 0x00, a tak to jeszcze XMB z żadnej gry mi nie chciał przyjąć save'a (więc lepiej przez FTP słać, a do bazy wpisze go uruchomiona gra). Widać Copy Prohibited nie tylko na tym polega, ewentualnie jest jakaś nowsza wersja PARAM.SFO z której developerzy korzystają bo sama zmiana atrybutu nie wystarcza.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:41.