Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Homebrew

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 13.06.2014, 12:04   #1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 13.06.2014
Lokalizacja: LDZ
Posty: 3
FullMetalJacket w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DEV2 hd0/__boot/boot.elf Czerwony Ekran Śmierci (PS2 70003 Modbo760+HDD)

Witam serdecznie forumowiczów, ostatnimi czasy znalazłem swoją 75001 gdzieś w zakamarkach, nie posiadała ona ni to modbo ani innych "siupów". Gry które mam wszystkie w oryginale wywalają na mine środkowy palec, albo porysowane (kumplu pożycz gre) albo laser ma fochy, obecnie mam synka który ma 19 miesięcy i myśląc toroszke o zaszczepieniu w nim bakcyla na jakieś gierki (buduje też arcade cabinet) postanowiłem poczytać troszkę o tym jak to zrobić konsole bardziej niewrażliwą na upływ czasu i wpadłem na teskty o tym iż
można mieć w slimie hdd tylko ze wersji jak w tytule, znalazłem uwała zakupiłem, w drodze z giełdy nabyłem też modbo po chłodnym bro i jakiś 3~4 godzinach mogłem uruchamiać "kopie bezpieczeństwa" z dysku itp
Dysku użyłem Samsung 160gb/8mb/5400mpr dokładnie taki jak ten (i.ebayimg(.)com/00/s/NzY4WDEwMjQ=/z/-6AAAOxyeR9TLXio/$_72.JPG).
Cały problem polega na tym iż chcę aby konsola botowana była tylko z dysku (uLaunchELF), co ja już nie robiłem, jakich tutorjali ja nie czytałem.
Zawsze po instalacji czy to linuxem live intaler (cały po hiszpańsku) czy matrix instalerem zawsze mam czerwnoy ekran
jedynie na innym dysku 6gb toshiba 2,5 cala udaje mi się botować ze wszystkich zainstalowanych programów.
Dysk formatowałem Winhiipem z ustawieniami 48 bit po formacie leciał matrix installer, który to informował, pytał, instalował potem konsole gasił, lecz zawsze wynik ten sam RSOD czsami po 4 minutach czasami odrazu. Kopiowałem też ręcznie do hdd0/__boot/boot.elf pamiętając o małych literach
Lecz jedno ale mnie zastanawia, jako iż dysk jest sprawny.
Jesli odpale Format (na ps2) to mówi mi ze mój dysk nie jest poprawnie sformatowny, a Winhiip na to że dysk ma posypane sumy kontrole i czy naprawić (każdorazowo)
Proszę serdecznie o pomoc nie jestem już w stanie nic sam wymyśleć
Dziś podstawie jeszcze 40 gb samsunga dla testu ale myśle że i 160 to troszke mało,
Pozdrawiam serdecznie Piotr

Ostatnio zmieniany przez FullMetalJacket : 13.06.2014 o godz. 12:31
FullMetalJacket jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.06.2014, 12:23   #2
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Prościej - zainstaluj FHDB (jest częścią ostatniego FMCB 1.93). Będziesz miał możliwość ustawienia dowolnej aplikacji na autostart.

A dysk pod WinHIIP-em formatowałeś na full, partial czy quick? Dla pewności wykonaj full format. Być może dysk zaczyna już umierać i niema gdzie relokować sektorów...
__________________

Ostatnio zmieniany przez szczuru : 13.06.2014 o godz. 12:25
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2014, 12:26   #3
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 13.06.2014
Lokalizacja: LDZ
Posty: 3
FullMetalJacket w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak tylko ogarne HelpDesk to sprawdze, dzięki szczuru
FullMetalJacket jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2014, 18:19   #4
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Najpierw sprawdź S.M.A.R.T tego HDD. ;]

Mam nadzieję, że podajesz tę ścieżkę poprawnie. "__boot" z tego co pamiętam to partycja z PFS.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2014, 18:36   #5
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 13.06.2014
Lokalizacja: LDZ
Posty: 3
FullMetalJacket w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie jestem w stanie nic osiągnąć(z tego co pisze musi być sony browser 2.0, mój jest 1.40)
po ściągnięciu FMCB 1.93 i instalacji FHDB folder hdd0\__boot\ jest pusty i tym razem ekran pozostaje czarny a czerwony jest po jakimś czasie (zaznaczam ze w modbo760 mam ustawione dev2) Chyba przyda mi się jakas lektura coś robie nie tak FMCB odpalam z mass a wszystko z cd z UlaunchELF
Pozdrawiam

S.M.A.R.T na starcie nie zgłasza błędów dalej nie szukałem, gierki z niego odpalają ale jak trzeba to sprawdzę, po FHDB standardowo po pierwszej nie udanej próbie poleciał matrix dev2 installer (ulaunch) ale tez nic z tego, Jeśli ktoś by mi wskazał trop lub odesłał do jakiś info był bym ogromnie wdzięczny
Pozdrawiam Piotr

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 14.06.2014 o godz. 08:49 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum.
FullMetalJacket jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2014, 19:36   #6
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Za parę minut (góra godzinę) sprawdzę FHDB u siebie i dam znać co i jak.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2014, 20:12   #7
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
@FullMetalJacket
FHDB i DEV2 to są dwie różne rzeczy, działające zupełnie inaczej, a więc trzymają dane pod innymi nazwami w innych miejscach.

Fanty do DEV2 wgrywa się najwygodniej przez Infinity Installer, co już uczyniłeś. Jeśli nie działa to coś nie halo jest z tą partycją lub modchipem. DEV2 jest zależne od modchipa bo to modchip wymusza bootowanie programu z HDD. Nigdy tego nie używałem.

FHDB wgrywasz przez instalator FHDB (nie FMCB). Niezależne od modchipa, ale bierze na siebie wszystkie ograniczenia OSD Update i może kolidować z modchipem. Nie wiem czy nie potrzebne są dodatkowe kroki jak wgrywanie OSD2 i preparowanie partycji na programy. Również nigdy tego nie używałem.

Jeśli uruchamiasz coś przez uLE (bez znaczenia z jakiego nośnika) to upewnij się że masz włączone restowanie IOP (pamięci podręcznej w której siedzą aktywne moduły).
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 13.06.2014 o godz. 20:17
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2014, 20:33   #8
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
FHDB wgrywasz przez instalator FHDB (nie FMCB). Niezależne od modchipa, ale bierze na siebie wszystkie ograniczenia OSD Update i może kolidować z modchipem. Nie wiem czy nie potrzebne są dodatkowe kroki jak wgrywanie OSD2 i preparowanie partycji na programy. Również nigdy tego nie używałem.

Jeśli uruchamiasz coś przez uLE (bez znaczenia z jakiego nośnika) to upewnij się że masz włączone restowanie IOP (pamięci podręcznej w której siedzą aktywne moduły).
FHDB instalujesz przez instalator FMCB 1.9x

Właśnie zainstalowałem. Jedyny błąd jaki miałem to brak uLe po instalacji ale dorzuciłem go ręcznie przez RESCUE.ELF

Po instalacji na hdd na partycji __system pojawisię plik osdmain a na partycji __sysconf folder FMCB.

Cytat:
Napisany przez FullMetalJacket
Nie jestem w stanie nic osiągnąć(z tego co pisze musi być sony browser 2.0, mój jest 1.40)
Nie prawda Żeby FMCB/FHDB zadziałały musisz mieć dowolną wersję OSD <2.00 (2.00 to tak zwany OSDSYS2/HDDOSD, który można dorzucić sobie na HDD - wprowadza obsługę klawiatury w Browserze i możliwość przeglądania HDD także w Browserze). W tym wypadku nie należy mylić wersji OSDSYS (np u mnie jest 1.20) z wersją firmware, który należy sprawdzić w przypadku instalacji FMCB (FMCB nie działa na wersji firmware 2.20 i ewentualnych wyższych).
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
OSDUPD i BBN na jednym HDD Berion Homebrew 7 25.01.2014 14:30
Problem z zapisem ustawień na HDD PS2. A youkai of love Hardware 1 12.12.2013 13:24
Jaki HDD do PS2 A youkai of love Hardware 15 10.11.2013 15:16
Free Mc Boot - PS2 Fat i slim Kamelsrp Homebrew 7 03.03.2012 20:02
30GB USB HDD problem z ps2 djmdp Hardware 8 02.04.2008 23:15


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO