Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 01.10.2019, 11:12   #16
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Struktura katalogów jest oparta na tej z Linuxa nie z Widowsa:


Minimalna wielkość partycji to 128 MiB.
Możesz dla testu spróbować zrobić jakąś w wLe -> MISC -> HDD manager -> R1 ->
Create partition.

Podobny wybór jest w WinHIIP, kiedy wybierasz jaka wielkość ma być danej partycji,
to nie może być ona mniejsza niż 128 MiB.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.10.2019, 14:34   #17
RUM67
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2019
Posty: 17
RUM67 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Człowiek całe życie się uczy, bo zawszę myślałem że w tym "MIS" nic nie ma... ale tak najnowszy wLe nie chce zrobić partycji jak próbuje zrobić nową i ten starszy co poleciłeś jak próbuje zrobić to się na dłuższą chwile zacina i się odwiesza po paru minutach, ale partycji też nie utwarza...
RUM67 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2019, 16:22   #18
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ten "MISC" to taki skrót od miscellaneous - różne.
Sprawdzałeś to na oryginalnym NA czy na zamienniku?
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 04.10.2019 o godz. 21:40 Powód: literówka
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2019, 23:20   #19
RUM67
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2019
Posty: 17
RUM67 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Trochę pokombinowałem i udało mi się zmienić nazwę partycji od hdd loadera na "+opl i jej rozmiar z 500mb na 90gb no mam już okładki, gier w formacie vcd nie mogłem wrzucić przez USB, bo się konsola zacinała(chyba za duży rozmiar plików) udało mi się starszym menedżerem plików takim co było do niego spolszczenie... Jednak że I tak nie działa to tak jak chciałem bo opl nie widzi tych gier z psx'a, a z USB normalnie działają... Już po woli trace nerwy znów na to bo od kilku lat próbuje wgrać gry z PSXa na hdd dla N/A i zawsze z złym efektem...
RUM67 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2019, 00:07   #20
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
To może napisze to trochę wyraźniej.
Z klonami\zamiennikami NA są problemy zarówno w OPL jak i wLe.
Dodatkowo nie posiadają one działającego złącza ETH, przez które można wgrać chociażby gry PS2.
WinHIIP już dawno nie jest rozwijany a niektóre gry wgrane za jego pomocą mogą się nie uruchomić, etc.

Nie wiem po co zmieniłeś nazwę partycji HDD loadera na +OPL,
a tym bardziej nie wiem po co zwiększyłeś jej rozmiar?!
Jak dla testu to w porządku, tylko że teraz jej nie zmniejszysz, ewentualnie możesz skasować.

W partycji +OPL trzymane są zazwyczaj pliki konfiguracyjne, okładki...
te pliki nie zajmują dużo miejsca, więc 128 MiB powinno wystarczyć.

Wrzucanie gier z USB na HDD to jakaś katastrofa, nie wiem czy cały dzień by starczył aby wrzucić chociaż jedną.

Nie wiem gdzie ani jak wrzuciłeś grę\gry z PS1 na PS2?!
Chyba nie na partycję +OPL?

Tu jest opisane gdzie wrzucać gry PS1 (*.VCD) na dysk:
https://bitbucket.org/ShaolinAssassi...quickstart-hdd.

Dodatkowo oryginalny OPL nie "współpracuje" z grami z PS1,
potrzebny jest do tego tzw fork "OPL DB".
Można też te gry uruchamiać za pomocą w\uLe jak i FMBC\FHDB.

Jak podłączasz dysk do PC to tajemnica czy co?
Próbowałeś tego PFS Shell v1.0.0?
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 05.10.2019 o godz. 00:36 Powód: poprawki
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2019, 03:30   #21
RUM67
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2019
Posty: 17
RUM67 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odpisuje dość chaotycznie, bo najczęściej z telefonu, więc ciężko mi sobie przypomnieć nazwy programów bez komputera, ale chodzi o to że mam taką sesje OPL że mając folder pops na USB To wówczas mam te gry z PSXa w opl i z tego co zrozumiałem, to wystarczy to mieć na partycji +opl, ale jednak to tak nie działa, bo chciałem mieć gdy z PSXa tak jak można je mieć na USB tylko że przez n/a na hdd... Najprostszy sposób to chyba będzie włożyć dysk na USB w miejsce zamiast napędu i tam sobie trzymać te 100gb gier z PSXa, lub kupić pendrive 128gb,chodź wydaje mi się że lepiej wykorzystać dysk 2.5cala zamiast napędu, bo i tak go nie mam...
RUM67 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2019, 07:53   #22
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Nie wiem gdzie tak wyczytałeś, że trzeba mieć gry z PS1 na partycji +OPL?!

Dałem linka ale...

Trzeba mieć:
Kod:
__common/POPS/IOPRP252.IMG
__common/POPS/POPS.ELF
Dodatkowo tworzy się partycję __.POPS i tam wrzuca gry:
Kod:
__.POPS/Crash Bandicoot (PAL).VCD
Plik e.g. Crash Bandicoot (PAL).ELF może być gdziekolwiek:
Kod:
__sysconf/FMCB/Crash Bandicoot (PAL).ELF
Można również go spróbować wrzucić do aplikacji dla OPL:
Kod:
+OPL/APPS/Crash Bandicoot (PAL).ELF
Należy wtedy włączyć w opcjach -> Application Start Mode -> Manual\Auto.

Wtedy (Crash Bandicoot (PAL).ELF) powinien pojawić się w zakładce Apps.

Nie wiem jak to działa z OPL DB aby było w "specjalnej" zakładce dla gier z PS1.

Czyli:
"Crash Bandicoot (PAL).VCD" dla obrazu gry
"Crash Bandicoot (PAL).ELF" dla launchera.
Wielkość liter ma znaczenie, nie może być:
"CRASH BANDICOOT (PAL).VCD",
"Crash Bandicoot (PAL).ELF".
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.10.2019, 23:30   #23
RUM67
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2019
Posty: 17
RUM67 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nigdzie nie wyczytałem, po prostu sam na to wpadłem że gdy na USB są gry w "POPS" i też folder "ART" z okładkami, to myślałem że jak sobie wrzucę ten "POPS" do "+OPL" to będzie mi ładnie działać tak jak z USB tyle że z HDD w konsoli... Przez to że "ART" też jest w "+OPL'...
RUM67 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.10.2019, 16:29   #24
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Jakiś to pomysł był.

Dodam tylko, że oficjalnie gry z PS1 nie są wspierane poprzez OPL.
Jest fork tzw OPL DB ale nie wspiera go ani kHn ani nikt z developerów OPL Ifcaro.

Więcej info na temat POPStarter można znaleźć tutaj:
[PS2] POPStarter.
Oficjalny poradnik:
https://bitbucket.org/ShaolinAssassi...tuff/wiki/Home.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2019, 13:39   #25
RUM67
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2019
Posty: 17
RUM67 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
I tak chyba nie dam rady nic zrobić po próbując włączać grę z HDD to wwala do mnie FMCB, a próbowałem różne wersje tego popstartera...
RUM67 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2019, 07:42   #26
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Próbowałeś uruchomić tego *.ELF za pomocą wLe nie OPL?

Jeżeli znów cię wywali do FMCB to znaczy, że obraz gry (*.VCD) nie jest na właściwej partycji (__.POPS)
lub brakuje pozostałych plików (IOPRP252.IMG, POPS.ELF) w "__common/POPS".

Możesz z ciekawości spróbować tego customowego wLe:
[PS2] POPStarter.

Powinien on uruchamiać bezpośrednio *.VCD bez potrzeby tworzenia ELF.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2019, 10:53   #27
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Podziwiam jego zawzietosc ja juz bym dawno to olal i zapodal psx iso do ps3 i zapomnial o tym
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2019, 00:46   #28
RUM67
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2019
Posty: 17
RUM67 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Podziwiam jego zawzietosc ja juz bym dawno to olal i zapodal psx iso do ps3 i zapomnial o tym
Mam ps3, ale zależy mi na tych grach w ps2 po za tym mam też gry które nie za dobrze działają na ps3 np. Taki "
C-12: Final Resistance" no to tekstury zanikają w ps3, nie wiem jak u innych użytkowników, ale jak byś to sprawdził i było by jak u mnie to mógł bym napisać "I co łyso ci?"
RUM67 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2019, 09:14   #29
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Jakim programem montujesz obraz tej gry (C-12: Final Resistanc)?

Sprawdzałeś IRISMANa, tam dodatkowo można wybrać bodajże jeden z 4 emulatorów dla gier z PS1:

https://www.psx-place.com/resources/irisman.310/.

W niedziele prawdopodobnie będę miał czas na testy to sprawdzę tę grę na PS2, może i na PS3.

PS nie tak dawno wyszło tłumaczenie do tej gry:
[PS1] C-12: Final Resistance - spolszczenie.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2019, 21:35   #30
RUM67
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2019
Posty: 17
RUM67 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moje PS3 nie ma chipa z ps2 więc gry z ps2 może tylko emulować, no i tak nie wszystkie (artefakty itp) gdyby na pa3 tak ładnie wszystko działo, to bym używał tylko ps3 i np. Jakiś 2tb hdd i wrzucił bym wszystkie gry jakie mam, niestety moje PS3 podczas ładowania gier lubi się zaciąć nawet, ale to pewnie wina dysku, a następna wada no to jak ustawiłem na 40% wentylator to jest dla mnie za głośne, czy też gdy go się ustawi do 60c mimo wymiany pasty pod IHSem.
RUM67 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
[PS2] PlayStation 2 HDD Checker Jolek Homebrew 24 13.04.2019 17:26
XBOX wymiana hdd wiele sposobów - z każdym problemy szubiennica Hardware 10 21.08.2015 22:41
stary komp - problem z hdd gallus Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 22 30.05.2005 18:12
mały problemik z 80 gb hdd Adik Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 9 28.01.2003 00:12
Mam problem z HDD ! +++LeWaP+++ Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 34 15.10.2002 22:57


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.