![]() |
Będzie możliwe o ile:
- albo wykonasz obraz kości NAND (ale nie programowo bo się nie da, a sprzętowo) tylko po co to nie wiem. To antyczny, bezużyteczny firmware. - albo założysz flagę QA na konsolę i wtedy można schodzić aż do fabrycznego. Ostatni fw ze wsparciem dla OOS to 3.15. W 3.21 wywali możliwość instalacji bootloadera, więc de facto normalną możliwość odpalenia OtherOS. Konfliktują tylko CFW z patchami na dispatcher manager (nazywane też patchami ss). Nie musisz takich używać. Rebug 3.55.3 oferuje patchowanie w locie i nie musisz akurat tych patchy wybierać. Co do USB to cały czas jest obsługiwane. Nie mogłoby nie być. ;) Po prostu część urządzeń została wycięta (ale nie wiem wg. jakich kryteriów). Moje pendraki i klawiatura cały czas działają. Nie gwarantuję, że ta przelotka będzie dalej funkcjonować, nawet nie wiedziałem że taka istnieje. ;) Jeśli chcesz wejść wyżej to musisz wgrać OFW 3.55, potem w zależności co chcesz: - jeśli CFW 3.55 to polecam CEX CFW 3.55 Rebug 3.55.3 Rex Edition i dodatkowo założyć flagę QA. - jeśli CFW 4.xx to polecam CEX CFW 4.21 Rebug 4.21.1 Rex Edition (podobno nie działają na nim gry z PS2, te z kupione w PSS). CDDA powinno działać. Nawet można zrobić kopię 1:1 tych płyt (tak, zgadza się, 1:1). Pobrane fw sprawdzaj za pomocą Custom Firmware Validator bo różne gnidy dworskie wystawiają OFW 3.60+ w miejsce 3.55 i można się nadziać. ;) http://forum.cdrinfo.pl/f106/custom-...lidator-90760/ |
Cytat:
Co do flashera - jaki warto kupić i czy dużo z tym zachodu? Nie będę musiał przypadkiem wlutować jakiegoś pająka na 50/100 punktów lutowniczych? Za 200zł mam kobrę, niemniej nie chcę jej kupować. Może warto jeszcze czekać? Ból mam taki, że przeszedłem Ninja Gaiden Sigma na poziomie master, odblokowałem wszystkie misje i z moim obecnym OFW nie mam w co za bardzo szpilać... Cytat:
Cytat:
--- edit: a jak z grami z ps2 będzie wyglądać sprawa w przypadku mojego modelu i CFW? |
Cytat:
Progskeet najlepiej (ale zaczekałbym na wersję 2.0), ewentualnie E3 Flasher. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
No dobra, a teraz nieco o CFW. Oderwałem się na długo od sceny DC/xbox1/PS2/PSP, a scena PS3 przy tym to dla mnie kosmos. Co ma a czego nie ma Rogero i Rebug względem siebie?
Co do PS2/psx w ps3 to nurtuje mnie kwestia blokad regionalnych, da się je obejść? Czy na dziś jest jakaś metoda na samodzielne tworzenie obrazów i uruchamianie ich z plików? W zasadzie częściowo odpowiem sobie na pytanie, bo pewnie swapshitem można uruchamiać szpile z PS2 z innych regionów. Jak się ma kwestia uruchamiania szpili w formacie CD dla gier z PS2 na PS3 z CFW? Co do natywnych szpili w PS3 - jest jakaś skuteczna metoda na odpalanie gier z obrazów płyt? Jak sprawa wygląda z CFW i szpili z dystrybucji cyfrowej (m.in mam na myśli Tekken 5 Dark Ressurection), trzeba je podpisywać/coś kombinować czy można od razu je uruchamiać bez wahania? Co z trybem online w tym przypadku? Trzeba będzie używać konta psn? Nie zbanują? Czy to wszystko możliwe jest na Rebugu? Wracając do QA - znaczy, że trzeba uważać na sugestie updaetu softu przy uruchamianiu szpili czy rzeczony update ma jakieś skłonności do samodzielnej instalacji? Da się QA przełączać tak aby np. nie przeszkadzał mi w czasie gdy nie noszę się z np. downgradem softu? No i jak się downgrade-uje OFW? Normalnie? Znaczy nie z poziomu xmb tylko z recovery? |
Rebug to mix fw CEX (Retail) i DEX (Debug), a więc można nawet zamienić kernele aby mieć full debuga (aż do ponownego resetu). Z tego też względu Rebug jest to 4.21, a Rogero 4.30 (ponieważ DEXowe 4.30 brickują konwerty, brak zmienionego EID4). Zresztą te CFW 4.xx to są na dobrą sprawę nadal 3.55. ;)
Dane na płycie "PS3BD-ROM" są szyfrowane (tak jak na GC/Wii) i nikt tego jeszcze nie rozgryzł. Także obrazy 1:1 odpadają. Podobno można mM odczytywać obrazy zrobione przez niego samego (czyli sczytane dane z płyty zapakowane do *.iso). W drodze jest ODDE, czyli emulator napędu BD i ten ponoć będzie obsługiwać "prawdziwe obrazy płyt". Nie no, na te sugestie to zawsze musisz uważać. ;) Ja miałem na myśli sytuację kiedy trzymasz w ODD płytę i o tym zapomniałeś, a przy tym np. zmieniasz fw, czyli wybierasz update z HDD albo wpinasz pendraka z update'em, a potem się okazuje że konsola zaktualizowała z płyty. ;) W najlepszym przypadku kończy się to OFW (downgrade'owalnym tylko sprzętowo bo w 3.56 zmienili już tokeny i QA nie działa), a w najgorszym perm brick (specyficzne sytuacje, rzadkie). |
Nie ulega wątpliwości, że na CFW napaliłem się jak szczerbaty :szczerb: na suchary:) Pali mnie jeszcze kwestia downgradeu przez QA do np. mojej obecnej wersji OFW - jest to prosty zabieg czy raczej temat na doktorat?
Zastanawiam się czy nie lepiej zrobię, jeśli CFW wrzucę całkiem inny dysk. W razie co mógłbym powrócić do OFW i go ponownie podłączyć. Trzęsę się co do psn-a, nie wiem czy warto ryzykować szpilanie online na Rebugu, może pod tym względem lepszy jest Rogero? |
ryzyko bana jest zarowno na Rebugu jak i na Rogero jak i na pozostalych CFW. No Risk No Fun ;>
|
Punkt 3
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/ps3-qa/ - - - Kto Ci powiedział, że firmware jest na dysku twardym? Nie jest. W Twoim przypadku jest na NAND flash. Nie możesz nawet wymieniać dysku w obrębie tej samej konsoli i tego samego fw konsoli bo w ustawieniach zapisywane są: model dysku, jego numer seryjny i wersja jego firmware, na koniec wyliczany jest z tego hash i też gdzieś trzymany. Zawartości HDD też nie podmienisz bo jest szyfrowany unikalnym dla każdego modelu kluczem a system plików to hybryda UFS2, którego aktualnie nic nie obsługuje. - - - Musisz się oswoić z myślą, że online na każdym CFW będzie trudno się utrzymać. Primo okresowe zmiany xpassphrase, secundo realne ryzyko bana. Bez względu na to jaki to jest CFW. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/p...ch/strona4.php A tutaj o ułomności kopii systemowej: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/p...ch/strona3.php |
Nadchodzi CEX CFW 4.30 Rebug 4.30.1. :)
http://psx-scene.com/forums/f6/artic...ml#post1029310 I oby wraz z nim zmiana EID4, to bym nie musiał przechodzić na CEX'a. |
Cytat:
Rebug 4.30.1 Rebug 4.21.2 Rebug 3.55.4 Rebug 999 Downgrader Update Rebug ToolBox Update Src: http://psx-scene.com/forums/content/...-updates-2867/ http://www.rebug.me |
Panowie dobrze kminie ze te nowe 4.30 Rebugowe to wyzsze CFW ale okrojone o debugowe opcje w stosunku do REXa 4.21 ? czyli zwykly zjadacz chleba spokojnie moze instalowac te wyzsze bo nic na tym nie straci a ewentualnie moze zyskac minimalnie lepsza kompatybilnosc z grami majac wyzsze cfw (np. updaty do gier ktore wymagaja 4.30). ? I czy te CFW 4.30 ma tez toolboxa i spoofera 4.31 ? Przechodzic mozna prosto z Rexa 4.21 na 4.30 Rebuga ?
Bo rozumiem ze TE opcje ma kazdy z ich firmwarow ?: FUN FEATURE ***8211; Fake Save Data Owner (Use Game Saves from ANY Owner) FUN FEATURE ***8211; Lock/Unlock Trophies FUN FEATURE ***8211; Cinavia protection disabled |
Cytat:
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:08. |