Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Homebrew

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 03.07.2007, 14:16   #1
Kamahl
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.07.2007
Kamahl zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pytanie o MC, Corrupted Data, Backup Saveów.

Witam

Od około dwóch tygodni jestem posiadaczem konsoli ps2 v.14 nabytej na allegro. Do tej pory wszystko działało bez najmniejszych problemów, jednak wczoraj zaniepokoiła mnie pewna rzecz a mianowicie podczas odpalania Gran Turismo 4 ukazał się niewesoły komunikat oznajmiający niemożność odczytania stanu gry - corrupted data. To zdarzenie sprawiło, że w mojej głowie zrodziły się następujące pytania, na które być może ktoś z Was zna odpowiedź.

1.Czy sam fakt pojawienia się corrupted data oznacza, że karta pamięci, którą posiadam jest nieoryginalna, czy też zdarza się to również w oryginalnych modelach? (czytałem, że w przypadku podróbek corrupted data są częste. ja jak na razie doświadczyłem tego pierwszy raz, po dwóch tygodniach użytkowania)

2.Czy zjawisko takie następuje w momencie zapisu stanu gry i jest zawsze wynikiem nieprawidłowego postępowania z konsolą (wyłączenie, gdy dokonywany jest save itp.)? Czy też nie zawsze jest to wpływ użytkownika i może zaistnieć sytuacja, w której save na karcie zapisywany jest poprawnie a dopiero później "dzieje się z nim coś złego" (np. w wyniku upadku karty pamięci)? Lub też po prostu jest winą karty pamięci i każdy następny save dokonany w określonym miejscu tej karty będzie nieprawidłowy? (choć po wybraniu opcji overwrite nowy save jak na razie działa bez problemu)

3.W sumie pytanie można zadać wprost w następujący sposób: Czy moją kartę pamięci można już wyrzucić do śmieci ? Nie wiem czy ten przypadek corrupted data mam traktować jako skłonność mojej MC do błędów.. bo jeśli tak to granie z jej pomocą w jakieś dłuższe gry typu FF X raczej mija się z celem (nie chciałbym zobaczyć komunikatu "corrupted data" przy 80% ukończonej gry )

Cała ta sprawa skierowała moje myśli także w stronę archiwizowania saveów z MC np. na PC . Czytałem o sposobach przenoszenia danych z MC na Pendrive lub Flashdrive. Zastanawiam się jaki jest najlepszy/najtańszy/najpewniejszy sposób robienia backupu savów? Czy lepsza do tego celu jest pamięć flash czy zwykły pendrive? Widziałem też na tym forum temat dotyczący kabla USB - USB, którym można teoretycznie połączyć komputer z PS2, jednak tamta dyskusja zeszła raczej na tematy związane z połączeniem PS2 do internetu, natomiast sama możliwość przenoszenia danych z MC nie została jednoznacznie potwierdzona. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tego typu metodą?
Oczywiście rozumiem, że niezależnie od sposobu, konsola musi być zaopatrzona w Swap Magic lub ModChip by móc na niej uruchomić odpowiedni program oraz że żadne urządzenie nie jest w stanie zastąpić MC.

Cóż.. mam nadzieję, że nie powtórzyłem tematu po raz 100 (przed napisaniem przeszukałem forum), a także, że napisałem wszystko w sposób zrozumiały.. to chyba mój pierwszy post na jakimkolwiek forum, więc proszę mnie od razu nie bić

Pozdrawiam
Kamahl jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: