Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   save z CD na memory card - Shadow of the Colossus (https://forum.cdrinfo.pl/f106/save-cd-memory-card-shadow-colossus-63884/)

rdg 11.04.2006 13:36

Cytat:

Napisany przez Berion
Tak, ale jeśli nasz save nie jest obrazem karty to nie sprawdzisz tego, ponieważ nie załadujesz mu tego stanu gry.

PS: TSP ponoć wykorzystuje PoP-TT (NICO na pewno nie!). Nie mam jeszcze tej gry, ale jak jądostanę w swoje podłe łapska, zaraz go "popsuję" i przetestuję ten tutorial od emcepl.

PPS: Miło mi, że udało się choć taką garstkę ludzi zainteresować tą materią. :spoko:

Posiadam na stanie PoP-TT i jeszcze w niego nie gralem - wiec z pewnoscia dzisiaj to przetestuje i podziele sie informacjami.

Co sie tyczy sprawy nr 2 - czyli save'ow nie w postaci obrazow karty - nie do konca rozumie w czym problem. Przeciez w systemie (zakladam wszelakie z rodziny MS) nasz plik ma dwie daty wyszczegolnione - date stworzenia oraz date ostatniej modyfikacji. Wtedy odpada nam wypakowywanie plikow, a reszte moznaby zrobic zgodnie z tym co podalem wyzej (zakladajac poprawnosc logiczna tej operacji). Chyba, ze mijam sie z tym co chciales przekazac :)

pozdrawiam

Berion 11.04.2006 10:34

Cytat:

Napisany przez rdg
[...] Sprawdzic go mozna recznie w Save Builderze - na pliku o nazwie Root/ID dajemy sobie Properties. [...]

Tak, ale jeśli nasz save nie jest obrazem karty to nie sprawdzisz tego, ponieważ nie załadujesz mu tego stanu gry.

PS: TSP ponoć wykorzystuje PoP-TT (NICO na pewno nie!). Nie mam jeszcze tej gry, ale jak jądostanę w swoje podłe łapska, zaraz go "popsuję" i przetestuję ten tutorial od emcepl.

PPS: Miło mi, że udało się choć taką garstkę ludzi zainteresować tą materią. :spoko:

rdg 10.04.2006 23:26

Dopiero teraz doczytalem calosc watku - zeby byc na biezaco i nie walnac jakies gafy.

Jesli dobrze rozumiem TSP to atrybut pliku (a dokladniej wydawaloby sie rozbity na dwa osobne) zwiazany z data stworzenia (i poszerzony o dodatkowo ostatnia date modyfikacji). Sprawdzic go mozna recznie w Save Builderze - na pliku o nazwie Root/ID dajemy sobie Properties.

Jesli juz mamy date ostatniej modyfikacji to wystarczy zmodyfikowac (po uprzednim przygotowaniu save'a zgodnie z podana przeze mnie instrukcja) daty naszych plikow. Umozliwia to wiele programow (wystarczy proste zapytanie do google: file timestamp change).

Po odpowiedniej edycji wystarczy wrzucic pliczek na nosnik i po klopocie. Jesli pliki wrzucamy na CD/CDRW to mozemy poprzedni krok pominac jesli wykorzystamy Nero (podpowiedz: zakladka Daty w projekcie).

Oczywiscie to tylko hipoteza - upewnie sie czy SoC u mnie po zgraniu i bez zabaw z TSP bedzie mial problemy z savem z netu. Jesli tak - sprawdze wlasna hipoteze. Poki co - zycze powodzenia w walce z przekletym savem :)

EDIT:
Ugryzl mnie ten problem, wiec wzialem sie za niego od razu. Zgarnalem pierwszy z brzegu save (w wersji cbs - jesli ma to jakiekolwiek znaczenie), przerzucilem podanym sposobem na Flasha i siuup do konsolki. Po zgraniu i odpaleniu gry - wszystko dziala bez zajakniecia. Niestety nie jestem w stanie sprawdzic mojej hipotezy ... Korzystam z uLELF 3.45, wiec zobaczymy co u Ciebie da zmiana na nowsza wersje.

Berion 10.04.2006 19:11

Ilość załączników: 3
Cytat:

Napisany przez nimnul
[...] zaraz spróbuję nowszej czyli 3.51 (wcześniej było 3.41). Jak to nie pomoże to pozostaje mi tylko czekać na obraz płytki od Beriona :)

Pozdro.

To najlepiej od razu 3.59 :)

Wypal jak Bóg przykazał i powinno działać. uLELF 3.57. Obraz CD po rozpakowaniu wyjdzie ~3MB, ale na płycie będzie ~100MB - nie zdziw się ;)

PS: posty potem połącze.

nimnul 10.04.2006 18:40

fajnie

RDG wyczaiłem dokładnie ten sam sposób lecz to nie działało. Moze to być wina dość nieaktualnej wersji uLaunchELFa zaraz spróbuję nowszej czyli 3.51 (wcześniej było 3.41). Jak to nie pomoże to pozostaje mi tylko czekać na obraz płytki od Beriona :)

Pozdro.

Berion 10.04.2006 13:51

Cytat:

Napisany przez rdg
[...] Podam moj sposob - trywialny, ale zawsze dzialajacy (i z tego co widzialem Berion tez w ten sposob wrzuca save'y na MC). [...]

Zgadza się :) acz nie zawsze to działa.

Niektóre gry mają "dzikie nazwy" (czyt. zawierają takie znaki jak "/", "\", "^" itd...). Tego już nie przeskoczymy i jedyne rozwiązanie to obraz karty.

Spotkałem się z tym tylko na PSXie (Tales of Eternia). Podobno "Harry portek" robi takie save'y (ale kto w to gra? ^^ ).

@nimnul
Wrzuce to dzisiaj pod wieczór- sorry za zwłoke.

rdg 10.04.2006 12:46

Od razu zaznacze, ze nie czytalem calosci dokladnie (choc zerknalem na wiekszosc postow).

Podam moj sposob - trywialny, ale zawsze dzialajacy (i z tego co widzialem Berion tez w ten sposob wrzuca save'y na MC).

1. Po pierwsze - wlaczam gierke i robie save'a (jesli nie mam pewnosci jakiej wersji mam gre).

2. Nastepnie wlaczam FileBrowsera w uLELF i sprawdzam dokladna nazwe gry - czyli juz mamy jej Root/ID (jesli nie wiesz ktora gra to ktory save - L1 zmieniamy sposob prezentowania nazw katalogow, wchodzimy do tego ktory nas interesuje i mamy plik z nazwa Root/ID).

3. Kolejny krok to sciagniecie interesujacych mnie save'ow dla gierki (lepiej za jednym pociagnieciem kilka niz jeden po drugim). W Save Builderze otwieram je kolejno - jesli znajduje save z prawidlowym ID to juz jestesmy w domu - kazdy z plikow najzwyczajniej wypakowywuje na dysk przy uzyciu SaveBuildera (extract) do katalogu o nazwie Root/ID. Jesli nie mam zadnego save'a z interesujacym mnie Root/ID to przerabiam ten z najblizszym numerem ID (wypakowywuje pliki ale odpowiednio zmieniam nazwe katalogu i jednego pliku o nazwie takiej jak Root/ID na ten ktory mnie interesuje).

4. Wrzucam katalog na flasha (ewentualnie CD-RW jesli tego pierwszego nie mam pod reka - przy uzyciu Nero bez zbednych zabaw), wlaczam uLELF'a, FileBrowser i wywalamy ten probny save, ktory zrobilismy a nastepnie wrzucamy ten, ktory sciagnelismy z netu. Proste i wygodne.

Oczywiscie moze zdarzyc sie sytuacja, ze przy zmianie regionu (choc mnie jeszcze sie nie zdarzyla - ale raczej kopiuje save'y w druga strone) nasz save najzwyczajniej nie bedzie dzialac. Na szczescie mamy przewaznie kilka roznych save'ow i mozemy probowac do skutku. Flash ma rowniez te zalete, ze mozemy nasze save'y zrzucic sobie na bok - warto jeden zakupic, zwlaszcza ze ich cena nie jest juz druzgocaca.

Pozdrawiam, mam nadzieje ze ktos na tych wypocinach skorzysta :)

Berion 09.04.2006 17:42

@nimnul
Załącze na forum, porównasz sobie (obraz CD, bo DVD mi się nie chce robić).

emcepl 09.04.2006 15:12

Pod R1. Musisz mie***263; odpowiednio now***261; wersj***281; LE.

nimnul 09.04.2006 12:34

ok Berion

Jeśli możesz to podeślij mi obraz z save do wersji PAL na adres tomasz82@poczta.fm będę bardzo wdzięczny.
Będę bardzo wdzięczny.

Nie napisaliście jednej rzeczy. Gdzie jest opcja mcpaste w LaunchELFie bo ja nie mogę jej znaleźć?

Berion 07.04.2006 17:11

MCPaste jest to opcja skopiawania pliku z dowolnego nośnika danych na MC z zachowaniem wszystkich atrybutów, a więć i TSP. W drugą stronę to wygląda tak, że z oprócz save'ów jest dodatkowy plik binarny z tymi danymi.

Nie ważne... NICO nie używa TSP. U mnie działa, mogę najwyżej podesłać obraz z tym co mi działa.

nimnul 07.04.2006 17:05

no to już nie wiem co robie źle

Wszystko wg instrukcji na kilka sposobów.

Desden o co Tobie chodzi z tym mcPaste? masz na myśli zwykłe paste(wklej)? czy jakąś zupełnie inną opcję w launchELF?

Desden 06.04.2006 20:57

Jeszcze raz napisze:
Jest program LaunchELF i w nim jest opcja "mcPaste",s***322;u***380;y do transferu sejw***243;w z no***347;nika(CD,Pen,HDD...) na karte pami***281;ci - poprostu u***380;yj tego!

Berion 06.04.2006 20:38

NICO nie używa Time Stamp. Pobrałem, skopiowałem przeżuciłem i wszystko gra (NTSC i PAL).

A jeśli chodzi o TSP to może ktoś wie: "który save nie działa po skopiowaniu"? Nie wiem na czym wypróbować ten tutorial ??? Co bym nie kopiował, wszystko mi działa :sciana:

Berion 03.04.2006 10:27

Cytat:

Napisany przez nimnul
Cześć.
Berion czy próbowałeś zrobić coś wg. poradnika podesłanego przez emcepl?

Przepraszam. Do jutra sprawdzę. Mam trochę spraw na głowie. Be patience :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:03.