![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
ASUS BW-12B1ST 1.03
Witam wszystkich . Na wstępie chce przeprosić że 1szy post i jednocześnie prośba do bardziej doświadczonych kolegów, ale no samo życie coś się zaczęło dziać z moim napędem i chciałbym spróbować go reanimować.
Przywiązuję się do rzeczy ![]() Wszystko zaobserwowałem od użycia płyty CD-R Verbatim od mojego znajomego - nie miała ani 1 ryski i skopiowała się w całości (500MB zdjęcia). Potem jak chciałem coś nagrać to program m.in IMGburner pokazuje błąd: Device not ready (no reference position Found). Czy fleshowanie może pomóc? Czytałem że można tą nagrywarkę "przerobić na wyższy model Lite -ON ale nie wiem wole zapytać mądrzejszych w temacie ode mnie ![]() Jeśli mam przesłać jakiekolwiek inne informacje to służę powiedzcie tylko jakie. Aha używam win 7 x64. Z góry dzięki za pomoc. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W tych Asus jest soft który potrafi rożne cuda wyprawiać .
Zacząłbym od sprawdzenia napędu na innym komputerze . Zrób testy odczytu CD \ DVD \BD -ewentualnie symulacje zapisu testowego CD i DVD-R w programie Nero Speed Disc . http://www.cdrinfo.pl/download/580151727 Co do zmiany modelu tu masz wszystkie informacje : Crossflash BluRay LiteOn iHBS+OEM+klony |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
Niestety program wykrywa napęd ale tak jakby był nieaktywny przycisk START mam wyszarzały - sprawdziłem też kabelek sata i na wszelki wypadek wymieniłem na nowy (i przełożyłem w inny porta SATA na innym osobnym kontrolerze) niestety to samo.
Dorzucam screen z programu (trial) Opti Drive Ostatnio zmieniany przez serge : 27.09.2017 o godz. 18:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zamaskowany
Jak dla mnie namieszane coś na linii system \ kontrolery\sterowniki SATA .
Prawdopodobnie brak prawidłowego dostępu do urządzenia. Koniecznie sprawdź napęd na innym hardware . Przetestuj też nowszy program Opti Drive Control http://www.cdrinfo.pl/download/9151142042 Czy w Opti Drive Control są wykrywane nośniki i możliwy test odczytu i zapisu ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Dzięki za szybkie odpowiedzi
![]() Myślałem czy to nie stery, ale kurcze - nic się w systemie nie zmieniło, Wirusów żadnych nie miałem ani awarii dysku ani nawet aktualizacji. Możesz polecić jakieś konkretne stery pod ten model? płyta główna to ASUS RAMPAGE Formula IV? Zainstalowałem z oficjalnej strony ASUS'a ale wykryło że są ok stare wiec dałem opcję NAPRAW i zresetowałem PC. Niestety nadal to samo. Z tym innym hardware moze być problem nie mam 2 kompów stacjonarnych - może coś jutro spróbuję. Czy jakby nic nie pomogło warto robić zmianę firmware w tym modelu? na ten z LITE-ON? Ostatnio zmieniany przez serge : 27.09.2017 o godz. 18:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zamaskowany
Raczej na 99,999% coś namieszane w systemie \ sterowniki \kontrolery .
Koniecznie sprawdź napęd najpierw na innym komputerze . Moim zdaniem crossflash na tym komputerze w takim stanie jak jest teraz grozi uszkodzeniem napędu w czasie tej operacji . Zainstaluj najnowsze stery do chipsetu od Intel : https://downloadcenter.intel.com/pro...lation-Utility Przetestuj stery SATA od Intel ; https://onedrive.live.com/?authkey=%...14229B9E752333 https://onedrive.live.com/?id=501422...14229B9E752333 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
Niestety nic nie pomogło. Nie działa żadna płyta ani CD/ani DVD ani BD. Żeby nie było sprawdzam wachlarz markowych płyt które są czyste idealnie bez rys i nawet te z cd-action. Jutro sprawdzę z innym kompem jak się uda. Co ciekawe napęd reaguje na polecenie wysuń z PPM w systemie. Wydaje się tez reagować na odczyt płyt (oczekiwanie, świecąca dioda)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zamaskowany
Tam masz trzy oddzielne lasery od CD \ DVD \BluRay - raczej niespotykane żeby trzy na raz padły .
Powinieneś mieć na płycie głównej takie kontrolery SATA : Intel***174; X79 SATA : 2 x port SATA 6Gb/s, czerwone 4 x port SATA 3Gb/s, czarny Obsługa Raid 0, 1, 5, 10 Kontroler ASMedia***174; ASM1061 : 2 x port SATA 6Gb/s, czerwone Przetestuj na wszystkich kontrolerach działanie napędu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
Podłączyłem dziś napęd do innych komputerów niestety ten sam objaw. W takim układzie można chyba spokojnie założyć że to wina napędu - jakieś pomysły?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zamaskowany
Źle to wygląda .
Jak dasz radę to zdemontuj napęd i sprawdź taśmę flex łączącą OPU z płytą główną .Lubi się sama wypinać ... Jeżeli wszystko z połączeniem OPU jest w porządku to albo uszkodzona płyta główna albo elektronika sterująca zintegrowanymi laserami . Kompletne OPU Sanyo SF BW-512L to koszt około 100$ na dziś więc nie ma wielkiego sensu tego naprawiać . ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
Czary2mary nie uwierzysz.....muszę wysłać aż zdjęcie
![]() Jakiś cudem w napęd wlazła mi osłonka od DVD cake'a....nie wiem co powiedzieć ale ponieważ nie używałem płyt z cake'ów już daaawno pewnie miało to miejsce dużo wcześniej. Teraz po prostu jakimś cudem przemieściła się i przykryła lasery co starałem się pokazać na 1szym zdjęciu. Dzięki za pomoc gdyby nie Ty pewnie nie otworzyłbym nawet napędu :p |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zamaskowany
Dobre
![]() ![]() ![]() Znajdowałem w napędach kilkakrotnie te podkładki ..itp itd ale zazwyczaj jeżeli już tylko przeszkadzały mechanice w pracy . Jak widać warto było rozebrać napęd ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Asus DRW - \4 \ 8\ 12 \16 \18 \20 \ 22 \ 24 | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 80 | 17.12.2024 08:10 |
[Mini Test] Plextor PX-891SA\ LiteOn iHAS 324 C \Asus DRW-24B5ST | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 5 | 23.10.2021 10:07 |
Asus HD DVD-ROM \ BD-ROM \ BD-RE \ BD-RE XL + External USB | czary2mary | Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD | 3 | 10.02.2018 11:05 |
[Mini Test] Sony Optiarc AD-5240S firmware 1.03 | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 0 | 18.04.2015 15:34 |