![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Hitachi-LG BP55EB40 - Widoczne kręgi po zapisie BD-R
Witam. Mam następujący problem (?) i nie wiem gdzie leży przyczyna.
Nagrywarka: Hitachi-LG-BP55EB40 (przenośna, zasilana z 2xUSB, kupiona nowa ok 2 tygodnie temu). Płyty: Verbatim BD-R DataLife 25GB (kupowane z pewnego źródła). Program do nagrywania: CyberLink Power2Go 8 (dołączony do nagrywarki). Często zdarza się, że po nagraniu nośnika, na stronie z zapisem, widoczne są wyraźne jaśniejsze i ciemniejsze okręgi. Zdjęcie poglądowe w załączniku (na żywo jest to bardziej widoczne podczas uchylania płyty pod światło, na zdjęciu ciężko pokazać wszystkie niuanse). ![]() Zjawisko to nie występuje zawsze, zdarzają się płyty (wszystkie z tej samej serii Verbatim BD-R DataLife) na których warstwa od spodu ma po zapisie jednolity, ciemny kolor - bez widocznych okręgów. Prędość nagrywania wydaje się nie grać roli (zwykle nagrywam x2 ale na x4 jest to samo). Zarówno płyty na których widoczne są od spodu okręgi jak i te bez nich pomyślnie przechodzą weryfikację po nagraniu i odtwarzają się bez problemu. Teoretycznie wszystko jest niby OK ale, ponieważ płyty służą mi do archiwizacji ważnych danych wolę się upewnić czy aby nie jest to potencjalny problem z jakością zapisu. Mile widziane opinie bardziej doświadczonych użytkowników. Ostatnio zmieniany przez PastelSkies : 26.09.2024 o godz. 14:40 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
Tagi |
bd-r, bp55eb40, hitachi-lg, kręgi, po, widoczne, zapisie |
|