Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f107/)
-   -   Jaką kupić nagrywarkę BLU-RAY 2014r.?(II) (https://forum.cdrinfo.pl/f107/jaka-kupic-nagrywarke-blu-ray-2014r-ii-93141/)

czary2mary 08.11.2014 14:49

Cytat:

Napisany przez pawel1234 (Post 1299620)
witam,
planuje zakup nagrywarki wewnętrznej Samsung SN-506 Blu-ray Notebook
(np. z takiej aukcji allegro tinyurl.com/lbs5z8v ). Ma służyć głównie do backupu danych na płytkach 25GB (50GB są na razie zbyt drogie).

czy mogę prosić o jej recenzję lub jakieś info czy warto?

z góry dziękuje

Możesz tu podejrzeć bo wersje wewnętrzne \zewnętrzne oprócz innego interfejsu i innej obudowy niczym technicznie się nie różnią.
Napęd ma dobre opinie oprócz ostatniej wersji CB.

http://club.myce.com/f105/samsung-se-506ab-324724/
http://club.myce.com/f105/samsung-se...-506bb-331659/
http://club.myce.com/f105/samsung-se-506cb-336191/

pawel1234 08.11.2014 15:19

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1299627)
Możesz tu podejrzeć bo wersje wewnętrzne \zewnętrzne oprócz innego interfejsu i innej obudowy niczym technicznie się nie różnią.
Napęd ma dobre opinie oprócz ostatniej wersji CB.

witaj,
w takim razie może lepiej kupić wersję zewnętrzną na USB? różnica w cenie niewielka i teraz kolejne pytanie: czy np. model SB-506BB na USB po podłączeniu do TV LCD lub kina domowego będzie rozpoznawana jako dysk zewnętrzny/pendrive i po nagraniu na płytkę BR serialu lub filmów będę mógł je od razu oglądać z Samsunga? bo np. TV widzi mi dysk 2,5cala Toshiba a kino domowe niestety nie (może to wynikać z faktu, że kino ma już 5 lat?)?

czary2mary 08.11.2014 15:33

Cytat:

Napisany przez pawel1234 (Post 1299632)
witaj,
w takim razie może lepiej kupić wersję zewnętrzną na USB? różnica w cenie niewielka i teraz kolejne pytanie: czy np. model SB-506BB na USB po podłączeniu do TV LCD lub kina domowego będzie rozpoznawana jako dysk zewnętrzny/pendrive i po nagraniu na płytkę BR serialu lub filmów będę mógł je od razu oglądać z Samsunga? bo np. TV widzi mi dysk 2,5cala Toshiba a kino domowe niestety nie (może to wynikać z faktu, że kino ma już 5 lat?)?

Nie wydaje mi się żebyś mógł nagrywać przynajmniej na oficjalnym sofcie.
Na pewno masz tam złącze i soft AV, gdzie można na TV odtwarzać pliki multimedialne z płyty, podłączając napęd za pomocą kabla USB. Dotykasz panel dwa razy przy otwartej tacy, a napęd przejdzie w tryb AV.

pawel1234 08.11.2014 15:43

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1299636)
Nie wydaje mi się żebyś mógł nagrywać przynajmniej na oficjalnym sofcie.

ale co nagrywać?
seriale czy filmy chcę nagrywać na płytę BR jako zwykłe pliki avi w divx i odtwarzać je na tv lub kinie bezpośrednio z płyty BR w napędzie tak jak teraz odtwarzam z pendriva. W chwili obecnej nagrywam wszystko na DVD DL i takie płyty czyta mi kino domowe. Z tv (do którego nie mam podpięte kina domowego) jest gorzej bo muszę film czy seria w avi zgrać najpierw z DVD DL na pendriva i tak dopiero oglądać na tv. Więc teraz zastanawiam się czy nie lepiej jednak kupić napęd zewnętrzny na USB i podpinać go do tv poprzez USB i oglądać bezpośrednio aviki z płyty BR?

czary2mary 08.11.2014 15:52

Cytat:

Napisany przez pawel1234 (Post 1299638)
ale co nagrywać?
seriale czy filmy chcę nagrywać na płytę BR jako zwykłe pliki avi w divx i odtwarzać je na tv lub kinie bezpośrednio z płyty BR w napędzie tak jak teraz odtwarzam z pendriva. W chwili obecnej nagrywam wszystko na DVD DL i takie płyty czyta mi kino domowe. Z tv (do którego nie mam podpięte kina domowego) jest gorzej bo muszę film czy seria w avi zgrać najpierw z DVD DL na pendriva i tak dopiero oglądać na tv. Więc teraz zastanawiam się czy nie lepiej jednak kupić napęd zewnętrzny na USB i podpinać go do tv poprzez USB i oglądać bezpośrednio aviki z płyty BR?

A to się nie zrozumieliśmy\ myślałem że bezpośrednio z TV chcesz nagrywać na płyty.

Oczywiście nagrane avi na płyty BD-R powinien bez problemu na TV odtwarzać:)

pawel1234 08.11.2014 16:00

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1299640)
A to się nie zrozumieliśmy\ myślałem że bezpośrednio z TV chcesz nagrywać na płyty.

Oczywiście nagrane avi na płyty BD-R powinien bez problemu na TV odtwarzać:)

czyli jednak zainwestować parę zł więcej i kupić napęd na USB? :)
twierdzisz, że w tzw "bebechy" są identyczne i nie ma znaczenia czy jest to napęd wewnętrzny do laptopa czy zewnętrzny na USB o ile będzie to np. w obu przypadkach model SN-506BB?

czary2mary 08.11.2014 16:04

Cytat:

Napisany przez pawel1234 (Post 1299642)
czyli jednak zainwestować parę zł więcej i kupić napęd na USB? :)
twierdzisz, że w tzw "bebechy" są identyczne i nie ma znaczenia czy jest to napęd wewnętrzny do laptopa czy zewnętrzny na USB o ile będzie to np. w obu przypadkach model SN-506BB?

Różnica nie jest wielka -więc ja bym się nawet nie zastanawiał i brał na USB.
Sprawdziłbym przed zakupem u sprzedawcy jaką mają wersję -często sami nie wiedzą co sprzedają -kilka osób kupiło ostatnio wersję BB a dostało nowszą CB :)

pawel1234 08.11.2014 16:06

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1299643)
Różnica nie jest wielka -więc ja bym się nawet nie zastanawiał i brał na USB.
Sprawdziłbym przed zakupem u sprzedawcy jaką mają wersję -często sami nie wiedzą co sprzedają -kilka osób kupiło ostatnio wersję BB a dostało nowszą CB :)

dziękuję za info,
pozdr
:spoko:

Arepo 08.11.2014 16:20

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1299636)
Dotykasz panel dwa razy przy otwartej tacy, a napęd przejdzie w tryb AV.

W modelu CB przy otwartej klapce, trzeba przytrzymać 3 sekundy przycisk otwierania. Dodam, że tryb AV jest zupełnie nieprzydatny i urządzenia w większości nie widzą napędu. To działa pewnie tylko z telewizorami Samsunga ;)

czary2mary 08.11.2014 17:57

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1299649)
W modelu CB przy otwartej klapce, trzeba przytrzymać 3 sekundy przycisk otwierania. Dodam, że tryb AV jest zupełnie nieprzydatny i urządzenia w większości nie widzą napędu. To działa pewnie tylko z telewizorami Samsunga ;)

Ostatni model jaki miałem w ręku to 506BB \działał w trybie AV z jakimś Sharpem w trybie pamięci masowej czyli co dał radę TV odtworzyć to szło bez problemu.
Jak wpadnie w moje ręce jakiś jeszcze to sprawdzę jeszcze na Sony\LG\Toshiba :) bo na Samsungach działa przynajmniej ja na kilku widziałem podłączone \działające:)

Arepo 08.11.2014 18:50

Ten tryb nie działa tak jak pamięć masowa, wystarczy sprawdzić to na komputerze - po przejściu w AV napęd znika, ale nie pojawia się w postaci dysku (nie pojawia się w żadnej formie). Próbowałem użyć AV przez kilka odtwarzaczy DVD i Blu-Ray, przez PS3 i na komputerze. Nie udało mi się go zmusić do pracy. Nie sprawdzałem za to na żadnym telewizorze, ale patrząc na to co choćby jest na youtube, to nie ma sensu się z tym męczyć.

czary2mary 08.11.2014 20:11

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1299712)
Ten tryb nie działa tak jak pamięć masowa, wystarczy sprawdzić to na komputerze - po przejściu w AV napęd znika, ale nie pojawia się w postaci dysku (nie pojawia się w żadnej formie). Próbowałem użyć AV przez kilka odtwarzaczy DVD i Blu-Ray, przez PS3 i na komputerze. Nie udało mi się go zmusić do pracy. Nie sprawdzałem za to na żadnym telewizorze, ale patrząc na to co choćby jest na youtube, to nie ma sensu się z tym męczyć.

Podłączyłem to kiedyś tylko testowo dokładnie do SHARP LC 32LE240E-nie pamiętam żadnych problemów\przeglądarka TV wykryła wszystkie pliki Avi na BD-R i i wszystkie dały się wystartować .:)

Arepo 08.11.2014 21:07

Ja właśnie nie testowałem podłączając bezpośrednio pod USB telewizora, bo nie mam do takiego obecnie dostępu. Piszę o tym, aby ktoś nie pomyślał, że tryb AV będzie działać jak pendrive i podłączy sobie do czegokolwiek jak dekoder, odtwarzacz blu-ray czy dvd, bo tak nie będzie. Pudełko od napędu ma informację, że będzie to działać na odbiornikach TV i tabletach z systemem Android Honeycomb 3.1.

czary2mary 09.11.2014 05:27

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1299737)
Ja właśnie nie testowałem podłączając bezpośrednio pod USB telewizora, bo nie mam do takiego obecnie dostępu. Piszę o tym, aby ktoś nie pomyślał, że tryb AV będzie działać jak pendrive i podłączy sobie do czegokolwiek jak dekoder, odtwarzacz blu-ray czy dvd, bo tak nie będzie. Pudełko od napędu ma informację, że będzie to działać na odbiornikach TV i tabletach z systemem Android Honeycomb 3.1.

A w instrukcji jakie są info? jakoś nigdy papiery mi od tego modelu nie wpadły do ręki! Choć znając życie pewnie tyle co nic tam napisane:>
Dla mnie to jasne że nie będzie działał jako odtwarzacz BD\DVD-również na stronie TSST jest takie info ale również reszta informacji i instrukcji jest nad wyraz skromna.

http://www.tsstodd.com/webmanual/ext...pl/Use_AV.html

Załącznik 67984

Załącznik 67985

pawel1234 09.11.2014 08:41

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1299683)
Ostatni model jaki miałem w ręku to 506BB

czym będzie się różnił model SN-506AB od SN-506BB?

i co np. oznacza dopisek o obu modelach /BEBE ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:00.