![]() |
zmiana firmwar'u może pomóc lub zaszkodzić a na jeszcze innej nagrywarce ta sama płyta takie same błędy pokazuje?
A podałeś w poprzednim poście. |
Co to znaczy że może zaszkodzić? Czy firmware od liteon IHBS jest gorszy
od oryginalnego firmware Teac? I czy moja nagrywarka Teac jest wadliwa bo pokazuje tyle błędów w programie opti drive control 1.70? Proszę o odpowiedź co o tym sądzicie? Jestem trochę zaskoczony bo testy na Pioneer bdr-s09xlt pokazują że mój teac dobrze nagrał płytę a gdy robię testy na teacu to wychodzi duża ilość błędów (jest to ta sama płyta). |
Bywały sytuacje gdy niektóre napędy, pomimo swej teoretycznej zdolności do testowania nośników dawały zupełnie niewiarygodne wyniki. Przy czym w dalszym ciągu gorsze płyty miały gorsze wyniki, lepsze miały lepsze.
Poruszano to już na forum, bodajże akurat przy napędach DVD pioneera. Nie pamiętam dokładnie. |
Ostatnio też był poruszony temat zmiany firmwar'u na nowszy i pogorszeniu się zapisu.
|
Ciekawe jest to że jak testuje płyty CD to wtedy wyniki są wiarygodne (tzn błędów jest bardzo mało czyli wszystko jest ok), tylko na płytach DVD wychodzą złe wyniki :(. W biosie mam włączony tryb AHCI i co ciekawe w programie opti drive control pokazuje mi jitter a już w programie nero cd-dvd speed 4.7.7.16 jittera nie pokazuje. Czy to normalne?
|
było na forum, a dziwo dwa warianty tego, albo nagrywał dobrze płyty dvd, albo testował dobrze je, z płytami cd było tak samo, musisz poszukać bo gdzieś to było.
|
Sprawdź jeszcze przynajmniej na 2-3 innych płytach, nie testuj DVD z prędkością 16x tylko 4x - może TEAC/Litek zgłupiał przy takiej prędkości. Dla porównania, zobacz jak sprawa wygląd w Nero CD-DVD Speed.
edit: może jak ustawiasz 16x to TEAC rozpędza się szybciej i stąd dużo więcej błędów, najlepiej wklej screeny z programu to popatrzymy |
właśnie nie umiem wrzucać screenów :( Jak to się wrzuca??
Cytat:
|
Tutaj masz pokazane, ale to działa od pewnej ilości postów, nie wiem dokładnie, 10?
ps. używaj opcji "edytuj", aby nie pisać posta jednego pod rugim |
Witam. Sprawdziłem Mojego TEACA na innych płytach i najlepiej jest przy prędkości nagrywania 16x. Nagrałem płytę verbatim DVD+R MCC 004 (000) (TAIWAN) na nagrywarce TEAC BD-W512GSA z prędkością 16x i maksymalna ilość błędów PIE to 41 a maksymalna ilość błędów PIF to 4. Czy to dobry wynik?? Sprawdzałem też płytę DVD+R SONY D21 (000) 16x którą nagrałem 3 lata temu na lg-gsa-h42l z prędkością 4x i mój TEAC BD-W512GSA pokazał maksymalną ilość błędów PIE 20 a maksymalna ilość błędów PIF 2. Z tym że płytka sony ma już ze 3lata. Więc nie wiem czy mój TEAC zawyża ilość błędów czy nie?? Niech ktoś się wypowie na ten temat :) Dlaczego płyty DVD mój TEAC najlepiej nagrywa przy prędkości 16x? Czy to normalne?
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
Teac od dawna nie mają aktualizacji firmware - OEM-y jakie wychodzą posiadają tylko jedną dostępna wersję firmware ( u Ciebie powinna być fw. PT11) Wyniki jak najbardziej masz w normie . Z jaką prędkością testujesz płyty? Czy włączone masz w napędzie SmartBurn ?Force Hyper Tuning ?i Online Hyper Tuning? Czasami zmiana tych ustawień działa cuda;) przy zapisie. Co do prędkości zapisu trudno mi się wypowiedzieć \nie mam tego Teac a na swoich iHBS i jego OEM nie zauważyłem żeby na x16 najlepiej nagrywał. Możesz jak coś ten napęd crossflasować do iHBS 112 lub iHBS 312 metodą unlocked flasher -nawet EEprom nie trzeba modyfikować . Zmiana na Plextor PX-LB950SA wymaga ręcznej modyfikacji EEprom więc jest dużo trudniejsza . Ale takie zmiany raczej dużo w temacie jakości nie zmienią \firmware od Teac PT11 jest nowszy od ostatnich wydań fw. IHBS 112 PL06 i Plextor PX-LB950SA 1.04 Załącznik 68550 Załącznik 68551 |
Cytat:
Tak, moja wersja firmware to PT11. Płyty testuje z prędkością 8x. SmartBurn mam włączone , Force Hyper Tuning i Online Hyper Tuning mam wyłączone (jak mam te opcje ustawić?) Jak się robi crossflash? Jest do tego jakiś program? |
Cytat:
rzeczywistym i zmiana strategii zapisu w przypadku słabej jakości zapisu w strategii zapisanej w firmware) przydaje się w przypadku słabszej jakości nośników i w przypadku gdy strategia zapisana w firmware się nie sprawdza.Ustawiania należy jednak metodą prób i błędów dobrać do konkretnych nośników. Co do crossflash to jedyna metoda to unlocked flasher czyli wgrywamy poprawnie zrobiony bin firmware odblokowanym instalatorem firmware. W przypadku iHBS112 musi to być pierwszy firmware dla rewizji 112-2 czyli PL01 ,w przypadku iHBS312 musi być pierwszy firmware PL12 do tego modelu. Oczywiście wgranie wadliwie zrobiony zrzut firmware wysyła laser w kosmos . Wcześniej na wszelki wypadek robimy kopie Eeprom w programie EEPROM_Utility i firmware od Teac w programie DosFlashV2.0. Jedynie tym programem udaje się poprawnie zrobić zrzuty firmware z napędów konstrukcji PLD-DH-12B2LH B. Również PL01 i PL12 które służą do crossflash muszą być zrobione tym programem . Tutaj masz instrukcje jak to wygląda dla Asus BW-12B1ST(OEM iHBS 112) czyli dokładnie wszystko robi się identycznie dla Teac BD-W512GSA http://club.myce.com/f87/how-upgrade...12-2-a-331630/ |
Cytat:
Jeszcze 1 post i będę wrzucał screeny z programu opti Drive Control 1.70 :) I jeszcze 1 pytanie, Dlaczego Nero CD-DVD Speed 4.7.7.16 nie pokazuje parametru Jitter podczas testu płyt DVD podczas gdy Opti Drive Control 1.70 pokazuje Jitter? W biosie mam włączony tryb AHCI, czy tryb AHCI może blokować pokazywanie Jittera? Oczywiście pytania dotyczą nagrywarki Teac BD-W512GSA-K-EU-BT (wersja pudełkowa z oprogramowaniem nero 12). |
Ilość załączników: 1
Cytat:
W wersji Nero CD-DVD Speed 4.7.7.16 trzeba ręcznie włączyć jitter dla DVD Załącznik 68561 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:23. |