![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() Niestety nie ma możliwości wyboru poszczególnych programów i trzeba zainstalować cały zestaw Media Suite.
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Guru
Zbadałem nieco temat i tak jak napisał kolega czary2mary problem wynika z najnowszego zabezpieczenia AACS, do ominięcia którego będą potrzebne odpowiednio świeże wersje programów odtwarzających lub usuwających zabezpieczenia.
Sam sprawdziłem dzisiaj 3 filmy: Cytat:
![]() Także nie stresuj się, to nie wina napędu tylko zabezpieczeń stosowanych przez wydawców i radzących sobie (bądź nie) z nimi programów
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
Guru
Cytat:
![]() Cytat:
, na razie oglądaj starsze filmy
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() |
Witam.
Proszę o opinię dotyczącą wypalonych nośników na samsung se506cb. Nośnik pierwszy verbatim - wypalone z prędkością 4x a testowane z 6x: Nośnik ten sam co powyżej tylko testowany z prędkością 2x: Poniżej inny nośnik verbatim nagrany z prędkością 6x: ![]() Na powyższych zrzutach widzę że początki płyty wyglądają OK (moim zdaniem) natomiast sama końcówka drastycznie wzrasta i to mnie martwi. Dodam że inne płytki Verbatim i TDK) mają podobne wykresy - nagrywam w CDBurnerXP i Power2Go8. Czy końcówki płyty mogą świadczyć o tym że to proces zamykania płyty czy nie? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
@MrDragus
Zamieszczę jeszcze raz Twoje obrazki bo się nie dodały: Nośnik pierwszy verbatim - wypalone z prędkością 4x a testowane z 6x: ![]() Nośnik ten sam co powyżej tylko testowany z prędkością 2x: ![]() Poniżej inny nośnik verbatim nagrany z prędkością 6x: ![]() Końcówki nie mają nic wspólnego z procesem zamykania płyty. Jest to kwestia napędu, który radzi sobie słabo z płytami innymi niż Panasonic i jakością nośników pozostałych firm, które wyraźnie odstają od wyżej wspomnianych. Po teście 2x widać, że nagrana płyta powinna mimo wszystko działać bez problemu. Zresztą napędy z lepszą korekcją błędów (praktycznie wszystkie nie slim), będą dawać o wiele lepsze wyniki. U mnie test zrobiony na Samsungu i Lite-On'ie iHBS112 to jak dzień do nocy na korzyść tego drugiego. Przy nagrywaniu w Power2Go koniecznie zaznaczać "Enable Defect Management" czyli w polskiej wersji "Włącz obsługę błędów" dla poprawy jakości nagrywania: ![]() Proszę zainwestować w Panasonic'ki, wiem że są drogie ale lepiej mieć jedną płytę nagraną dobrze niż kilka źle.
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 30.10.2016 o godz. 15:35 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() |
Dziękuję za informację, niestety ta funkcja jest u mnie włączona i mimo to wszystkie płytki na sam koniec mają wysokie LDC i BIS. Do 21GB wartości LDC nie przekraczają 10. Proces ten niestety się powtarza. W tygodniu kupię Panasonic dla testu i sprawdzę czy całość będzie OK.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
Wygląda to tak, jakby pod koniec płyty prędkość nagrywania była już zbyt duża, aby uzyskać dobrą jakość. Możesz zaryzykować i nagrać jedną 2x, zobaczymy co będzie.
|
|
|
|
#8 |
|
![]() |
Mam pytanie związane z tą nagrywarką, po podłączeniu widzi tylko płyty DVD, CD Blu-ray nie widzi zarówno czystych jak i nagranych, wcześniej normalnie nagrywałem płyty Blu-ray . Co może być powodem tej usterki?
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Guru
Niestety prawdopodobnie padł laser od Blu-ray. Możesz spróbować przeczyścić soczewkę izopropylenem, ale to pewnie nic nie da. Sprawdź też jeszcze na innym komputerze, czy przypadkiem w systemie coś się nie porobiło. Długo masz ten napęd?
|
|
|
|
#10 |
|
![]() |
Witam. Dziś pobrałem Power2Go 10 i nagrałem ponownie dane wcześniej nagrywane w power2go 8 z prędkością 2x i ku mojemu zdziwieniu wyniki są chyba znakomite. Płyta to TDK (obecnie w łodzi nigdzie nie ma płyt Panasonic - będę zamawiać z neta):
![]() Później spróbuję nagrać jeszcze jedną TDK i dwa Verbatim i mam nadzieję że nowsza wersja programu rozwiąże mój problem Wynikami oczywiście się podzielę. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Guru
@MrDragus
Jak na Samsunga to wynik rewelacyjny. Nie chce mi się wierzyć, że to kwestia programu, nagrywałem w 7 oraz 9 i nie było żadnych różnic. Stawiam na tą nieszczęsną prędkość 2x, która jest zupełnie nieprzewidywalna Jeśli się okaże, iż wyniki będą powtarzalne, to TDK RITEKBR2 będzie w końcu jakąś dobrą alternatywą BD-R dla tego sprzętu.
|
|
|
|
#12 |
|
![]() |
Wykonałem jeszcze jeden test i niestety TDK przy próbie nagrywania z prędkością 2x wysypał się w połowie,
a Verbatim nagrywany z prędkością 2x nie nadaje się do niczego (chociaż program power2go po weryfikacji pokazuje, że jest OK - a dane można odczytać w całości): ![]() Natomiast Verbatim nagrywany z prędkością 4x wygląda trochę lepiej (niestety jest tylko kiepska końcówka ok od 22GB) ![]() Podsumowując powyższą analizę i wszystkie wątki z forum oraz idąc za radę użytkownika Arepo dla ważnych danych będę używać płyt droższych Panasonic (nie będę ryzykować ich utraty - już zamówione 10szt), a mniej istotne (np filmy, seriale - dane łatwe do odzyskania) będę nagrywać na Verbatim z prędkością 4x (ich cena około 2,3zł/szt) tylko po 22GB gdyż wtedy unikam błędów występujących w końcowych obszarach płyty i mam LDC poniżej 8 Jak nie zapomnę to jutro dodam wykresy płyt Verbatim z 22GB danych poprawnie nagranych z prędkością 4x. Dodatkowo mam pytanie do użytkownika Arepo czy płyty Panasonic występują w wersji NIE do nadruku, bo szczerza mówiąc posiadane przeze mnie TDK i Verbatim z białym frontem mi nie odpowiadają (wole płytki z logo producenta jak to miało miejsce w większości płyt DVD, a BD-R ma natomiast z tego co widziałem w ogłoszeniach ponad 90% płyt tylko w wersji printable). |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Guru
Niestety BD-R 25GB Panasonic są tylko w wersji printable. Jeśli są jakieś inne to niedostępne na naszym rynku, przynajmniej ja takich nie widziałem.
Dobry pomysł z tym nagrywaniem 22GB na Verbatimach, niewiele miejsca tracisz, a nagranie jest ok
|
|
|
|
#14 |
|
![]() |
słuchajcie mam problem z zainstalowaniem całego pakietu cyberlinka dołączonego do opisywanej przeze mnie wcześniej nagrywarki Samsunga. W czasie instalacji, gdy instalowało powerdvd 12 instalator pokazał mi błąd instalacji i finalnie tylko tego programu mi nie zainstalowało a co za tym idzie nie mogę odtworzyć płyt BD. Poza tym gdy wybieram z pakietu cyberlink media suite 10, na ikonie do odtwarzania plików filmowych jest kłódka i każe mi kupić program. Szok. A na dodatek gdy chciałem ręcznie zainstalować powerdvd 12 z tej płyty brak jest odpowiedniego setup.exe i instalacji nie można dokonać. Ręce opadły.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() |
reinstalowałem płytę blu-ray writer installation disc od nagrywarki Samsunga, program power dvd 12 zainstalował się tym razem poprawnie poprawnie. Miałem więc już całą paczkę Media Suite 10. Niestety po włożeniu płyty z zapisem blu-ray, wyskoczył komunikat : Power DVD does not support the playback of this media format.
Pozwólcie mi zrozumieć co jest nie tak, bo naprawdę nie ogarniam. |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Dziwny problemem z HUBem USB, Vistą i urządzeniami po odłączeniu HUBa | Smartek | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 14 | 10.08.2009 17:22 |
| Mobo Intel -szybkość transferu USB do różnych urządzeń zewnętrznych - dobra, czy nie? | joujoujou | Off topic | 2 | 18.05.2007 15:35 |
| Windows na dysku USB | mikas | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 3 | 25.01.2007 00:16 |
| USB 1.1 (komp) vs 2.0 (nagrywarka) | assim | Napędy optyczne CD | 2 | 21.08.2004 11:17 |
| USB 2.0 pod Win 98SE | Verdorn | Off topic | 2 | 27.11.2003 18:13 |