![]() |
jedyna rada to przedłużacz sata.
http://images.okazje.info.pl/p/kompu...a-m-f-0-5m.jpg Bo tam jest męska i żeńska końcówka... |
Mam i tak jak napisalem, mostek nie przewiduje aby w ten sposob podlaczac - koncowka kabla po prostu nie wchodzi.
|
ale masz kabel sata? i go między mostek a napęd, chodzi tu o sprawdzenie czy to wina zasilania czy samego mostka.
Mnie zastanawia kwestia bezpieczeństwa, czy ten mostek bierze z zasilacza tyle energii ile potrzebuje czy tak jak zostało przewidziane mostek i napęd. |
O, widze, ze ruszyl podobny temat :P
Z tym tutaj akurat bedzie problem, bo Unitek ma tak rozwiazane wejscie SATA, ze kabelkiem nie da rady - jedynie bezposrednio do napedu. Mozna jeszcze sprobowac skombinowac mocniejszy zasilacz, ale... i tak sie juz zniechecilem troche :/ Mozliwe, ze LG cos pozmienialo w budowie tych nagrywarek i ci, ktorym to dziala kupili ja wczesniej? Moja jest z wrzesnia 2014. Pozostaje jeszcze kwestia, czy mocniejszy zasilacz nie uszkodzi np. mostka. |
a spróbuj podłączyć tego uniteka i zasilanie bezpośrednio do nagrywarki jak tutaj kolega Berion zrobił:
Cytat:
|
Sprawdzilem na SATA w swojej starej stacjonarce (musialem najpierw ja troche odkurzyc ;P tyle z tego dobrego ;)) i... dziala. Testowalem co prawda na ImgBurn sprzed zapewne 6 lat, ale to nie ma nic do tego.
Podlaczylem pozniej do tej stacjonarki przez Uniteka i to samo zachowanie, co na laptopach... Niestety dostalem tego drugiego Uniteka bez zasilacza (kumpel gdzies zapodzial), wiec moze wina lezy po stronie dolaczonego zasilacza? Chociaz, nie wydaje mi sie... Ciekawostka: zanim zaczalem bawic sie ta nagrywarka na stacjonarce, przeprowadzilem maly test na laptopie - do weryfikacji na ImgBurn wybralem predkosc x8 i nie bylo problemow (nagrywarka zwalniala do tej predkosci, ktora mogla osiagnac), natomiast problem pojawil sie gdy wcisnalem cancel aby ta operacje przerwac - wtedy nagrywarka probuje rozpedzic plyte i wlasnie w tym momencie Unitek traci zasilanie. Podobnie bylo na tescie Nero DiscSpeed, gdy rozpedzal nagrywarke dluzej niz kilka sekund. Musialem ustawic test rozpedzania na 1 sekunde aby poszlo dalej... Jakies pomysly? |
Może warto sprawdzić sprzęt na SATA .....może coś nie hallo z nagrywarką .
Podłączam na tym sprzęcie kilkanaście modeli Bluray na wielu sprzętach ,na najróżniejszych laptopach i ...zero problemów..:ysz: |
Zalatwilem dzisiaj drugi egzemplarz Uniteka... I tez to samo :/ Raczej watpie aby sie trafil drugi wadliwy egzemplarz.
Wyglada na to, ze bedzie to problem... napedu i to tylko czesci odpowiedzialnej za blu ray. Jak wybieram weryfikacje plyty DVD i ustawiam na max, to mimo wszystko dostosowuje predkosc do maxymalnej, ktora mozna osiagnac (do wyboru jest 52x, a spowalnia do sredniej x8.4). Jedyne co mi jeszcze pozostalo, to sprobowac przetestowac naped w kompie stacjonarnym, ale tak czy siak jest cos nie tak. |
Wiec widocznie musi co jakis czas trafic sie wadliwy egzemplarz. Ktos juz pisal, ze mial problem z urzadzeniem Uniteka do USB 3.0, ale po wymiane wszystko bylo ok. Postaram sie jeszcze jutro od znajomego pozyczyc egzemplarz mostka pod USB 2.0 i przetestowac czy bedzie ok...
|
Witam, używam mostka Unitek 3.0. Nie zalecam do nagrywarki BR. Problem z zasilaniem, ale jak sądzę, nie musi to dotyczyć każdego egzemplarza. Znajomy ma mostek Unitek 2.0 i działa jak ta lala, ale oczywiście ze zmniejszoną prędkością. Obsługa dysków HDD/SSD czy nagrywarek DVD w obu przypadkach jest bardzo dobra, również mostka 3.0.
|
Cytat:
Tak \oczywiście . Mam jeszcze dwa starsze Unitek Y-1030 \również bezproblemowo sprawują się na zasilaczach dołączonych przez producenta. |
@czary2mary: korzystales z oryginalnego zasilacza dolaczonego do Uniteka?
|
Tak zamierzam, juz nawet mam uzgodnione z serwisem, ale wole miec pewnosc i sprawdzic rozne mozliwosci :) Bo jednak wymiana pewnie potrwa z 10 dni.
|
Cytat:
Oddałbym go na gwarancję na Twoim miejscu. Pewnie dadzą nowy i luz :) |
@czary2mary: wiem, poprawilem sie chwile pozniej w post'cie ;) moj blad
Mam do Was pytanko - czym zasilacie tego Uniteka? Zasilaczem dolaczonym do zestawu, czy moze jakims innym? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:16. |