Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD

Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.03.2015, 20:45   #1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.03.2015
Posty: 25
Light2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
UNITEK Y-1031 oraz LG BH16NS40 - problem

Witam

Czytajac opinie na temat nagrywarek Blu Ray na forum natknalem sie kilkakrotnie na opinie, ze najlepsze rozwiazanie do laptopa to SATA adapter Unitek i nagrywarka LG/Pioneer.

Zakupilem UNITEK Y-1031 oraz LG BH16NS40 i niestety pojawil sie problem...

Na poczatku probowalem nagrac plyte Blu Ray z predkoscia x6. Nie dalo rady, nawet nie zaczynalo wypalac plyty, wywalalo sie prawdopodobnie jeszcze na buforze, ale co ciekawe naped sie odlaczal (Unitek jakby na chwile sie wylaczal) i nie dalo rady nagrac.

Sprobowalem wypalic DVD - dalo rade.

Wpadlem na pomysl aby wypalic BR z predkoscia x2 - poszlo bez problemu, ale nie dalo rady zweryfikowac plyty - znowu ten sam problem, rozlaczala sie nagrywarka tudziez Unitek.

Z predkoscia x4 tez dalo rade, ale weryfikacja oczywiscie niemozliwa.

Zainstalowalem program do sprawdzania plyt Nero DiscSpeed - przy sprawdzaniu nagrywarka/Unitek sie rozlaczaja.

Jak dla mnie wyglada na to, ze po prostu adapter nie daje rady przerzucic wymaganej ilosci danych, ale czy powinno to sie konczyc rozlaczeniem, a nie tylko spowolnieniem? Czy jest jakas mozliwosc aby to ustawic?

Mial ktos z Was podobny problem?

Bede wdzieczny za pomoc, bo nie wiem co zrobic z tym fantem...
Chce traktowac te plyty jako backup/archiwum i zalezy mi na pewnosci, ze dobrze sie wypalaja.

Z gory dzieki.
Light2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.03.2015, 20:58   #2
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,034
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Light2000 Podgląd Wiadomości
Jak dla mnie wyglada na to, ze po prostu adapter nie daje rady przerzucic wymaganej ilosci danych,
Wydaje mi się, że sam sobie odpowiedziałeś

BH16NS40 SUSTAINED TRANSFER RATE
BD-ROM 53.94 Mbytes/s (12x) max.

zaś USB 2.0: do ok 60 MB/s

rozłączanie się może być również powodem niespełnienia zapotrzebowań na prąd
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2015, 21:04   #3
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,709
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A to nie lepiej podłączyć pod esata?
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2015, 21:18   #4
Moderator
 
Avatar użytkownika Leman39
 
Data rejestracji: 21.02.2014
Lokalizacja: NS2
Posty: 2,396
Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tak jak napisał kolega wyżej, na tym uniteku (sam posiadam tę wersję), wszystko związane z Blu-Ray max x4.
Wypalanie max x4, testowanie max x4.
Przepustowość ze względu na Interface = 30 MB/s (Mega-Bajtów-nie bitów) to max.
Jest jeszcze jedno ale... U mnie nie wywalał się przy weryfikacji, nigdy.
Zwalnia, idzie ok 24 MB/s (czyli ok. x4), ale nie wywala (nie rozłącza itp.).

Testowane na ImgBurn 2.5.8.0.
Oczywiście, zmieniony, dobry kabelek USB do unitek-a, zasilacz sieciowy to niego oczywiście włączony, sprawdzone napięcie - zgodne z informacją producenta.
Sterowniki odpowiednie (mi akurat z tymi, co zainstalowało automatycznie problemów nie robił).

Jeśli zależy Koledze na szybszym paleniu, jest takowy unitek na USB 3.0, aczkolwiek nie testowałem tego urządzenia.

Ewentualnie można go dać na gwarancję, zdarza się, że sprzęt, nawet nowy ma jakieś wady. (Akurat tak miałem ze stacją dokującą HDD uniteka na usb 3.0, objaw ten sam, że przerywało transfer przy wartościach szczytowych, na początku pomogła zmiana kabla USB 3 na markowy, nie na długo jednak, wymieniona na gwarancji działa bezproblemowo rok, jeśli nie dwa).
Leman39 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2015, 22:06   #5
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.03.2015
Posty: 25
Light2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przeprowadzilem weryfikacje za pomoca ImgBurn - przy predkosci ustawionej na Max oczywiscie Unitek stracil na chwile zasilanie. Przy ustawionej predkosci x4 poszlo ok.
Czyli rozumiem, ze przy weryfikacji w ImgBurn, w Twoim egzemplarzu Uniteka, przy wartosciach ustawionych na max nic sie nie dzieje i po prostu predkosc odczytu spada do poziomu x4?

Problem z weryfikacja ImgBurn jest taki, ze raport jest tworzony w formacie innego programu, ktory z kolei jest na dobra sprawe platny... Czy mozecie mi polecic jakis inny, najlepiej darmowy program do przetestowania plyty?

Nie zastanawialem sie do tej pory nad eSata. Co prawda nie mam takiego zlacza w laptopie, ale wiem, ze sa adaptery na Express Card. Czy ktos korzystal z takiego rozwiazania? Jak tak, to adapter jakiej firmy jest wart zainteresowania? Nie ma problemow z pradem przy wew. napedach optycznych?
Light2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2015, 22:11   #6
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,034
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Light2000 Podgląd Wiadomości
Nie zastanawialem sie do tej pory nad eSata. Co prawda nie mam takiego zlacza w laptopie
Zatem sprawa tyczy się USB w laptopie, ze swojego doświadczenia napiszę, że laptopowy port niezawsze musi dobijać do specyfikacyjnych standarów przypisanych temu złączu. W moim laptopie, gdy go jeszcze miałem USB 2.0 było wolniejsze od tego samego USB 2.0 w stacjonarnym PC.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2015, 22:13   #7
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.03.2015
Posty: 25
Light2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tylko nie bardzo wiem, co ma wspolnego USB z tym, ze Unitek traci zasilanie (a jest zasilany przez dolaczony zasilacz...)?

Moj laptop to Lenovo L430 z portem USB 3.0 (niezaleznie, czy podlaczone do USB 2.0 czy 3.0 - problem ten sam, zreszta ten Unitek jest stworzony do 2.0)
Light2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2015, 22:14   #8
Moderator
 
Avatar użytkownika Leman39
 
Data rejestracji: 21.02.2014
Lokalizacja: NS2
Posty: 2,396
Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tak, robiłem obraz płyty BD-R>HDD i po prostu wolniej kopiowało.
Podobnie z dyskiem HDD podłączonym przez unitek-a.
Zwyczajnie nie przekraczało transferu USB 2.0.

Co prawda na laptopach nie sprawdzałem, może jutro mi się uda.

Ostatnio zmieniany przez Leman39 : 18.03.2015 o godz. 22:17
Leman39 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2015, 10:22   #9
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.03.2015
Posty: 25
Light2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To czekam na informacje

Dzwonilem do serwisu importera. Okazalo sie, ze problemem moze byc zbyt mala moc zasilacza. Nagrywarka ma wartosci 5V/12V - 1.5A/2A
Zasilacz 12V 2A. I to w rozrachunku moze okazac sie za malo. Mozna sprobowac podlaczyc wiekszy zasilacz, ale to moze uszkodzic mostek, zreszta nie mam mocniejszego zasilacza na stanie.

Ponoc ten Unitek jest dedykowany do dyskow twardych i napedow CD/DVD... Dziwna sprawa, bo sprawdzilem na kilku aukcjach i napedy typu Combo DVD maja wartosci 2,5A. Czyli z tym moim LG nie jest tak zle...

Potrzebuje informacji, czy ktos z forumowiczow korzystal z podobnego rozwiazania i czy mial jakies problemy. Mi sie wydaje, ze mostek w momencie wiekszego zapotrzebowania na prad nie powinienen sie wylaczac, tylko nagrywarka powinna zuzywac tyle mocy ile ma dostarczonej, czyli np. nagrywac/odtwarzac wolniej.

Koniec koncow zaczynam zalowac, ze nie kupilem Samsunga pod USB, bo widze, ze takie kombinowanie moze wiecej szkody przyniesc...
Light2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2015, 11:35   #10
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
a masz jakiś zasilacz od stacjonarnego PC? i jego użyć jako zasilania do nagrywarki, drugie pytanie jaki masz napęd w notebooku? może on jest na sata i można zamiast jego podłączyć nagrywarkę.
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2015, 11:42   #11
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.03.2015
Posty: 25
Light2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zasilacz mam stary, wiec nie bedzie pasowal. Mozliwe, ze mam SATA w laptopie, ale to znowu kombinowanie i jaka mam pewnosc, ze nie spowoduje to jakichs problemow?

Ja chce po prostu nagrywac plyty Blu-Ray, a nie bawic sie w laboratorium. Podejrzewalem, ze z tym Unitekiem to bedzie zabawa...

Najlepiej aby ktos, kto korzysta z podobnego rozwiazania sie wypowiedzial, wtedy bedzie jasnosc. Przy okazji zastanawiam sie czy ten Samsung 506CB jest naprawde taki zly...
Light2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2015, 11:54   #12
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
jaki masz ten zasilacz, nie masz przejściówki zasilanie sata/molex?
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2015, 12:09   #13
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.03.2015
Posty: 25
Light2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Widze, ze mam taka przejsciowke. Tylko jaki jest tego cel? Sprawdzenie, czy problem jest tylko z zasilaniem? Na stale na pewno nie chce tego w ten sposob podlaczac.
Light2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2015, 13:08   #14
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,563
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jak dla mnie problem albo USB w laptopie albo wadliwy adapter.
Sprawdź na innym kompie i po sprawie
Ja na tym adapterze UNITEK Y-1031\LG BH16NS40 bez problemu nagrywam płyty x6......z weryfikacją\bez .Oczywiście maksymalny odczyt przy weryfikacji w granicach możliwości USB..,,,


Nazwa:  Magical Snap - 2015.03.19 14.00 - 021.png, 
obejrzany:  416 razy, 
rozmiar:  27.4 KB.

Nazwa:  Magical Snap - 2015.03.19 14.00 - 022.png, 
obejrzany:  407 razy, 
rozmiar:  65.5 KB.
czary2mary jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2015, 13:15   #15
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.03.2015
Posty: 25
Light2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sprawdzilem na innym laptopie - ten sam problem. Od poczatku nie wygladalo mi to na wine laptopa. Mam prosbe - mozesz sprobowac przeprowadzic sama weryfikacje w ImgBurn przy ustawieniach odczytu na MAX?

Z gory dzieki.

EDIT: sorry, nie spojrzalem dokladnie w loga ImgBurn... U mnie nawet nie daje rady rozpoczac tej weryfikacji - od razu sie wywala.

Ostatnio zmieniany przez Light2000 : 19.03.2015 o godz. 13:21
Light2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
K3b - problem z nagrywaniem(?) DVD-R oraz CD-R lecter Nagrywanie w Linuksie, Mac OS i innych alternatywnych OS-ach 3 26.03.2006 11:52
Problem z LG CED-8080B lub z jej firmware :( mar3k84 Napędy optyczne CD 3 08.11.2004 16:04
Problem z LG 8525B 52x32x52 lewap_cdrinfo Napędy optyczne CD 1 24.10.2004 09:09
Problem z AC97 oraz Silent Hill 2....i nie tylko..... DarkAvenger Off topic 1 18.04.2003 09:49
problem z lg 48x16x48 chodus007 Napędy optyczne CD 6 01.04.2003 07:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO