Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV)

Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) Tematy poświęcone stacjonarnym nagrywarkom, odtwarzaczom audio/video oraz sieciowym odtwarzaczom multimedialnym.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.08.2006, 21:04   #1
Calibra is the best!!!
 
Avatar użytkownika Jerry from hell
 
Data rejestracji: 06.07.2004
Lokalizacja: Trzebinia
Posty: 314
Jerry from hell zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jaki telewizor HD?

Jak w temacie. Mam zamiar obie coś takiego sprawić ale kompletnie nie jestem w temacie. Oprócz tego że rozróżniam obudowy (jedne ładne inne mniej) to nawet nie wiem na co zwracać uwage przy kupnie. I tutaj mam prośbe do kogos kto jest w miare w temacie. Jaki telewizorek kupić.
Do czego miąłby służyć?
DVD, Cyfra+ i xbox. Nic więcej :-)
Cena? Hmmm 5-6 tys. (6,5 też by mogło być) :-)
Odległośc oglądania jakieś 3,5-4 metrów.

Jaki jest średni czas "działania" takiego lcd? Bo nie chciał bym wydać 6 kółek i po 4 latach wynieś go na śmietnik i kupić nowy.

No i ile cali. Mysle że poniej 32 to raczej nie.

Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam
__________________
Calibra..... i wszystko jasne :-)


Jerry from hell jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.09.2006, 00:09   #2
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
za ta cene ... to kup pan plazme panasonic'a
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 06:36   #3
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,296
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jerry from hell
DVD, Cyfra+ i xbox. Nic więcej :-)
Cena? Hmmm 5-6 tys. (6,5 też by mogło być) :-)
Odległośc oglądania jakieś 3,5-4 metrów.
daj sobie spokuj z LCD, technologia zupelnie nie dopracowana jesli chodzi o TV, mnostwo mankamentow, miedzy innymi - skalowanie obrazu PAL, to juz przekresla ogladanie TV na LCD

ja mysle ze najrozsadniejsze dzis sa 32 calowe CRT slimy
__________________
----------
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 08:04   #4
Calibra is the best!!!
 
Avatar użytkownika Jerry from hell
 
Data rejestracji: 06.07.2004
Lokalizacja: Trzebinia
Posty: 314
Jerry from hell zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No więc co? SLIM (za 2,5 tys) czy PLAZMA? (za 6)
Że niby plazmy są lepsze od lcd?

Własnie czytam że "czas pracy matrycy około 60.000 godzin." To mi sie podoba/ Nawet w przypadku gdy telewizor idzie 14 godzin na dobe to powinien działać przez prawie 11 lat. A jaka jest żywotność LCD? Czy na plazmie też mogą wystąpić wypalone pixele?
__________________
Calibra..... i wszystko jasne :-)


Jerry from hell jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 08:40   #5
the one
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,820
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Obecne plazmy to zupelnie inna bajka niż te sprzed kilku lat. Polska co prawda jest ograniczona jeśli chodzi o najnowsze modele i z kolei wygórowana (i to baaaaardzo znaczenie) pod względem cen, ale za 6 tys. coś w miarę dobrego powinieneś już dostać. Ale szczegółów ci nie podam, bo nie interesowałem się aż tak tematem.
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 09:12   #6
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,296
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jerry from hell
No więc co? SLIM (za 2,5 tys) czy PLAZMA? (za 6)
Że niby plazmy są lepsze od lcd?

Własnie czytam że "czas pracy matrycy około 60.000 godzin." To mi sie podoba/ Nawet w przypadku gdy telewizor idzie 14 godzin na dobe to powinien działać przez prawie 11 lat. A jaka jest żywotność LCD? Czy na plazmie też mogą wystąpić wypalone pixele?
W LCD wypalaja sie swietlowki i obraz ciemnieje z biegiem czasu... wszystko ma swoja cene, jakosc i czas...

moim zdaniem dzis najlepiej kupic CRT (niekoniecznie SLIM) dobrej firmy i w miare znany model, sa atrakcyjnie cenowo i nawet jesli pogra Ci te 5 lat to nie bedziesz zalowal, bo za 5 lat pewnie i tak na cos nowego wymienisz, a o modelach dowiesz sie na forum http://www.forum.hdtv.com.pl/ albo www.hdtv.pl i tam masz najwiecej recenzji co kupic gdzie i dlaczego.
__________________
----------
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 09:14   #7
HDmaniak
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,841
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Akurat wlasnie jestem w oczekiwaniu na plazme Panasonica 42PV60E - po 13 ma dojechac, ale pewien nie jestem, bo koles ze sklepu cos krecil i kilka razy termin przyjazdu przekladal :-(.

Oczywiscie andrzejj ma racje - dzisiejsze plazmy to co innego niz te sprzed roku-dwoch.

Podstawa jest zdecydowanie sie wlasnie na technologie - czyt. LCD vs Plazma.
I tak doszukalem sie minusow LCD - katy widzenia, smuzenie (ktore mimo niskiej reakcji wciaz wystepuje - widoczne chocby na boisku pilkarskim..), problemy ze wszelkimi odcieniami koloru czarnego (szary itp.) - wszystko jest jednolitego koloru (wyobraz sobie murzyna na lekkojasniejszym/lekkociemniejszym tle - zleje Ci sie ze sciana..),

Minusy plazm to przede wszystkim: wypalanie sie "duszkow", ktore jednak w plazmach nowej generacji (9G paneli) znikaja na nastepny dzien (sa wlasciwie nieszkodliwe) i wrazliwosc na swiatlo - jesli masz w salonie swiatlo padajace na ekran to plazmy odpadaja.
Celowo nie wspomnialem o "zarciu pradu", bo znowu - w tej generacji - nie jest to problemem i roznica miedzy LCD a Plazma jest znikoma.
Co do dlugosci dzialania plazm - czytalem wypowiedz czlowieka od kilku lat zajmujacego sie ich sprzedaza, twierdzil, ze jego klienci nigdy nie narzekali na rzekome "wypalanie sie po 60 000 tys godzinach".
A - warto tez wspomniec, ze Plazmy nie maja rozdzielczosci FullHD (aktualnie najlepsze to 1024x768, przy czym HD 720p to 1280x720, a FullHD 1080p/i to 1920x1080), gdzie 720p gra bardzo ladnie, tak pomiedzy 720p a 1080p juz roznicy nie zauwazysz, bo "nie maja warunkow" na Full :-(.

Modele i firmy highendowe w plazmach to: Pioneer, Loewe troche dalej Panasonic (szczegolnie modele PV60E i PV600), spora przepasc, LG, Samsung itd.
Na koniec - polecam forum www.forum.hdtv.com.pl - tutaj zebralem cala wiedze o LCD i Plazmach, tam pomogli wybrac konkretny model itp.

Czekam na swoja i mam nadzieje, ze dzisiaj dotrze..
Jesli tak to zdam relacje, opisze wszystkie ZA i Przeciw.

Ostatnio zmieniany przez Smartek : 01.09.2006 o godz. 09:17
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 09:40   #8
the one
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,820
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
hmm.. skoro kupowałeś plazmę, to zakładam, że orientujesz się w temacie, ale pewny jesteś co do tej rozdzielczości? Z tego, co kiedyś rozmawiałem, to najnowsze plazmy spokojnie 'obsłużą' i HD w najwyższej rozdzielczości..
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 10:21   #9
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
to ja moge opisac swojego panasonic'a TH42PA50E ...
mam go od marca - wtym czasie znajomy kupil plazme LG 42PX4R-ZA

porownujac mojego panasonic'a z jego <- LG dostaje baty w przedbiegach
slaba jakosc odbioru TV ... zbyt ciemny obraz na filmach z DVD - nie mozna tego wyregulowac
mial jeszcze chlopak pecha bo mu sie czasem nie chce wlaczyc z pilota
musi rozlaczyc z sieci - wlaczyc i dopiero dziala ...

co do jakosci panasonica - wysmienita pelna opcja ustawien jakosci obrazu
wg upodoban

pobor pradu mojego modelu to 315W nowego panasonic'a TH-42PA60 to okolo 238W
btw moje kino domowe HT855 ciagnie wiecej bo 390W

jakosc plazmy nad lcd jest bezdyskusyjna ... ten kto mowi inaczej
nie byl w markecie z notebook'iem i nie testowal kazdego dostepnego modelu

odkad mam palzme zurzycie pradu spadlo drastycznie ... bo nie bebni cala dobe na okraglo jak CRT sonego (100W)

moja siostra kupila LCD LG 21" bo chcial miec plaski tv w sypialni ... porazka
maly kat widzenia - zbyt duzy kontrast na obrazie (czarne plamy) nie mozliwy do wyregulowania

co do wypalania "duszkow" to ma to tez miejsce w przypadku CRT - wypalanie iluminoforu

LCD do komputer'a a plazma na TV ...
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 11:06   #10
HDmaniak
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,841
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
hmm.. skoro kupowałeś plazmę, to zakładam, że orientujesz się w temacie, ale pewny jesteś co do tej rozdzielczości? Z tego, co kiedyś rozmawiałem, to najnowsze plazmy spokojnie 'obsłużą' i HD w najwyższej rozdzielczości..
Jestem calkowicie pewien.
Masz racje- obsluzyc obsluza, ale FullHD wyswietla w jakosci 720p, bo inaczej sie nie da :-) (ale oczywiscie 720p tez juz miazdzy i mozna szczeke na ziemi szukac).

@Alex - z tego co czytalem PA50 to poczatek serii tych plazm Panasonica, po ktorych zaczeli cenic ta marke.., a teraz idzie im co raz lepiej.
A i Twoj PA50 i nowszy model (PA60) maja nizsza rozdzielczosc niz 1024x768 :-(.
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 11:18   #11
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
@Alex - z tego co czytalem PA50 to poczatek serii tych plazm Panasonica, po ktorych zaczeli cenic ta marke.., a teraz idzie im co raz lepiej.
A i Twoj PA50 i nowszy model (PA60) maja nizsza rozdzielczosc niz 1024x768 :-(.
ale wczym to komu przeszkadza?
mam tyle filmow na DVD i jeszcze bedzie wychodzic ze 720p wystarczy na te 20lat
z formatami panasonic 1080i(50Hz) i 1080i(60Hz) daje sobie rade wysmienicie
a w polsce HD jest jeszcze daleko ... nawet przez satelite
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 14:00   #12
๑۩۞
 
Avatar użytkownika mensir67pl
 
Data rejestracji: 21.04.2004
Lokalizacja: ArchiwumX
Posty: 6,355
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69
a w polsce HD jest jeszcze daleko ... nawet przez satelite
no z tego co slyszalem bo jeszcze nie widzialem -

TVN i TVN7 już nadają w HD


ale ? chyba - nie do konca

cytat:

w tvn'ie to co nadają nie jest HDTV tylko test kodowania mpeg-4

Discovery HD w Polsce w październiku?

Prawdopodobnie kanał Discovery Channel w HD pojawi się na polskim rynku już w październiku. Discovery HD najprawdopodobniej pojawi się w ofercie programowej nowej platformy grupy ITI. Od 1 października ma ruszyć pierwsza produkcja w HD – cykl podróżniczy Atlas HD
__________________
DVD+-RW: BenQ 1640
DVD+-RW: Pioneer DVR-215/D
Blu-Ray ReWriter-Pioneer BDR-S06XL



Ostatnio zmieniany przez mensir67pl : 01.09.2006 o godz. 14:04
mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 14:15   #13
Guru
 
Avatar użytkownika ro29
 
Data rejestracji: 26.01.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2,221
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !

Cytat:
Napisany przez Ormianin
daj sobie spokuj z LCD, technologia zupelnie nie dopracowana jesli chodzi o TV, mnostwo mankamentow, miedzy innymi - skalowanie obrazu PAL, to juz przekresla ogladanie TV na LCD

ja mysle ze najrozsadniejsze dzis sa 32 calowe CRT slimy
Kolego @Ormianin - zgadzam się z Tobą - sąsiedzi mają LCD 32 cale Samsunga i ...owszem do oglądania filmów to się nadaje - ale telewizja - nawet z Polsatu Cyfrowego - kiepsko jak dla mnie - na moim starym 14" Goldstar (jeśli dobrze działa, bo mam ostatnio z nim kłopoty) mam porównywalny obraz jeśli chodzi o jakość z ich LCD

Pozdrawiam
ro29
__________________

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 14:51   #14
HDmaniak
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,841
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Plazma doszla.
Obraz z DVDRipow, gier na xboksa, DVD i niektorych TC'kow wgniata w fotel.

Gorzej z kablowka, CAMami i TSami.
Wiecej pozniej, bo ide sie bawic.
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2006, 14:58   #15
Calibra is the best!!!
 
Avatar użytkownika Jerry from hell
 
Data rejestracji: 06.07.2004
Lokalizacja: Trzebinia
Posty: 314
Jerry from hell zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
Plazma doszla.
Obraz z DVDRipow, gier na xboksa, DVD i niektorych TC'kow wgniata w fotel.

Gorzej z kablowka, CAMami i TSami.
Wiecej pozniej, bo ide sie bawic.
@smartek czekam na info!!!
__________________
Calibra..... i wszystko jasne :-)


Jerry from hell jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Która konsole, jaki model itp... [?] Mlody-San Hardware 98 22.01.2006 11:14
jaki program uzywa portu 7200? -Sid-The-Rat=> Off topic 5 30.01.2003 07:38
Jaki Ups wybrać? AS_Wywiadu Off topic 20 14.11.2002 11:47
LAN w budynku. Jaki osprzęt ? +++LeWaP+++ Off topic 18 29.10.2002 08:41
Jaki kodek???? Skoczy DivX, Xvid, Matroska i inne 4 02.08.2002 10:33


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO