![]() |
No to tak jak myślałem, czyli masz zwykły kabel sieciowy, więc tylko do routera ten kabel od modemu podłączysz, i będzie śmigać po małej konfiguracji - kwestia 5-10 minut maks ;)
Jak będziesz mieć router, to pospisuj sobie wszystko to co uzyskasz po wpisaniu w konsoli ;) Cytat:
Jak rozłączysz zanim pospisujesz, to będziesz się niepotrzebnie tylko stresować co wpisać w ustawieniach routera - a tak chwila moment, i po bólu ... |
Cytat:
|
Hmm czyli masz światłowód, ale ten światłowód idzie do jakiegoś urządzenia, a nie bezpośrednio do PC prawda? PC do urządzenia Netii jest podpięty czym? Kablem sieciowym czy złączką typu F, złączem USB, zrób fotkę będzie prościej, jak to masz podpięte.
W tedy będzie można pomyśleć nad optymalnym rozwiązaniem. Bo jakoś mi się zdaje, że na bank światłowód nie idzie bezpośrednio do komputera ;) 1. Zdjęcie jak to jest podpięte 2. Zdjęcie tego ustrojstwa od netii które dostałeś od strony portów ... Nawet jak jest światłowód to idzie on do jakiegoś urządzenia, a z niego idzie kabel sieciowy w dużym uproszczeniu .... |
Cytat:
dałem na automatyczne bo nie wiem jaki wpisać DNS są domyślnie same zera to jak daje OK pisze DNS nie prawidłowe i nic nie można zrobić, jak robię próbę połączenia na automatycznym pisze błąd że nieprawidłowe DNS. A gdzie to pisze jakie DNS. |
Co do routera:
Widzę, że uderzasz w wyższą półkę, ja pierwszy router miałem za 100 zł, potem za 250 zł, a dopiero teraz uderzyłem w wersje za ponad 400 zł ;) Jeśli już chcesz taki sam router jak ja mam, to tutaj masz taniej ale licz się z tym, że to router bez modemu czyli podłączasz kabel sieciowy od dostawcy neta (wtyczka RJ45) ewentualnie kabel sieciowy od modemu który dostałeś od netii. Jeśli już tyle wydawać to nie lepiej mieć wersję co zastąpi też modem netii, bo na pewno jakiś tam modem od nich dostałeś, do którego wpięty jest kabel telefoniczny. Tylko w tedy musisz wiedzieć czy potrzebujesz router z ADSL z Annex A lub Annex B <- zależne od centrali telefonicznej. Zazwyczaj Annex A ma neostrada, a netia Annex B, ale zdarzają się wyjątki (jeśli idzie po łączu i centrali TPSA). Zastanów się też czy koniecznie ci zależy na takiej wydajności sieci czy potrzebujesz 1 Gb/s swich bo są też tańsze routery. Ja wybrałem z 1 Gb/s swichem, bo to inwestycja na lata, od razu zrobiłem szybszą sieć - poprzednio miałem swich w routerze 100 Mb/s i za długo się kopiowało, na 1 Gb/s widać różnicę. PS. Jeśli nie przeszkadza ci obecność modemu od netii, zawsze możesz ten modem podłączyć do routera <- ale czy to ma sens, jak już wydajemy ponad 400 zł na router, to lepiej modemu się pozbyć, i mieć jak należy... co nie zmienia faktu, że podłączenie modemu pod router też nie jest złym rozwiązaniem, i działało by bez najmniejszych problemów ;) Co do sprawdzania pingów: Cytat:
ping 192.168.1.5 <- dla tego, że u mnie akurat pod 5 jest TV, jeśli ustawiłeś tak jak napisałem wcześniej powinieneś wydać komendę: ping 192.168.1.2 <- gdzie 2 to numer twojego samsunga, który powinieneś wpisać w ustawieniach sieci. Co do trybu automatycznej konfiguracji Nic dziwnego, że ci nie działa, bo nie masz routera a tym samym DHCP <- automatycznego przydzielania adresu IP Co do kabla: Jeśli będziesz mieć router, kabla krosowanego mieć nie musisz (nawet nie jest zalecany), ważne żeby był CAT6 <- jeśli masz router z 1 Gb/s, jeśli masz 100 Mb/s swich, styknie ci kabel CAT 5 <- w sumie ja za 12 m kabla CAT 6 zapłaciłem bagatela 12 zł więc to groszowe sprawy, CAT5 był tańszy o parę zł chyba 4 zł mniej. Co do pola DNS: Wpisz takie jak od dostawcy net'a powinno zadziałać ;) |
Cytat:
|
Cytat:
jednak kabel nie jest krosowany :) znalazłem pare poradników i wszędzie piszą że kabel ma być krosowany http://pcfaq.pl/windows/jak-udostepn...putery-w-siec/ |
Cytat:
Jeśli adres jest dynamiczny i posiadasz połączenie przewodowe lub bezprzewodowe, zaleca się skorzystanie z procedur automatycznej konfiguracji, opisanych poniżej. W przypadku nawiązywania połączenia z siecią przewodową, podłącz odtwarzacz do routera przy użyciu kabla LAN przed rozpoczęciem procedury konfiguracji. Przed rozpoczęciem podłączania do sieci bezprzewodowej rozłącz wszelkie przewodowe połączenia sieciowe. (Więcej informacji zawiera część "Podłączanie do routera sieciowego"). jak tak zrobie to pisze w odtwarzaczu : połączono się z siecią przewodową, ale nie z internetem a teraz już nic nie łączy, niestety na wszystkim się każdy nie zna ja o sieciach mam wiedze zerową. powinni to w instrukcji napisać krok po kroku Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601] Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone. C:\Users\xxx>ping 192.168.1.5 Badanie 192.168.1.5 z 32 bajtami danych: Odpowiedź z 192.168.1.1: Host docelowy jest nieosiągalny. Upłynął limit czasu żądania. Upłynął limit czasu żądania. Upłynął limit czasu żądania. Statystyka badania ping dla 192.168.1.5: Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 1, Utracone = 3 (75% straty), |
Kros nie przeszkadza ...
Masz wpisać pod tą kartę pod którą podłączyłeś kabel ... |
Ilość załączników: 1
Cytat:
zainstalowałem sterownik i doszła następna karta, to chyba te ustawienia IP trzeba wpisać w tej pod nazwą "Połączenia lokalne 2***8221; ale wolę zapytać czy dobrze myślę, nie chce coś namieszać i zostać bez neta, i musze kupić kabel sieciowy bo mam tylko krosowany a to chyba taki zły |
Są dwie sieci, bo masz dwie karty sieciowe, napisem niezidentyfikowana się nie przejmuj
W polu: IP: 192.168.1.1 Maska: 255.255.255.0 Resztę zostaw puste Potem na samsungu musisz znaleźć opcję ręcznej konfiguracji i wpisujesz: IP: 192.168.1.2 Maska: 255.255.255.0 Brama: 192.168.1.1 Na PC na karcie gdzie normalnie działa net, dodatkowo włączasz udostępnianie internetu, by dać Samsungowi dostęp do sieci :) I jak wszystko poszło ok, to Samsung powinien widzieć sieć, można to sprawdzić np. klikając menu start -> uruchom -> cmd W oknie konsoli wpisać ping 192.168.1.2 jeśli będzie coś podobnego do screena poniżej, to jest ok I w tedy można się zająć serwerem DLNA :) |
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
Co do samsung link tylko tak piszą, ja mam TV Samsunga, telefon pentagrama i z samsung link działa bez problemu (udostępnianie bezpośrednio z komórki), w prawdzie zrezygnowałem z ich aplikacji na rzecz serviio co nie zmienia faktu że testowałem i działało też na samsung link.
Co do zakupów zależy jaki masz budżet. Jeśli chodzi o router ja mam Netgear WNDR4500v2 + kable CAT 6 (wcześniej miałem CAT 5 i nie działało z taką prędkością jaką chciałem), ale można wybrać inny router tańszy + wgrać alternatywny soft i wyjdzie taniej. Co do drugiego rozwiązania: Napisałem wyżej jak to skonfigurować: Na jednym urządzeniu (czytaj PC) wpisujesz: IP. 192.168.1.1 Maska podsieci: 255.255.255.0 Drugie urządzenie: IP: 192.168.1.2 Maska podsieci: 255.255.255.0 Brama domyślna: 192.168.1.1 Dodatkowo można włączyć udostępnianie internetu. Na PC instalujesz Samsung link lub inny serwer DLNA np. Serviio, albo PS3 Media Server Konfiguracja serwera DLNA sprowadza się do jego instalacji, i podania udostępnionych katalogów, ewentualnie sposobu prezentacji udostępnionych materiałów i włączenia obsługi napisów lub transkodowania EDIT Serviio w wersji PRO (płatnej) ma funkcję oglądania udostępnionych zasobów po sieci internet, po 14 dniach z wersji PRO mamy wersję darmową, bez tej funkcji, ale w pełni funkcjonalną :) |
Ilość załączników: 2
Cytat:
internet mam z dialogu/Netii max 100 dynamicznie przydzielany IP, dali mi taki modem/ruter na światłowodzie corecess 3942-ES działa w trybie bridge, z tyłu ma 4 gniazda sieciowe, ale z tego, co czytałem te gniazda są zablokowane a jedno jest przystosowane do TV kablowego. To napisz, co mam dokupić pewno ruter tylko, jaki model. a może jak mam 2 karty sieciowe a komputer mam i tak włączony non stop to czy można je użyć, jako ruter coś o tym czytałem tylko, jako laik nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Mam taką płytę główną jak na załączonym obrazku ma 2 karty sieciowe i wi-fi w instrukcji obslugi odtwarzacza są schematy jak to podłączć i link do strony z poradnikami konfiguracji na stronie samsunga, albo źle myślę ale wszystko co będę oglądąl będzie przechodzić przez serwery samsunga http://content.samsung.com/pl/conten...ngLinkIntro.do |
To jak TV nie wspiera funkcji Smart to nic straconego dokupujesz Raspberry Pi -> koszt 130 zł i robisz sobie MediaCENTER, masz to samo co w przypadku TV z funkcją SMART + wiele wiele więcej ;)
EDIT Sprawdziłem co obsługuje twój Samsung BD-H8900: Wspiera Samsung Link (dawne AllSahre) czyli inaczej DLNA, podłączenie do kompa nie do końca ci da takie kopiowanie na dysk jak oczekujesz, jak podłączysz pod router będzie działać po DLNA <- czyli patrz mój post wyżej i nie trzeba ci Raspberry Pi Jak podłączysz pod kompa, to też ci streaming powinien działać, ale bez serwera DLNA nic nie zdziałasz |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:02. |