Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Odzyskiwanie danych

Odzyskiwanie danych Dyskusje poświęcone odzyskiwaniu danych z dysków twardych i pamięci flash

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 28.12.2010, 17:52   #1
k930
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.10.2009
k930 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ubuntu 10.10 rozwalił cały system

Witam. Po instalacji najnowszej wersji Ubuntu, uszkodzeniu uległy dane na innym dysku.

Moja platforma to dwa dyski twarde SATAII pracujące na płycie Gigabyte GA-EP45-UD3LR (mostek południowy - ICH10R) w trybie AHCI. Pierwszy z nich to Segate Barracuda 702.11 500GB 16MB cahce, jeden talerz. Został on podzielony na 2 partycje: 160GB i ok. 306GB. Znajdowały się na nich 2 systemy Windows 7 x64.
Drugi dysk (WD Caviar 320GB 16MB cache, 2 talerze) był podzielony na 3 partycje:
  • 120GB (przeznaczony na pliki - programy, sterowniki, savy z gier, itp.),
  • 60GB (pusty)
  • 130GB (pusty)
W celu uproszczenia, pierwszy dysk (500GB) będzie dalej nazywany Segate, a drugi (320GB) będzie nazywać się WD.

Na wolnej partycji 60GB, na dysku WD wczoraj zainstalowałem Ubuntu 10.10 x64. Dodatkowo, usunąłem ostatnią partycję (130GB) i utworzyłem partycję SWAP (5GB).

Podczas instalacji Ubuntu pojawił się problem. Po pierwsze - widoczny był tylko jeden dysk WD z zainstalowanymi partycjami. Po drugie - nazwa dysku i partycji różniła się od tej "typowej", czyli /dev/sda1. Mimo to, kontynuowałem instalacje.

I to był błąd. Okazało się, że Instalator Ubuntu potraktował 2 dyski jak macierz RAID 1. Nie wiem, jak to wytłumaczyć. To tak, jakby zmiany wprowadzone na jednym dysku (WD) zostały zdublowane na drugim (Segate z windowsami)

W telegraficznym skrócie:dysk Segate wygląda teraz mniej więcej tak:
  • partycja 60GB z zainstalowanym Ubuntu
  • 5GB partycja wymiany
  • 120GB uszkodzona partycja, prawdopodobnie pozostałość po windowsach
  • nieprzydzielone miejsce - to, co zostało z Windowsa
    Dysk WD:
  • partycja 60GB z zainstalowanym Ubuntu
  • 5GB partycja wymiany
  • partycja 120GB (wcześniej wspomniane pliki)
  • ok. 115GB nieprzydzielonego miejsca, na którym w akcie desperacji zainstalowałem XP (rozwaliłem GRUB :cry: ) i z którego teraz do was piszę.
Problem opisałem na innych forach. Oprócz tego, że pisali głupoty w stylu "pozostaje formacik" czy "wątpie żeby się dało" nie udało mi się uzyskać bardziej konkretnej pomocy.

W każdym razie dowiedziałem się, że nie ma sposobu na odzyskanie systemów operacyjnych z dysku Segate. Ale ciągle zależy mi na danych osobistych, plikach wideo, muzyki, liczonych w setkach gigabajtach.

Miałem kilka pomysłów na odzyskanie danych:
  1. Pierwszy sposób polegał na usunięciu wszystkich zmian wprowadzonych przez Ubuntu na dysku Segate, utworzeniu jednej partycji NTFS i próbie odzyskania danych.
  2. Drugi sposób to usunięcie wszystkich zmian wprowadzonych przez Ubuntu na dysku Segate, utworzenie partycji 160GB i 307GB - tak jak to wyglądało na początku - i spróbować odzyskać dane.
  3. Trzeci sposób opierał się na "RAW Recovery" dostępnej w niektórych programach. Przeskanowanie całego obszaru dysku (sector-by-sector) i rozpoznaniu największej ilości danych.
Powiedzcie mi, od czego zacząć? Która opcja jest najlepsza?
Jakiego programu użyć do odzyskiwania danych?
k930 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: