Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   Blaupunkt navi DX mapa PL GPS TELEATLAS (https://forum.cdrinfo.pl/f11/blaupunkt-navi-dx-mapa-pl-gps-teleatlas-68672/)

lover 08.01.2008 18:22

Lista nagrywarek

Witam wszystkich. Moze ktos wpisze liste nagrywarek ktore wypalaja dobrze backup Teleatlas 07/08 Polska DX. Ja mam Pioneera 112d (112L) i LG h54L (h55L) i pionek nagrywa mi x4 na Sony i tak nagrana mapa dziala tylko w Skodzie choc nei iem czy jest ok do konca, a Mercedes i Vw nie a na lg predkosc nie idzie ustawic mniej jak x16 i to odpada juz calkowicie bo wszedzie pisza zeby predkosc ustawiac x1. Pewnie jest to zwiazane z obsluga safedisca wiec moze ktos poradzi jakas nowa nagrywarke dvd zeby mozna bylo spokojnie nagrac te mapy zeby nie bylo problemu. Gdzies wyczytalem ze na starych lgkach 8525b nagrywa i chodzi wszystko tylko ja raczej nie chce sie cofac do tylu a lepiej juz kupic cos nowego... Mysle ze cos takiego przyda sie wszystkim nie tylko mnie. Pozdrawiam

elmo0104 10.12.2007 18:53

Witam...

Tak szukam aktalizacji map do tego sprzetu a sam nie wiem co to jest za sprzet... nagralem kopie zapasową na plytke za pomoca clona i odpowiedniego profilu no i po wlozeniu tej plytki do navi w mercedesie działo się coś na podobieństwo instalacji...pokazywało postęp a pozniej w jezyku dla mnie nie znamym jakis komunikat prawdopodobnie ze "niewlasciwa plyta, włóż inną". Jakies sugestie? była to kopia teleatlas2007/2008 polska czchy XD (nawet nie wiem co to oznacza). powiedzcie czy to dobry soft?

Jest wszystko ok już :) Powtórzyłem proces wypalania na innym nosniku i innej nagrywarce i działa teraz:) Nie orientuje się ktoś czy wyjdzie jakas aktualizacja tych map w niedlugim czasie? Tak szczerze mówiąc to poktycie ...z gorszym nie się spotkałem:P Już nie marudze, na aktualizacje musimy zaczekać:) apropo tych poprawionych plików polskiego lektora:). posiada ktoś?

toto55 05.12.2007 17:34

wITAM!
Co myslicie o tej nagrywarce: TS-L632D ? Powinna radzic sobie z nagraniem teleatlasu 2006/2007? Na tej stronie sa jej dane techniczne: http://support2.jp.dell.com/docs/sto...43/ge/spec.htm
Jak narazie wypalonych z 10 cd (clonecd , safedisc 3<, plyty TDK , SONY Verbatim) i nic. Pozdrawiam!

joujoujou 13.11.2007 02:56

S***322;abo szuka***322;e***347;.

http://search.ebay.pl/UK-Ireland-200...sPageNameZWD2S

adman85 13.11.2007 00:51

ma ktos moze mape na wielka brytanie ?? bo nie moge znalezc :/

wlen100 14.10.2007 14:59

Witaj lukjod, przeczytałem na forum twoją instrukcje jak poprawić lektora, ale nie wiem jak poprawić błędne pliki(wyedytować pliki), Więc proszę o info jak to zrobić, lub może mógłbyś mi przesłać już poprawione pliki. Najbardziej mi chodzi, kiedy nawigacja pokazuje jechać prosto głos mówi: zawróć, jeśli możesz, a kiedy jest strzałka zawróć to lektor mówi: zawróć. Z góry dzięki za pomoc raczynski1@wp.pl

Witam ponownie mam jeszcze jedno pytanko czy dobrze z rozumiałem. Jeśli zapodam płytkę z Pl lektor(miałem ten skopany strzałka prosto a on mówi zawróć, jeżeli możesz) on mi się w pisuje w nawi mój to R-52, jak zapodać nowego(wykasować starego)?

Lanumisu 05.09.2007 16:19

Udalo mi sie wedlug powyzszej instrukcji podmienic w PL-Cz 2008 DX na polskiego lektora. Dzieki za instrukcje, odwaliles kawal dobrej roboty.:)

marrem 03.07.2007 10:28

Atlas TELEMAPA DX 2007/2008 - kopia bezpieczenstwa oryginalu - jak zrobic?

witam serdecznie. swiezo nabylem oryginalne mapy TELEATLAS DX 2007/2008 parktycznie calej europy (6 cd). wole dmuchac na zimne i postanowilem zrobic kopie bezpieczenstwa tych plyt. czytalem na forum, ze najlepiej to zrobic programem clonecd z wygenerwoanym profilem. mam pytanie jaki bedzie odpowiedzni profil i gdzie moge go znalezc? prosze o pomoc, z gory bardzo dziekuje

Ghost_mode 12.06.2007 00:11

CDmage mimo swoich lat jest bardzo przyjemnym programikiem.
Potrafi podmieniać pliki w obrazie pod warunkiem, że są
nie dłuzsze niż oryginał (wtedy "ucina" nowy plik aby go zmieścić w miejscu poprzedniego).
Pozwala to zachować strukturę obrazu i co za tym idzie taka płyta przechodzi pozytywnie weryfikację zabezpieczenia.

Nie wiem jak z poprawnością plików lektora ale metoda wydaje się być skuteczna. Choć osobiście nie korzystam z płyt z lektorem może komuś się to przyda.

lukjod - bardzo przejrzyście to przedstawiłeś, dobra robota, tak trzymać.

lukjod 11.06.2007 23:52

jak dograc polskiego lektora do teleatlasu dx [tutorial]

Zainspirowany dokonaniami kolegi Yetixxl ( dzieki za wskazowki):spoko: postanowilem samemu stworzyc (z powodzeniem) kopie nawigacji teleatlas pl/cz 2007-2008 z polskim lektorem.
Aby tego dokonac nalezy posiadac:
  • kopie/backup oryginalnej plyty wykonana clonecd przy pomocy profilu safedisc 3.x
  • program cdmage sluzacy do modyfikowania zbiorow ccd.img
  • pliki lektora. wyciagnalem je z wersji 2005/2006 i poprawilem bledy
A teraz male howto:

Przy pomocy programu cdmage otwieramy w trybie M1/2352 obraz *.img z backupu plyty nawigacyjnej. Zaznaczamy po kolei 5 plikow (V01_006B.DAT, V01_006B.REF, V01_006B.SNT, V01_N06B.DAT, V01_N06B.REF) i wybieramy spod ppm opcje import file odpowiedni plik z przytoczonego powyzej mojego archiwum. Jezeli program powie ze plik bedzie mial inny rozmiar i bedzie uszkodzony importujemy pomimo tych ostrzezen. Jezeli cdmage bedzie chcial powiekszyc rozmiar pliku dodajac wartosci zerowe nie pozwalamy mu na to. Po udanej zamianie 5 plikow czas na zapisanie zmodyfikowanego obrazu przy ustawieniach mode1/2352, if unconvertable sector found :ignore, keep broken files. Program zapisze 2 pliki: jeden z rozszerzeniem *.cue (ten od razu mozemy usunac) oraz dla nas najwazniejszy plik *.bin. Przedostatnim etapem jest zmiana nazwy pliku *.bin na taka jaka mielismy w oryginalnym pliku obrazu clonecd i zmiana jego rozszerzenia na *.img i ostatnim wypalenie nowo utworzonego obrazu przy pomocy clonecd i odpowiedniej nagrywarki/plyty. W ten sposob otrzymamy polskiego lektora na plycie dx.
Powodzenia!

ps.
Jezeli znajdziecie bledy w komendach nawi podajcie je a postaram sie zrobic poprawke.

Ghost_mode 09.06.2007 20:38

Cytat:

Napisany przez patgsm (Post 792471)
No czasem kopia pochodzi 2 dni i potem niechce :/, probowalem robic backup ostatnio na verbatim crystal azo - niby nieajgorsza plytka a nic z tego :/ Tdk to samo...

Zdarza się, szukałem różnych zależności robiłem analizy jednak nie mogę jeszcze wysnuć jednoznaczych wniosków...
Zajmuję się zabezpieczeniami stosowanymi raczej w komputerach a nie nawigacjach,
a osoby mające nawigacje za pan brat siedzą cicho.

Kolejna sprawa jest taka, że bardzo wiele zależy też od lasera w aucie.
Jeżeli pada lub jest zakurzony będą problemy. Może być np tak, że płytka przejdzie weryfikację
w Blaupunkcie, Audi a z VW bedą problemy. Często spotykany przypadek, że MCD czyta płyty
audio a navi nie chce. Wtedy nalezy rozebrać czytnik, profesjonalnie
przeczyscić soczewkę i zaczyna działać poprawnie.

patgsm 09.06.2007 17:58

Cytat:

Napisany przez Ghost_mode (Post 791362)
Dla odmiany testowałem ostatnio wpływ jakości płytek na nagrywane mapy.
Kopie wykonane na nośniku TDK (by CMC Magnetics) prawie wszystkie działały, natomiast kopie na TDK (by Ricoh) już połowa poszła do kosza.
W wolnej chwili spróbuję jeszcze na innch nośnikach,
a póki co wszystkie kopie zniszczyłem i poszły do utylizacji.

No czasem kopia pochodzi 2 dni i potem niechce :/, probowalem robic backup ostatnio na verbatim crystal azo - niby nieajgorsza plytka a nic z tego :/ Tdk to samo...

lukjod 07.06.2007 14:57

Cytat:

Napisany przez Ghost_mode (Post 791362)
Kopie wykonane na nośniku TDK (by CMC Magnetics) prawie wszystkie działały, natomiast kopie na TDK (by Ricoh) już połowa poszła do kosza.

ja testowalem tansze nosniki i w sumie niezle dziala na lg oraz esperanzie, niestety moj ulubiony kopier nie daje rady i w moencie zapisywania pierwszych sektorow zabezpieczonych safediscem wywala medium error.

Ghost_mode 07.06.2007 13:50

Firmy od systemów navi starają się ukryć format map w ścisłej tajemnicy.
Nawet jeżeli koszt czegoś takiego będzie owocował wydaniem gorszej, mniej dokładnej mapy.

Wiemy, że aby osiagnąć sukces przy robieniu kopii bezpieczeństwa
DX najważniejsza jest nagrywarka i dobrze skonfigurowane oprogramowanie.

patgsm 07.06.2007 00:31

Znajac nasz kraj to by wystarczylo zeby podali jakim programem to zrobic i zaraz bysmy mieli mape 100%,,, Szkoda ze to nie opensource ;)...
Moze sie znajdzie jakis hakjer i zrobi konwersje na DX :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:45.